Ареал РНИДС – прво дигитално ћириличко писмо

Србија је добила прво дигитално ћириличко писмо сачињено за интернет и штампу. Ареал Регистра националног интернет домена Србије, скраћено РНИДС, дело је професорке Факултета примењених уметности Оливере Стојадиновић. Да ли се лако чита и на паметним телефонима?

Писмо је рађено годину дана, а може се користити за употребу у софтверу за креирање и уређивање текста и у професионалним програмима за текст и графику.

„Углавном је проблематика то што је првенствено писмо за интернет и онда је ту било потребно подешавати и пробати директно на интернету, да се види да функционише у свим величинама и да у свим величинама добро изгледа“, објашњава Оливера Стојадиновић, професорка Факултета примењених уметности у Београду.

Ћирилички фонтови са „Гугла“ подржавају најчешће руску ћирилицу, те су мала слова: г, д, п и т, до сада писана на руском. Ако се повећају или умање, та слова се деформишу толико да буду нечитљива.

„Ово писмо је направљено наменски посебно за штампу, посебно за веб, тако да када се инсталирају фонтови који су посебно направљени за веб, онда ће ти текстови на вебу лепо изгледати, бити читки у различитим величинама“, Предраг Милићевић из Регистра националног интернет домена Србије.

Писмо је погодно за све дигиталне садржаје. Нови ћирилички фонтови добро ће доћи и у дигитализацији уџбеника.

„Са Факултета примењених уметности издавач је откупљивао студентске фонтове, па смо на тај начин долазили до оригиналних писама, али надамо се да ће све више бити иницијатива да се праве и да се подржи прављење таквих писама“, напомиње Оливера Батајић Сретеновић, доценткиња Факултета примењених уметности у Београду.

Писмо се изузетно добро чита на малим екранима паметних телефона. Бесплатно је и може се преузети са сајтова Регистра националног интернет домена Србије и Типометра који је учествовао у изради.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 31. јан 2020, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Добронамерно запажање

Тестирао и на линуксу (Минту) и на виндовсу (10). Фонт је јако леп, али ево и једне замерке. Ако га користите у величини 11 и мање, деформишу се "дводелна" слова типа "в, ч, з, н, ж..", тачније деформише се доња половина који постаје непропорционално мала, а слова постају "здепаста". Интересантно је да до доформације долази на слову "н", али не и на слову "њ".

(петак, 31. јан 2020, 06:57) - anonymous [нерегистровани]

Evo linka za downloadovanje!

https://www.rnids.rs/en/domains/cyrillic-on-internet

Ja licno nisam uspeo da ekstraktujem fajl, ocigledno to je isto majstorija!

Molim iskusne IT-ovce da daju KorakPoKorak kako instalirati.
Hvala unapred!

(петак, 31. јан 2020, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

link

A gde vam je link? Alo, rođaci, link za font!

(четвртак, 30. јан 2020, 17:30) - Sara [нерегистровани]

Ареал РНИДС – прво дигитално ћириличко писмо

Zar se nekaze cirilicno. Vise ne znam sopstveni jezik

(четвртак, 30. јан 2020, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

РНИДС

Било би нам од користи да РИНДС утиче сугестији на произвођаче софтвера, Виндоус, Андроид,Опера итд да убаце те верзије.....посебно ову верзију писане ћирилице , коју први пут видим дигитално у једном од коментара -изгледа сјајно!

(четвртак, 30. јан 2020, 10:29) - Филмософ [нерегистровани]

Никола

Какви прво! Поседујем преко 50 фонтова или типоа слова које је направио извесни Никола, мислим да је живео у Грчкој, и давно ставио на интернет као поклон онима који ћирилицом пишу.

(среда, 29. јан 2020, 19:37) - srx [нерегистровани]

Nepismen narod

Cirilica postoji odavno kao font. Razumijem da je ovo novi font. Ne razumijem da smo toliko nepismeni da nemamo sopstvene rijeci za "slab-serif". "Serifi" - bukvalno okomite crtice na kraju svake otvorene linije slova, postojale su da bi se djelomicno povecala citkost a djelomicno da bi se olaksalo slovoslagarstvo.

Danas, u elektronskom izdanju, crtice se koriste kao dio dizajna i radi citkosti.

"Slab" - bukvalno "ploca" na engleskom. Dakle, ne "slabserif" vec "plocasti serifi" ili "plocaste crtice", ali dobro, kod nas sve strano, makar i nakaradno, zvuci kao da je svjetsko cudo.
To sto bi se neko nas naucio nesto i lakse izabrao font da stoji na srpskom nema izgleda veze. Narocito ce lako biti zapamtiti RNIDS..RDINS...RSND...mislim, tako lako izgovoriti.

(среда, 29. јан 2020, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

J͠͏̛Ɩuсαнα ћuрuʌuᶙα

Аα Бδ Вϐ J͠͏̛ῑ Ձɡ Ꚋђ Ɛе Жж Ʒʒ Uu Јј Ƙk Λʌ Љљ Мм Нн Њњ Оо J͠͏̛Ɩū Рр Сс J͠͏̛lƖɯ̅ Ћћ Уу Фф Хх U̢ᶙ Чч U̩u̩ Ɯɯ̲

(среда, 29. јан 2020, 15:27) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Ово је одлично. Фонт сам већ преузео и подесио као подразумевани. Много значи кад се користе у искошеном облику.

(среда, 29. јан 2020, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

Otkud to da je to 'prvo srpsko'?

Ako niste znali ... imali smo i Miroslavljevo (neki su ga zvali i Miroslav font)
i mnoge druge ...