Батерије које неће морати да се пуне

Научници са Универзитета у Алберти и Торонту направили су шему за квантну батерију која никада не губи снагу. Батерија још не постоји, али уколико успеју у свом науму, то би значио велики технолошки пробој на пољу складиштења енергије.

„Садашње батерије, попут литијум-јонских које напајају паметне телефоне, функционишу на класичним електрохемијским принципима, док су квантне батерије базиране искључиво на законима квантне механике“, наводи хемичар Габријел Хана са Универзитета у Алберти.

Извештај студије, објављен у Journal of Physical Chemistry C, показује да би квантна батерија искоришћавала „екситоничну“ енергију – екситон је кондензат који показује макроскопске квантне феномене, попут суперпрводника.

Екситон је честица која се састоји од одбеглих електрона и празнина које су иза себе оставили. Тако настале празнине понашају се као позитивно наелектрисане честице, које привлаче електрон.

Како су закључили, такав батеријски модел требало би да буде „изузетно отпоран на енергетске губитке“, захваљујући чињеници да би батерија била направљена у такозваном „тамном стању“.

Пошто би батерија била конструисана на начин који би искоришћавао погодности квантне мреже, истраживачи тврде да би батерија била у стању да ослобађа енергију без трошења исте.

На том путу, међутим, стручњаци ће морати да смисле практичан начин њеног прављења. Осим тога, мораће и да пронађу начин да нова технологија пронађе примену у свакодневном животу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво