Целокупно културно наслеђе Србије на једном месту – дигитализовано!

Од средине маја корисницима интернета доступан је претраживач културног наслеђа Србије који је покренуо Министарство културе и информисања уз стратешку подршку „Мајкрософта Србија“. Кроз свеобухватну претрагу, посетиоци портала kultura.rs добијају основне информације о дигитализованом културном наслеђу на територији Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури.

Када у поље претраживача укуцамо Лепенски Вир, појавиће се 2.352 резултата. Први доступни дигитализовани податак о том непокретном културном добру од изузетног значаја унео је Завод за заштиту споменика културе. Осим описа археолошког налазишта, линк води до филма о Лепенском Виру, а Гугл мапа показује како до њега стићи.

У сарадњи са Републичким геодетским заводом урађена је мапа свих споменика и установа културе, уз пратеће податке. Велики рат прва је тема која се обрађује, а доступне су информације о значајнијим биткама и догађајима.

„Министарство културе је у протеклих неколико година подржало имплементацију четири информациона система, односно три информациона система и једног електронског каталога у библиотекама, у којима раде запослени у заводима за заштиту споменика, архивима и у музејима Србије. Те базе смо одређеним механизмима повезали и из тих база вучемо податке који су доступни свим грађанима Србије кроз претраживач културног наслеђа Србије“, навео је др Дејан Масликовић, помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва.

Од до сада два милиона унетих података, највише је оних из књижног фонда, затим о покретним културним добрима које чувају музеји, архивској грађи и непокретним културним добрима којих је на територији Србије око 2.500. Портал бележи неколико хиљада посета дневно, а међу појмовима који се највише претражују су – Карађорђевићи, Обреновићи, Паја Јовановић, Сава Шумановић.

„На овај начин ми улазимо коначно у доба отворених података који су јако важни због технолошког развоја, вештачке интелигенције и машинског учења. Оне културе и они народи који не буду имали скупове података над којим ће моћи вештачка интелигенција да се обучава, неће постојати у будућности или неће бити препознати“, истиче Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

До сада је утрошено око 50 милиона динара, а највећи терет поднео је „Мајкрософт Србија“ јер је најскупља израда пројекта. Ради се са великим ентузијазмом и користе постојећи ресурси.

„Млади нису заинтересовани у великој мери да се запошљавају у установама културе, тако да је то тренутно једини проблем који имамо. Финансијска средства нису проблем, опрема није проблем, проблем су само људи који треба да се баве процесом дигитализације“, нагласио је Масликовић.

Процењује се да ће све базе у институцијама културе бити испуњене дигиталним културним добрима и процес дигитализације окончан у наредне четири године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво