„Хало свемир“ – ђаци радио-линком разговарали са астронаутима

Ђаци сремскомитровачке Основне школе „Јован Јовановић Змај“ радио-линком разговарали су са астронаутима Међународне свемирске станице.

„Здраво, мислим да је планета коју бих најрадије волео да посетим Земља, зато што сам посетио само мали део, а она је толико велика и толико тога треба да се истражи. Ако бих морао да изаберем неку другу планету, изабрао бих Марс и ко зна, можда ћеш ти једног дана отићи на Марс“, рекао је Лука Пармитно, главнокомандујући Међунродне свемирске станице.

„Здраво, ја сам Маша, шта радите када не можете да заспите?”

„Исту ствар коју радим и када сам на Земљи, покушавам да читам или слушам музику“, рекао је Лука.

Сазнали су ђаци и да су астронаутска одела удобна, да је поглед у свемиру невероватан, да Земља изгледа дивно, да астронаути виде олује и муње, али не чују грмљавину. За десетак минута из Међународне свемирске станице добили су одговоре на 20 питања.

„Ово је било невероватно, не могу да верујем да сам причао са астронаутом који је толико удаљен од Земље, једно од најбољих искустава у мом животу“, рекао је Доситеј Шујић, из Основне школе „Јован Јовановић Змај“.

„За мене је ово невероватно и једног дана и ја бих волео да постанем астронаут“, истакао је Михајло Влајловић.

„Када сам рекла родитељима и другарима да ћемо причати са астронаутима, они ми нису веровали, били су одушевљени“, рекла је Лара Николовски.

За Насин програм школа се пријавила у марту прошле године. За укључење у свемирску станицу шест месеци су се припремали и професори, и ђаци у радио-клубу. Ангажовали су и породицу и пријатеље, за „Хало свемир“, овде Сремска Митровица.

„Пуно је људи у овом пројекту, до сада је урађено много тога, постављен планетаријум, деца су учествовала у радионицама, припремали смо се за постављање питања на енглеском језику“, рекао је ученик Драган Богосављевић.

„Ово је ново искуство за нас морали смо да поштујемо њихове техничке захтеве, значи дупле радио станице, дупле антене, дупла појачала“, истакао је Мирко Шевић, председник Радио клуба „Нови Сад“.

Изазов и невероватно искуство и за најмлађе ђаке који су разговор пратили из хола школе. При брзини од 27.561 километар на час и удаљености од 429 километара, Лука Пармитно је у име  шест астронаута међународне станице свима послао поздрав из свемира.

За промоцију науке и нових пројеката, у Змајевој школи кажу вредело је труда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво