Читај ми!

Ловци „Ф-16“ лете без пилота

Први лет беспилотног авиона „Ф-16“ успешно је изведен изнад Мексичког залива. Модификованим ловцем, који је у ваздуху био савршен, упављала су два пилота са земље. Из „Боинга“ кажу да су већ шест ловаца прилагодили, те да ће бити коришћени у обуци пилота.

Компанија „Локид Мартин“ тестирала је свој нови пројекат - беспилотног ловца „Ф-16“, а успешно је изведен и први лет. Два пилота контролисала су авион за време кружног лета од базе на Флориди до Мексичког залива.

Беспилотни амерички ловац је летео на висини од 12,2 километра, при брзини од 1,47 маха, а извео је неколико маневара.

Пратила су га два авиона која су га држала „на оку“, а носила су, за сваки случај, и борбени арсенал.

Приликом лета измерено је и оптерећење од 7 Г, а способан је и за маневре који би изазвали и оптерећење од 9 Г, што пилоти не би могли да издрже.

„Летео је савршено, све је сјајно радило. Слетање је такође било одлично, можда и најбоље које сам икада видео“, рекао је инжењер Пол Сејас, шеф пројекта.

Компанија „Боинг“ саопштила је да је укупно шест авиона модификовано, а ознака редизнајнираних ловаца је „QF-16“.

Упркос томе што из „Боинга“ кажу да би беспилотни ловци „Ф-16“ могли да послуже за тренинг нових пилота, многи сматрају да ће се користити и у војне сврхе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво