Читај ми!

Сто који штити од земљотреса

Велики број људи широм света годишње погине због последица земљотреса. Највише страдају земље у развоју чије зграде нису направљене по неопходним стандардима. Како би појачали заштиту људи, израелски стручњаци Артур Брутер и Идо Бруно направили су јефтине столове који подносе огромна оптерећења, чак до једне тоне.

Када почне земљотрес стручњаци саветују људима да што пре изађу из зграда на отворено, а ако нису у могућности, онда да се сакрију испод столова. Међутим, шта ако сто попусти?

Исто питање поставили су израелски стручњаци Артур Брутер и Идо Бруно и дошли на бриљантну идеју.

Пошто сиромашне земље највише страдају од земљотреса, јер немају специјално конструисане објекте који могу да издрже јаке треморе, Брутер и Бруно су направили столове способне да издрже огромно оптерећење.

Како истичу, столови су примарно намењени школама у земљама у развоју.

„Рад на овим столовима сам почео још док сам био студент индустријског дизајна у Јерусалиму. Желео сам да помогнем људима приликом природних катастрофа“, каже Брутер.

Због тога је гледао снимке земљотреса који су протеклих година погодили многе земље широм света. Међутим, идеја за столове му је синула након катастрофе на Хаитију 2010. година када је приметио да је велики број људи погинуо због лоше изграђених домова и школа.

Онда је са својим професором Бруном кренуо да тражи решење. Направили су јефтини и лагани школски сто који може да поднесе снажне ударе и оптерећење падајућег предмета тежине чак и од једне тоне, а идеја је да га деца искористе као склониште.

„Када нешто падне на сто, он апсорбује енергију, а крхотине падају на страну", објашњава Брутер.

Још једна одлична ствар јесте што столови, када се поређају у низ, могу да послуже као тунел за бекство из опасних ситуација (илустровано у видео-снимку).

Израелска војска је имала част да прва тестира столове, а надлежни су били импресионирани. После тога почела је и веома ригорозна провера на италијанском Универзитету „Падова“.

Оно што Брутер и Бруно желе да постигну јесте да заштите више од 300 милиона деце широм света која су у опасности од земљотреса, пошто њихове школе нису контруисане да издрже снажно подрхтавање тла.

За изум су добили бројне награде, али двојици Израелаца је битније да се њихови столови нађу у учионицама и спасавају животе.

„Лепо је када вам неко ода признање, али нам заиста није до награда. Највише би волели да уопште не дође до земљотреса, али ако дође онда желимо да наши столови спасавају животе“, истиче Брутер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво