Читај ми!

Авиони будућности без прозора?

Нова генерација авиона уместо прозора имаће дугачке „паметне“ екране који ће омогућити људима да виде околину изван авиона, али и да гледају филмове, конференције или сурфују интернетом.

Британска комапнија CPI, са седиштем у североисточној Енглеској, објавила је слике новог концепта авиона без прозора, који би могли да постану стварност за мање од десет година.

Разлог за овакве измене изгледа авиона пре свега је уштеда новца. Сматра се да би овакви авиони били много лакши, самим тим би трошили мање горива и испуштали мање угљен-диоксида, што би било боље за околину.

Унутрашњост авиона би била прекривена флексибилним екранима, а камере монтиране на спољни део авиона.

Такође, на екранима би могле да се приказују слике неког другог окружења, тако да путници изгубе осећај да су у авиону – што би било веома корисно за оне који се плаше те врсте путовања.

Наравно, ове иновације нудиле би и могућност сурфовања интернетом, проверавања имејла, гледања филмова... Али би се користиле и за осветљење, које би могло да опонаша изласке и заласке сунца на дугим путовањима.

На сличну идеју нешто раније је дошла и компанија „Спајк аероспејс“.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво