„Војаџер 1“ напустио Сунчев систем

Човекових руку дело које је најдаље стигло од Земље је свемирска сонда „Војаџер 1“, која је „управо“ напустила Сунчев систем. Према првим закључцима стручњака, раније претпоставке да магнетно поље у међузвезданом простору „тече“ у другачијем правцу него у Сунчевом систему, нису тачне.

Свемирска сонда Америчке агенције за истраживање свемира (НАСА), „Војаџер 1“ (Voyager 1) напустила је Сунчев систем и ушла у међузвездани простор.

При том се показало да међузвездани простор није налик ономе што су научници очекивали. По свему судећи, процена да магнетно поље у међузвезданом простору „тече“ у другачијем правцу него у Сунчевом систему, није тачна.

„Магнетно поље у Сунчевом систему је поравнато с магнетним пољем у међузвезданом простору“, рекао је физичар Универзитета у Мериленду, Мар Свисдек, преноси сајт МСН из часописа The Astrophysical Journal Letters.

Будући да није било очкиване промене у магнетном пољу, испоставило се да је „Војаџер“ у међузвездани простор ушао много раније - још пре годину дана када је мерење показало нагло смањење броја честица које стижу са Сунца, а повећање галактичког зрачења из међузвезданог простора.

Ипак, с том проценом се не слаже водећи научник пројекта „Војаџер“, сада пензионисани Едвард Стоун.

Иако се зна где је сонда и шта мери, каже Стоун, тешко је проценити где је граница Сунчевог система и међузвезданог простора.

Стоун и други научници сматрају да је „Војаџер“ сада у међупростору за који се раније није знало, а називају га „магнетним ауто-путем“.

„Војаџери“ 1 и 2 лансирани су 1977. године да би прикупили податке о удаљеним планетама Сунчевог система.

Удаљеност „Војаџера 1“ од Сунца је сада 120 пута већа од раздаљине између Земље и Сунца, а „Војаџер 2“ управо излази из Сунчевог система путујући у супротном правцу.

Погон тим сондама даје радиоактивни плутонијум који се полако распада.

„Војаџеру 1“ ће енергије за инструменте почети да нестаје 2020, а сасвим ће се угасити 2025. године.

Ако је Свисдек у праву о току магнетног поља, резултати „Војаџеровог“ мерења се до тада неће променити, али потврда за то ће бити тек када Сунчев систем напусти и „Војаџер 2“ и пошаље резултате свог мерења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво