Време је за повратак на Месец

Оснивач и директор „Амазона“ Џеф Безос, представио је модел нове лунарне летелице која би требало да опрему и људе одведе на Месец до 2024. године.

Летелица без посаде, „Плави месец“, преносиће научне инструменте, сателите и возила за неприступачан терен, преноси Би-Би-Си

Реч је о новом ракетном мотору названом БЕ-7, потиска 4.535 килограма.

„Време је за повратак на Месец, овог пута да би се остало“, рекао је Безос, који је циљеве његове истраживачке компаније „Блу Ориџин“ представио у Вашингтону потенцијалним клијентима и званичницима америчке свемирске агенције (Наса).

Циљ је да Плави месец слети на јужни пол Месеца, где су у кратерима пронађени комади леда.

Вода из тог леда могла би да се искористи да се произведе водоник, који би онда могао да подигне свемирски брод за даље мисије широм соларног система.

Трампова администрација је у марту најавила да намерава повратак америчких астронаута на Месец до краја 2024. године.

Према речима Безоса, „Блу Ориџин“ ће бити у могућности да испуни рок Трампове администрације, али „само зато“ што је компанија почела креирање лунарне летелице 2016. године.

Безос жели, како је истакао, да побољша приступ Месецу, јер има ширу визију будућности у којој ће људи моћи да живе и раде у свемиру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво