Нови ЕПС-ов багер-одлагач од 2.000 тона „јури“ шест метара на минут

Рударска машина тешка 2.000 тона, највећи одлагач јаловине на површинским коповима ЕПС-а, кренула је на свој пут до копа „Тамнава-Западно поље“ у Рударском басену „Колубара“ и требало би да у значајној мери унапреди процес производње јаловине.

Нови јаловински одлагач има четири пута већи капацитет од досадашњег највећег ЕПС-овог одлагача, а креће се на четири огромне гусенице, максималном брзином од шест метара на минут и биће јој потребно између три и четири дана да дође до одредишта.

Директор ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да је тај багер-одлагач једно од „чуда, како неки кажу“, а које Колубара има прилику да у наредном периоду експлоатише, те да је то највећи јаловински одлагач у оквиру целог ЕПС-а, капацитета 12.000 кубних метара на сат и тежине око 2.000 тона.

Вредност пројекта је 18,8 милиона евра, објашњава Грчић, а цела његова реализација трајала је око две године.

„Багер данас креће у транспорт, креће се брзином од шест метара у минути и њему је неопходно између три и четири дана да дође до тачке унутар копа 'Тамнава - Западно поље', одакле ће кренути свој живот. Веома је важно да нагласим да овај јаловински одлагач пројектован је да прихвати јаловину и одложи је са сва три јаловниска глодара који раде у Тамнави. То у значајној мери унапређује процес производње“, каже Грчић.

Према његовим речима, рудари добро знају основно правило у рударству, да је у површинској експлоатацији откривка, односно јаловина - све и да „када имате откривен угаљ, онда имате угаљ“.

Грчић је додао и да је у рударском басену Колубара откривено 10,5 милиона тона угља и честитао свим рударима на помоћи да се та цифра достигне.

Багер је изградила аустријска компанија „ВЛ Шмит“, уз помоћ рудара „Колубаре“.

„На овој машини су одрађени сви стандарди тако да имамо једну зелену, еколошку и енегетски ефикасну машину са минималном буком и смањеном емисијом прашине“, истакао Свен Хоршкес, потпредседник копаније „ВЛ Шмит“.

Колубарски угаљ је најтраженији, купују га и грађани и предузећа. Сав плаћени сирови угаљ је испоручен, а током децембра и јануара надокнадиће се застоји у испорукма сувог угља.

Тона сирове „Колубаре“ ако се купује у руднику, кошта 4.300 динара, а сушене 8.400 динара, што је готово упола јефтиније него на стовариштима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво