Извор: РТС, Танјуг

Мала лавица Кики све је лошијег здравља

Здравље мале лавице Кики, која је 21. септембра пронађена на Чантавирском путу у Суботици и потом пребачена у прихват Зоолошког врта Палић, сваким даном је све лошије, кажу надлежни.

Лабораторијски налази, који су понављани сваки други дан од када је дошла у прихват, показују да њени унутрашњи органи почињу да отказују. Она је примљена са много проблема, наводе у зоо-врту:

„Ендо и екто паразите смо успели брзо да елиминишемо, санирана је и повреда бутне кости, а ограничено јој је кретање да се не би напрснућа на задњим ногама даље отварала.”

Међутим, нимало се не поправља стање њених бубрега и јетре, рекла је директорка зоо-врта Соња Мандић Мандићева:

Лавица је почела да једе што нам је дало наду да ће се и опоравити, али после неколико дана потпуно је престала да узима храну, због чега јој је поново уведена инфузија. У последња два дана, сву снагу добија преко инфузије.” 

Како наводе у зоо-врту, малој лавици су од првих дана амбулантног лечења уведене терапије које не оштећују функције јетре и бубрега, јер јаки лекови и терапије то могу да учине.

„Дата јој је комбинација терапија коју су осмислили ветеринари из палићког зоо-врта и други ветеринари из наше земље, они који имају велико искуство у раду са лавовима, с обзиром да су запослени у међународним организацијама у Јужноафричкој Републици и у још једном прихватилишту за лавове из Холандије. Та терапија служи да јој се умање болови, да се смање упале у организму, а да функција бубрега не буде додатно нарушена. Нажалост, у конкретном случају, не делује да је то довољно”, рекла је Мандићева.

Према њеним речима, још при самом пријему лавице, било је тешко рећи у каквом су јој стању унутрашњи органи.

„Можемо само да претпоставимо јер је у питању лав који је са својих пет месеци имао само девет и по килограма када је пронађен. Дакле то је једна тешко потхрањена животиња, која је дужи период држана у неадекватним условима. Јако је тешко вратити је са ивице на коју је неко гурнуо”, навела је Мандићева.

Она је додала да сви треба да напокон постанемо свесни да овакве животиње не могу да се држе као љубимци, јер то није у њиховој природи.

„Јако је себично, неодговорно и бахато сматрати да је неколико месеци разоноде вредно оволико патње и стреса које сада трпи ово јадно створење. Зато апелујемо на све грађане да не купују егзотичне животиње и да пријаве сваког ко држи такве врсте и бави се њиховом трговином. Надамо се да мала лавица може да се врати са ивице смрти, након свог малтретирања које је доживела од ‘људи’ који живе међу нама”, нагласили су из зоо-врта Палић.