Eвропљани не желе да померају часовнике

Од 4,6 милиона Европљана који су учествовали у јавним консултацијама, чак 84 процента подржава укидање летњег и зимског рачунања времена, саопштено је у Европској комисији.

Европска комисија организовала је од 4. јула до 16. августа интернет консултације о могућој промени рачунања времена у Европи. Одговори 4,6 милиона Европљана из 28 земља чланица Уније говоре у прилог томе да је време за досадашње рачунање времена у Европи по зимском и летњем принципу – одбројано!

„Милиони Европљана искористили су наше интернет консултације како би изразили свој став. Порука је врло јасна: 84 процента њих не жели више да помера сатове. Сада ћемо поступити у складу са тим и припремити законски предлог који ћемо доставити Европском парламенту и Савету, на којима је да заједно донесу одлуку“, поручила је комесарка Виолета Булц.

Резултати највећих до сада јавних консултација које је организовала Европска комисија говоре да 76 процената учесника сматра да је померање сатова два пута годишње веома негативно или негативно искуство.

Као најважнији разлози за промену досадашњег система рачунања времена у Европи наведени су негативан утицај на здравље, повећање удеса на путевима и мањак уштеде енергије.

Комплетни резултати јавних консултација биће представљени у наредним недељама.

У Европској комисији најављују израду предлога намењеног Европског парламенту и Савету, а у циљу промене постојећег система померања часовника.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво