Uzgoj romanovskih ovaca u Mačvanskom Metkoviću

Miloš Mijatović iz Mačvanskog Metkovića, pre nekoliko godina odlučio se za uzgoj romanovskih ovaca. Mladi poljoprivrednik sada na farmi ima više od 100 grla i planira da uveća stado.

Dan mu počinje i završava se obilaskom ovčarnika. Plodnost i otpornost na bolesti, Miloš kaže da su bili ključni kod odabira rase koju će da uzgaja na porodičnom imanju. Romanovska ovca u Mačvi, ispunila je očekivanja domaćina.

“Pre je to bila ta ruska ovca, sad su to česi malo oplemenili, tu rasu, i tu smo dobili na većim gabaritima. To nisu više ovce po 40 - 45kg, to ovce 75 pa do 80, pa čak nekad i 85 kilograma. Ovnovi imaju od 100, 110, 120, sve zavisi od gabarita i te linije ovonova. To je po meni najbolja ovca, uvek kažem, zato što su dobre majke. Kad se odlučite za ovu ovcu, ne treba da mislite da li će prihvatiti jagnje, kako će se ojagnjiti'', navodi Miloš Mijatović iz Mačvanskog Metkovića.

Mušku jagnjad prodaje klaničarima, a žensku uglavnom za priplod. Kvaliteta ishrana bogata žitaricama i uljaricama, ključna je u proizvodnji.

“Mi smo ove godine prodali sve za priplod, tako da, hvala Bogu, mi smo zadovljni”, ističe Miloš Mijatović. “Ima interesovanja, po meni je dobra priča, samo da se ispoštuje sve. Vi ako nju ispoštujete, ona vas ispoštuje dva puta više. Zahtevna je to ovca, hoće ona da jede, hoće sve, a to košta. Sad pogovoto, vidite kakve su ovo suše, dal će biti hrane, neće biti hrane. Da nema subvencija, to bi bilo teško”, naglašava Miloš.

Sve što se proizvede na 14 hektara, zavši u jaslama. U dvorištu, nov traktor, kupljen ove godine na kredit i uz pomoć opštine.

“Ja se time ponosim, i meni je lepo. Mislim, lepo. Znate kako, nije to lak posao. Sad pogotovo, ove su temperature bile 45 stepeni, ja sam na njivi, baliram, nije lako, ali meni je zadovoljsto, jer je to jedan, pošten i iskren posao'', zaključuje Miloš Mijatović iz Mačvanskog Metkovića.

Na porodičnom imanju Miloš je počeo da gradi objekat za još 50 ovaca. Kaže da se od ovčarstva može živeti, ali da je za to potrebno najmanje stotinu grla.

уторак, 22. јул 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом