Читај ми!

„Кјуриосити“ коначно дошао до циља

Две године након слетања „Кјуриоситија“ на Марс, ровер је коначно дошао до свог циља – гигантске планине назване Шарп, а главни део мисије почео је да се остварује. Сада почиње најзанимљивије поглавље у животу овог робота.

Слетање „Кјуриоситија“ на Марс 6. августа 2012. године, био је један од највећих подухвата истраживања свемира, пише Дејли мејл.

Однедавно се, међутим, цела мисија налази на удару критика због тога што је напредак у истраживању Црвене планете од тада значајно успорен.

Међутим, две године након слетања, ровер је коначно дошао до свог циља - гигантске планине назване Шарп, а главни део мисије почео је да се остварује.

Пет километара висока планина Шарп одабрана је као циљ због интересантних падина које би требало да дају одговоре на питања о геолошкој историји Марса и томе да ли је та планета икада била насељена.

Након пређених девет километара од места слетања, „Кјуриосити“ је коначно спреман да истражи ове фасцинантне пределе.

„Сада почиње најзанимљивије поглавље у животу 'Кјуриоситија'“, каже директор Одељења за планетарне науке у Наси Џим Грин.

„Кјуриосити“ је у последње две године истраживао кратер Гејл у коме се налази и планина Шарп. Ипак, у недавном прегледу седам активних планетарних Насиних мисија, „Кјуриосити“ је последњи.

Разлог за то је што ровер нема „специфична научна питања и проверљиве хипотезе“, као основу за наредне две године свог рада.

Такође, у ровер је уложено невероватних две и по милијарде долара, што је много новца за тако недефинисане циљеве, закључак је анализе извештаја.

Упркос оваквим критикама, мисија је до сада била успешна.

У првој години је испунила највећи научни циљ - да провери да ли је Марс некада имао одговарајуће услове за живот микроба, тако што је пронашао доказе да је на Марсу некада постојало велико језеро.

Следећи корак је да утврди какви су били услови на Марсу и да ли Земљи може да се догоди његова судбина.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво