Мистерија поновног лета Ф-117

На интернету се појавило неколико фотографија стелт бомбардера Ф-117 познатог и као „ноћни јастреб“ како ниско лети изнад подручја у близини области за тестирање авиона у Невади. Фотографије су интересантне јер је авион повучен из службе пре 11 година. Пошто нема званичних информација, није јасно који је разлог поновног лета тих авиона, а стручњаци верују да су могућа тестирања нових система.

„Невидљиви“ Ф-117 је званично избачен из употребе у америчким ратном ваздухопловству у априлу 2008. године. Међутим, од тада су неколико пута освануле фотографије тог авиона како лети у пустињским подручјима Неваде, али су оне биле веома ретке.

Такође, додатну знаижељу јавности изазвало је и то што су се у невeмбру 2017. године на интернету појавиле фотографије покривеног авиона Ф-117 којег је вукао камион на ауто-путу у Невади.

Не постоје званичне информације о било каквим операцијама у које су укључене те летелице. Ипак, портал The Aviationist наводи да је очигледно да су они ангажовани у некој врсти теста или тренинга.

Такође, 26. јула на Јутјубу је освануо снимак два авиона Ф-117 како лете у Невади. Тада је уредник портала The Aviationist, Дејвид Сенсиноти, написао да је разлог лета тих авиона мистерија. Објаснио је да је радар тог авиона могуће користити за разне врсте тестирања нових система и технологија.

На фотографијама и снимцима „ноћни јастребови“ су у веома необичном режиму лета и изводе захтевне маневре. То је чудно због тога што је Ф-117 конструисан са задатком да продире у непријатељско подручје ослањајући се на специфичан облик и „стелт“ технологију. Није предвиђен за маневрисање и ниске летове.

Док поновни летови „ноћних сокола“ остају мистерија, увек постоји могућност и да је неки пилот можда желео да последњи пут полети тим авионом пре коначне пензије.

Иначе, реч је о америчком двомоторном борбеном авиону, једноседу који је производила компанија „Локид Мартин“, а који је славу стекао због специфичног облика и због примењене технологије смањене уочљивости (стелт). Служио је као бомбардер, а једино га је оперативно користило Америчко ратно ваздухопловство.

Први лет је извео 1981. године, а у употребу је уведен 1983. Међутим, шира јавност је за њега званично сазнала тек у новембру 1988.

Интересантно је да је Ф-117 промовисан и као „невидљиви ловац“ иако је намењен за борбу ваздух–земља. О томе сведочи и ознака „Ф“, која је уобичајена за америчке ловце. Оперативну употребу имао је у операцијама у Панами, Ираку и на просторима бивше Југославије.

Према званичним информацијама, летелице тог тима имале су шест удеса и једно обарање у борби. Прва и једина војска у свету која је успела да обори Ф-117 била је Војска Југославије 27. марта 1999. године.

На тај начин срушен је мит о невидљивости тог авиона, а оборена је верзија Ф-117A. У рушењу је учествовао 3. батаљон 250. ракетне бригаде који је користио руски ракетни систем С-125 нева М. Авион се срушио у атару сремског села Буђановци.

Највећи део остатака обореног Ф-117А налази се у Музеју ваздухопловства, а један део се налази и у оквиру меморијалне собе посвећене херојима 205. ракетне бригаде.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво