Читај ми!

Робот-скенер најновије генерације стигао у Београд

Универзитетска библиотека у Београду добила је пре неколико недеља робот-скенера најновије генерације. Он сам скенира, копира, а књиге одмах постају део дигиталне библиотеке. Намењен је студентима са хендикепом, али ће помоћи да се сва литература која се чува у библиотеци брже дигитализује, сачува, али и да постане доступна ширем кругу читалаца.

Ово је тренутно највреднији читалац у студентској библиотеци. Робот-скенер најновије генерације, каквог има само још неколико европских библиотека, књиге пребацује у дигитални формат. Од тога највише користи имају слабовиди студенти јер уз помоћ посебног софтвера сада могу књиге да користе сами.

„Литература која је њима неопходна биће скенирана, затим пребачена из слике у текст и онда ће помоћу говорног софтвера који инсталирају на свом рачунару, а који чита текст, заправо моћи да слушају тај садржај и тако уче“, објашњава Љупка Михајловска из Центра за студенте са хендикепом.

Свему што је овако дигитализовано приступ имају све универзитетске библиотеке у Србији. Подвлачење и дописивање по дигиталним књигама није забрањено. Напротив.

„Да можете да им приступите, да их користите, јер стари рукопис не смете да пипнете, овде ви можете да се виртуелно користите сваким старим рукописом као да вам је у рукама и да га притом сачувате за будућност да у наредних 1.000 година не буде као цртежи у Алтамири који морају да буду затворени“, каже Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке.

Да поред старе копирнице проради нова, заложио се пројекат „Еквијед“ у оквиру Темпус програма. То је само део до сада набављене опреме и технологије која помаже средњошколцима и студентима.

„Са аспекта набавке опреме ово је свакако највећа ствар, јер је она и у светским и европским размерама вредна и велика, и јер омогућује дигитализацију“, додаје Слободан Цвејић са Филозофског факултета.

Овај скенер може за сат времена да скенира до 2.500 страна, Универзитетска библиотека има 1.700.000 публикација, ако у просеку свака има 300 страна и овај робот-скенер ради 24 сата непрестано, дигитализација библиотеке била би завршена за 24 године.

Под условом да библиотека не добије бар још један скенер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво