РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Утицај пословних летова на глобалну емисију угљен-диоксида – како смањити карбонски отисак https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5488704/ugljen-dioksid-karbonksi-otisak-klima.html Светска истраживања показују да су разни пословни скупови и форуми одговорни за 10 одсто глобалне емисије угљен-диоксида што је једнако емисији коју годишње емитују САД. Немачко-српска привредна комора је у јануару ове године покренула мерења карбонског отиска на догађаје које организује у Србији. Александар Маркус, члан Управног одбора Немачко-српске привредне коморе, каже за РТС да је следећи корак предузимање активности како би се смањио негативни утицај који карбонски отисак има на климу. Немачко-српска привредна комора организовала је у јануару први нискоугљенички скуп.

То је заправо био округли сто на тему – "неспремни односно спремни за зелену будућност". За време овог скупа мерен је карбонски отисак. 

"Мерење карбонског отиска у принципу значи први корак како бисмо разумели отисак наших активности на климатске промене", каже извршни члан Управног одбора Немачко-српске коморе Александар Маркус.

Истиче да потом следи корак предузимања активности како би се смањио негативни утицај који карбонски отисак има на климу.

"Резултати мерења карбонског отиска према извештају нашег партнера Декра дошло је до угљеничног отиска од 1,8 тона еквивалента угљен диоксида и других гасова који су штетни за климу", каже Маркус.

Истиче да је највећи део емисије угљен-диоксида, настао због тога што су гости из Немачке допутовали авионом.

"Врло је добро познато да коришћење авиона има врло велики утицај на климатске промене", објашњава гост РТС-а.

Каже да је био врло изненађен када је чуо у којој мери то лоше утиче на климу.

Како пословни летови у свету утичу на климу

Индустрија међународних пословних окупљања и манифестација се након пандемије короне опет врло брзо развија, рекао је извршни члан Немачко-српске коморе.

"Још 2019. године смо имали 1,7 милијарди учесника из више од 180 земаља који су учествовали на пословним окупљањима", објашњава Александар Маркус за РТС.

Каже да ове манифестације широм света значе потрошњу од 2,8 милијарди долара и стварају 27,5 милиона нових радних места.

"То је заиста један битан привредни фактор и привредна удружења су део ове индустрије, тако да угљенични отисак ове индустрије догађаја је све више тема о којој се дискутује", рекао је Маркус.

Разговор Ружице Врањковић и Александра Маркуса погледајте у видеу на почетку текста...

]]>
Tue, 16 Jul 2024 21:12:28 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5488704/ugljen-dioksid-karbonksi-otisak-klima.html
Београдски водовод: Отклоњен квар на Макишу, снабдевање водом стабилно https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489398/beogradski-vodovod-otklonjen-kvar-na-makisu-snabdevanje-vodom-stabilno.html Отклоњен је квар на електроинсталацијама, који је данас око 15 часова изазвао нестанак електричне енергије на целом производном погону "Макиш“ и комплетну обуставу производње воде у највећем производном погону у Граду, саопштило је ЈКП "Београдски водовод и канализација“. Постигнуто је да прекид рада фабрике "Макиш“ траје много краће, с обзиром на то о каквој се врсти квара радило, наводи се у саопштењу ЈКП "Београдски водовод и канализација“.

Напомиње се и да "захваљујући правовременим и планираним припремама за топлотни талас и максималном залихом у резервоарском простору, највећи део потрошача није осетио поремећај у снабдевању водом“.

Систем снабдевања града водом у овом тренутку је стабилан и не очекују се редукције у водоснабдевању потрошача.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 21:23:51 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489398/beogradski-vodovod-otklonjen-kvar-na-makisu-snabdevanje-vodom-stabilno.html
Нова уредба о пројекту "Јадар" – "Рио Тинто" поздравља, активисти негодују https://www.rts.rs/vesti/politika/5489265/litijum-vlada-rio-tinto-.html Влада Србије донела је нову уребу којом се оживљава пројекат "Јадар". У новој уредби позива се на одлуку Уставног суда од пре неколико дана, којом се Уредба о прекиду пројекта сматра неуставном и незаконитом. Након усвајања нове уредбе нижу се и реакције јавности. Пет дана од одлуке Уставног суда којом је као неуставна проглашена Уредба Владе Србије о укидању просторног плана за пројекат "Јадар", Влада је донела нову. Поништава се она донета 2022. године којом је на пројекат “Јадар“ стављена тачка.

“У циљу реализације одлуке Уставног суда, како би се обезбедила могућност даље примене Уредбе и како би се започети поступци окончали на уставан и законит начин, Влада доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак вратио у стање које је било пре доношења уредбе која је проглашена неуставном“, саопштено је из Владе.

Из "Рио Тинта" поздрављу одлуку, активисти је осуђују.

"Пројекат 'Јадар' ће морати да испуни строге стандарде животне средине у складу са прописима Србије и Европске уније, што укључује и наставак развоја пројекта у правном смислу, даљи рад на изради Студије о процени утицаја на животну средину, јавни увид и добијање неопходних дозвола и одобрења и пре саме реализације пројекта", саопштено је из "Рио Тинта”.

Брзо је стигла и реакција оних који се залажу за забрану копања у долини Јадра.

"Уместо сопственог народа, власт је одабрала да служи страној компанији – 'Рио Тинту'. За било какве немире и сукобе у друштву биће одговорна власт", каже Саво Манојловић из покрета "Крени-промени".

Уочи саопштења Владе, председница парламента одговарала је на наводе лидера Странке слободе и правде да је њена странка довела команију "Рио Тинто" у земљу.

Ана Брнабић подсећа да је пројекат "Јадар" у Србију стигао у време власти Демократске странке и да је прва дозвола издата 2004.

"Ја не радим за приватну компанију. Ја радим за интерес грађана, потпуно транспарентно. Што се тиче 2017. и потписивања споразума о сарадњи са 'Рио Тинтом', нисам заборавила, ја сам само рекла да они који данас причају да никакве везе нису имали са 'Рио Тинтом', и који су против 'Рио Тинта' и рударства и литијума ти су људи који су довели 'Рио Тинто' у Србију, који су им давали истражна права", рекла је Брнабићева.

Ђедовић Хандановић: Нема немогућег пројекта, има само лоших решења

Да се главна реч о пројекту препусти стручњацима поново се чуло од ресорне министарке Дубравке Ђедовић Хандановић.

"Треба да причамо на аргументованим основама, а са друге стране која је то одговорност коју ми преузимамо и са пројектом и без пројекта. Нема немогућег пројекта. Има само лоших решења. У том смислу наши захтеви треба да буду максимални и по питању еколошких захтева, економских затева и ми од њих нећемо одустати", рекла је министарка.

Лежиште минерала јадарита откривено је у лозничком крају 2004. Тај минерал сматра се једним од кључних за прозводњу литијумских батерија које се користе у електричним аутомобилима.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 21:03:51 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5489265/litijum-vlada-rio-tinto-.html
Сунце избегава ко може, али ради ко мора https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489212/sunce-izbegava-ko-moze-ali-radi-ko-mora.html Због великих врућина, и данас се живело и радило у "црвеном режиму", а да ли су се поштовали савети лекара и препоруке за рад на отвореном. Топлотни талас је на врхунцу. У Ћуприји измерен 41 степен, у Београду у 16 часова 40 степени. Стручњаци упозорили на опасност од топлотног удара. 

Упркос високим температурама, у пољу, на њиви, на грађевини, у пекари, на улици, радови не смеју да стану.

Пекар Албин Колашинац из Новог Пазара каже да је у пекари 60 степени, али да ће и то проћи.

"Некад устанемо и у пет ујутру да не би брали по сунцу, па док развеземо, враћамо се кући увече око 10 или 11, значи цео дан", каже Јордан Маринковић из Банатског Брестовца.

На врелом асфалту, саобраћајна полиција, брине о безбедности свих учеснка – саветују одмор свака два сата.

Од 15. јуна до данас кроз Србију је прошло више од два милиона возила у транзиту. Очекује се око осам милиона до средине септембра. Мање је саобраћајних несрећа, мање је и погинулих и повређених.

"Јако је тешко радити у овим условима, али припадници МУП-а и саобраћајне полиције показују да су спремни за ове услове и да могу све задатке који су стављени испред њих да извршавају и у овим временским условима и да им је безбедност саобраћаја и безбедност уопште приоритет у раду", каже Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Из Инспекције рада понављају да послодавци треба да поштују препоруке за рад у екстремним условима на отвореном.

У 615 контрола пре неколико дана инспекција је код 1.900 запослених открила 160 особа које су радиле на црно, управо ти запослени буду повређени јер су незаштићени.

"Оно што је најчешће утврђено кад је рад на отвореном то је да послодавци актом о процени ризика нису утврдили ризике по здравље запослених, такође самим тим нису утврдили ни начин ни мере за њихово отклањање", рекла је Маја Илић, инспекторка за рад.

Пад температуре за неколико степени, најављују из РХМЗ већ од среде. Пријатније, али и даље топло време – од петка.

"У петак, у северним и западним крајевима мањи пад температуре 3 до 5 степени, у суботу и недељу и у осталим крајевима, уз локалне пљускове и грмљавину донеће освежење. Наредне седмице максимална температура између 30 и 32 степена и нешто пријатније топло време", каже Горан Михајловић, помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода.

Високе температуре донеле су низ проблема, отежано снабдевање пијаћом водом, већу потрошњу електричне енергије, повећан ризик од пожара.

Настављају се и тропске ноћи а лекари и даље саветују лагану одећу, редовне терапије, доста течности и избегавање сунца од 10 до 16 часова.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 20:52:48 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489212/sunce-izbegava-ko-moze-ali-radi-ko-mora.html
Макрон прихватио оставку премијера Атала, влада Француске у техничком мандату https://www.rts.rs/vesti/svet/5489316/makron-prihvatio-ostavku-premijera-atala-vlada-francuske-u-tehnickom-mandatu.html Председник Француске Емануел Макрон прихватио је оставку владе на челу са премијером Габријелом Аталом. Премијер и министри ће обављати функције у техничком мандату до избора новог кабинета. Премијер Француске Габријел Атал и његова влада поднели су оставку. Француски председник Емануел Макрон је прихватио оставку Аталовог кабинета, саопштено је из Јелисејске палате.

Атал и министри ће обављати функције у техничком мандату до избора нове владе. То значи да не могу да врше велике промене, као и да не могу да подносе предлоге закона парламенту, пренео је Ројтерс.

Габриjел Атал изјавио је да "не настоји да буде следећи премијер", пренели су француски медији.

"Сматрам да је спектакл којем сведочимо прилично очајан. Слушамо о неким људима, о структурама. Странке су постале важније од Француза. Желео бих да могу да сарађујем и са републиканском десницом и са социјалном и демократском левицом и то ћу чинити слободније јер не настојим да будем следећи премијер", рекао је Атал у интервјуу за телевизију ТФ1.

Он је оценио да Французи очекују деловање које превазилази страначке поделе и најавио је да ће изнети предлог да се разговара са свим политичким организацијама, осим са екстремистима. "Ова ситуација је привремена. Председник Републике ће ускоро имати избор да именује новог премијера", изјавио је Габриjел Атал.

Француска и даље у постизборном лавиринту

Оставка Габријела Атала је само још један део постизборног лавиринта у којем се Француска налази од објављивања резултата ванредних парламентарних избора након којих ниједна велика парламентарна снага нема довољно мандата за већину.

Дешавало се и раније да француска влада буде у техничком мандату, али то обично није трајало дуже од неколико дана.

Пошто ниједна парламентарна група нема већину, није могуће ни изабрати нову владу, а парламент нема могућност да промени кабинет у техничком мандату, реч је о досад невиђеној ситуацији у историји Француске.

