Читај ми!

Жедни бетон „упија“ хиљаде литара воде у секунди

„Топмикс пермабл“ је порозни бетон који може да упије 600 литара воде по квадратном метру сваког минута, што би у будућности могло да спречи поплаве и спасе људске животе.

Сваке године широм света неки регион задесе катастрофалне поплаве. Било да је реч о ураганима у САД и Мексику, обилним кишама као прошле године на Балкану или монсунским пљусковима у Азији, највећи проблем у градовима јесте што се одводи на улицама и тротоарима брзо запуше и почну да се изливају.

Компанија „Тармак“ понудила је решење, такозвани жедни бетон, односно „топмикс пермабл“. Порозни бетон може да „упије“ невероватну количину воде – 600 литара по квадратном метру сваког минута, што је више него довољно за било какав пљусак или непогоду.

Демонстрацију су извели тако што су из мешалице, у року од неколико минута, излили 4.000 литара воде, која није успела да се разлије на више од десетак квадратних метара.

Објашњавају да овај бетон има низ примена, као и да би њиме могле да буду пресвучене стране улица, тако да се са обичног непропусног бетона, вода слива на „топмикс“ који је упија и из ког се слива даље у канализацију или подземне воде.

Занимљиво је да се не загрева много на топлоти као обичан бетон, а једини недостатак му је што би могао да буде проблематичан у хладним крајевима са веома ниским температурама, јер би врло хладна вода могла да га оштети.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво