Како се заштити од зрачења? Студент из Трстеника зна

На регионалном такмичењу ученика и студената у предузетништву и иновативности Стефан Унић, студент Високо техничке машинске школе из Трстеника, освојио је друго место за најбољу бизнис идеју – персонализовани оргонит, еколошки производ који штити од негативног зрачења.

Прву годину студија производног машинства Стефан је крунисао наградом. Његово интересовање за оргоните, једноставне уређаје који штите од негативне енергије и свакодневног зрачења, као добру пословну идеју прва је препознала професорка организације пословања.

„Будућност је у предузетништву, а овакве идеје управо јесу нешто што омогућава да покренете предузетнички посао. Нас од 2020. године очекује увођење 5Г технологије. На нама је да паралелно са развојем индустрије радимо и на начинима како да заштитимо свој живот и своју животну околину“, каже Љиљана Пецић, професорка струковних студија организације пословања ВТМШ „Трстеник“.

Уверен у позитивна енергетска својства мешавине метала, кристала и смоле, први оргонит Стефан је направио у кућним условима.

„Шпиц горског кристала се ставља у сваки оргонит. Уколико га нема оргонит ће само исијавати оргонску енергију, али се оргоном не може назвати. Такође састоји се и од смоле. Може бити полиестерска, епоксидна и природна борова смола, што је наравно најбоље. Нема рок трајања, неки су рекли да дејство оргонита престаје након 80 година. Ја то наравно овде не могу да потврдим. Знаћу тек када напуним 80 година од када сам направио свој први оргонит“, истиче Стефан Унић.

Снага оргонита зависи од величине, а ефикасност, кажу, од места где се поставе.

„Уколико га поставимо тамо где нема извора зрачења он ће бити само декоративани неће имати никакву улогу. Значи постављамо их код телевизора, код рутера, код тих уређаја који зраче. Постављају се од 50 до 150 центиметара од земље и тада се постиже најбоље дејство“, каже Унић.

Захваљујући деди Живану, мајстору ковачког заната, метала за оргоните и добрих савета Стефану никада не мањка.

„Овом његовом идејом ја сам задовољан. Радујем се што могу да му помогнем. Ја за њих живим“, каже Живан Унић.

Уз подршку породице и ментора Стефан се нада успеху са жељом да његова пословна идеја ускоро прерасте у предузенички посао.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво