„Дрвена“ ракета – Јапанци направили супераутомобил од целулозе

Јапанско министарство за заштиту животне средине приказало је јединствени супераутомобил направљен од целулозе и пољопривредног отпада. Иако је релативно лаган, и даље је, тврде, веома снажан и издржљив.

Назван „Нано целулозни возило“ (НЦВ), дрвена „звер“ изазвала је велику пажњу на Сајму аутомобила у Токију. Дизајн возила је толико агресиван и футуристичан да би врло мало људи помислило да је направљен од биљног материјала.

Конструктори истчу да је каросерија, од крова, преко врата, па до хаубе, направљена од целулозних нановлакана.

„Материјал је потпуно 'угљенично неутралан' (његова производња не изискује потрошњу фосилних горива нити доприноси загађењу средине), па је због тога много бољи за околину“, каже Тошио Кон, менаџер групе за конверзију возила при јапанском министарству.

Људи који стоје иза његове градње наводе да је „нано целулозно влакно“ пет пута снажније од челика, а тежи тек петину. О перформансама мотора испод хаубе није било речи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво