„Утва“ направила нови авион – „сова“

Фабрика авиона „Утва“ из Панчева је после више од 30 година самостално направила нови авион „сова“, који ће сутра имати пробни лет, речено је „Танјугу“ у том предузећу.

У питању је једномоторни авион, нискокрилац, намењен за обуку, спортско и туристичко летење, авио-такси превоз и панорамско разгледање. Такође, једна од карактеристика летелице је што поседује могућност брзе модификације.

„Програм 41 М“, познатији као „сова“, финансира предузеће „Југоимпорт СДПР“, а „Утва“ је уговорила пројектовање, модификацију, производњу прототипа, испитивање и сертификацију авиона.

„Утва“ је после више од 30 година успела да самостално пројектује, направи и почне испитивање новог авиона.

„Сова“ представља модернизовану верзију базног авиона „утва 75“, који је намењен за почетну обуку, спортско и туристичко летење.

Авион се опционо може користити за извиђање, снимање из ваздуха и друге операције.

Такође, може да носи наоружање уз уградњу одговарајуће опреме, објављено је на сајту „Југоимпорта“.

„Сова“ је једномоторни авион, нискокрилац, комплетно металне структуре типа 'љуска', са моторском облогом и терминезонима од композита.

Авион је четворосед конфигурације "side by side", са фиксним стајним трапом, типа трицикл.

Конфигурација стајног трапа дозвољава слетање на асфалтне и припремљене травнате писте.

Авион је опремљен једним, четвороцилиндричним, мотором са ваздушним хлађењем и "constant speed" елисом.

Маса празног авиона је 750 килограма, дужина авиона 7,11 метара, размак крила 9,8 метара, а висина 3,14 метара.

Максимална хоризонтална брзина авиона је 230 километара на сат, снага 210 КС, а истрајност авиона при економској брзини 4,2 сата.

„Сова“ ће сутра имати пробни лет на аеродрому „Панчево“, који ће трајати један сат, а водећи пројектант на изради летелице Александар Петровић представиће планове даљег рада и летења, као и нове пројекте компаније.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво