Читај ми!

Jапанци већ тестирају 4K телевизију!

Јапанске телекомуникационе компаније започеле су путем интернета тестирање 4K сигнала за који тврде да је четири пута бољи од HD-a.

Ускоро би требало да добијемо доказ да је видео са 4K резолуцијом могуће стримовати, односно преносити преко интернета до кућних телевизијских рисивера, тзв. „сет-топ боксова".

Наиме, јапанска телекомуникациона компанија "NTT West" oтпочела је тестирање новог стандарда видео компресије, које ће трајати до петка. Верује се да је прво те врсте у свету.

Тврди се да тај стандард нуди четири пута већу количину детаља на слици од 1080p садржаја високе дефиниције.

Такође, редукује количину потребних података, односно, омогућиће емитерима да шаљу сигнал са много мање података уз минимализацију губитака у квалитету слике.

Тачније, уместо да се шаљу подаци који описују сваки пиксел сваког фрејма као засебан ентитет, код 4K се користи широка палета алгоритама за анализирање како је боја дистрибуирана по свакој слици и које се промене дешавају између сваког фрејма.

То омогућава да сувишни подаци буду одбачени, обезбеђујући само информације потребне да се реконструише секвенца заснована на разумевању како су сваки пиксел и фрејм повезани један са другим.

У јануару је Међународна телекомуникациона унија (ИТУ), агенција при Уједињеним нацијама, одобрила нови формат, уз истицање да би требало да изађе у сусрет свим потребама емитера у наредној декади.

Мада су се 4K телевизори ултрависоке дефиниције већ појавили на тржишту, садржај им је „дефицитаран", јер се већина власника мора ослонити на могућност апарата да надогради постојeћи HD сигнал.

Иначе, Јапан планира да постане прва земља која ће емитовати 4K програм путем сателита, и то од 2014. године, отприлике од Светског првенства у фудбалу.

Успешан пренос видео материјала ултрависоке дефиниције путем интернета ће отворити врата и другим сервисима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво