Читај ми!

„Кимоно за понети” у галерији Сингидунум

Традиционални јапански одевни предмет кимоно преузет је из кинеске културе одевања. Катарина Љубинковић Зоркић изложбом "Кимоно за понети", која је отворена у Галерији "Сингидунум", прави искорак, али остаје у теми Далеког истока.

Далеком истоку, његовој традицији и култури Катарина Љубинковић Зоркић посветила је своје целокупно стваралаштво. Од када је завршила школу класичног кинеског сликарства у Бангкоку, пре више од три деценије, слика аквареле на пиринчаном папиру са препознатљивим темама и мотивима Далеког истока.

Крајем прошле године одлучила је да направи искорак. Изложба Кимоно за понети исту причу представља у другачијем облику.

"Пошто сам чак и носила кимоно док сам живела тамо, а носила сам га чак и по кући јер је јако удобна одећа – увек праве или од свиле или од памука, хтела сам да направим причу која ће у мојој причи сликарској бити нека врста искорака. То ће исто бити слика, али неће бити класична слика која ће се урамити него ће бити облик кимона“, каже уметница додајући да је кројила велике формате папира и правила кимона различитих облика.

Традиционални јапански одевни предмет кимоно преузет је из кинеске културе одевања у петом веку. Кинези га данас ретко носе, док се у Јапану задржала традиција ношења кимона у неким приликама. Током церемоније пијења чаја, он је обавезан, а носе га и мушкарци и жене.

„И дан данас Јапанци носе кимона са старим мотивима, класичним – бамбус, трска, птице, локвањи. Направила сам три узорка у том маниру, значи да то буде класична прича, а онда сам хтела мало да се поиграм па сам сликала. Узела сам сатенске траке и аплицирала их на кимона, просто да направим неку причу која би ме подсећала на оно што мислим да би младе Јапанке врло радо носиле“, објаснила је Катарина Љубинковић Зоркић.

На изложби се може понети само један, сви остали су апстрактно виђење кимона и њихова функција је декоративна, каже Катарина.

Припрема нову изложбу и ново изненађење. Да ли ће и даље прекрајати пиринчани папир и у њега уметати кимоно за сада је тајна.

број коментара 0 Пошаљи коментар