Ситуацију додатно компликује и то што Емануел Макрон не може да распише парламентарне изборе у наредних годину дана.

На изборима је највише мандата, 180, освојила је коалиција левице Нови народни фронт. Друго место је са 159 мандата заузела Макронова коалиција Заједно, док је на трећем месту Национално окупљање са 142 мандата. За парламентарну већину потребно је 289 посланика.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 21:24:24 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5489316/makron-prihvatio-ostavku-premijera-atala-vlada-francuske-u-tehnickom-mandatu.html
Временска прогноза за 17. јул 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5488882/vremenska-prognoza-za-17-jul-2024.html Претежно сунчано и веома топло. Средином дана и после подне понегде пљускови с грмљавином. Јутарња температура од 15 до 25 степени, највиша дневна од 35 до 39. У Београду 37 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

17.07.2024. Среда: Претежно сунчано и веома топло. Средином дана и после подне уз локални развој облачности ређа појава краткотрајних пљускова са грмљавином. Ветар слаб до умерен, југоисточни и источни, после подне и увече у скретању на северни и северозападни правац. Најнижа температура од 15 на истоку и југоистоку Србије до 25 у Београду, а највиша од 35 до 39 степени. Упозорења: Tmax ≥ 38 степени, вероватноћа 95%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 90%

18.07.2024. Четвртак: Претежно сунчано и веома топло. Уз локални развој облачности очекује се ретка појава краткотрајних пљускова са грмљавином, углавном средином дана и после подне. Ветар слаб и умерен, у планинским пределима повремено и јак северних праваца. Најнижа температура од 18 до 24, а највиша од 35 до 38 степени. Упозорења: Tmax ≥ 38 степени, вероватноћа 90%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 90%.

19.07.2024. Петак: Претежно сунчано и веома топло. Уз локални развој облачности у брдско-планинским пределима источне и јужне Србије очекује се ретка појава краткотрајних пљускова са грмљавином. Ветар слаб и умерен, у планинским пределима краткотрајно и јак, северни и североисточни. Најнижа температура од 19 до 24, а највиша од 33 до 37 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 90%. Tmax ≥ 35 степени, вероватноћа 90%.

20.07.2024. Субота: Претежно сунчано и топло. Уз локални развој облачности у брдско-планинским пределима источне и јужне Србије очекује се ретка појава краткотрајних пљускова са грмљавином. Ветар слаб и умерен, у планинским пределима краткотрајно и јак, северни и североисточни. Најнижа температура од 19 до 23, а највиша од 31 до 34 степена. Упозорења: Локална појава грмљавина са количином падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 70%. Tmax ≥ 32 степена, вероватноћа 70%.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 21.07. до 25.07.2024.)  
У недељу претежно сунчано и топло. Уз локални развој облачности у брдско-планинским пределима источне и јужне Србије очекује се ретка појава краткотрајних пљускова са грмљавином. Почетком и средином наредне седмице променљиво и нестабилније, па се у свим пределима очекују пљускови са грмљавином, који локално могу бити израженији.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 18:57:12 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5488882/vremenska-prognoza-za-17-jul-2024.html
Хаварија на постројењу "Макиш", могући прекиди у снабдевању водом у Београду https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489278/havarija-na-postrojenju-makis-moguci-prekidi-u-snabdevanju-vodom-u-beogradu.html ЈКП "Београдски водовод и канализација" саопштило је да је због велике хаварије на електроинсталацијама у фабрици воде "Макиш" могућ прекид у снабдевању града водом. Додају да се ради на хитном отклањању квара и апелују на грађане да воду користе само за основне потребе. Због велике хаварије на електроинсталацијама у фабрици воде "Макиш" у наредном периоду може доћи до дисконтинуитета у снабдевању града водом, саопштено је из ЈКП "Београдски водовод и канализација".

"Све расположиве екипе ЈКП 'Београдски водовод и канализација' су на лицу места и раде на хитном отклањању квара", наводи се у саопштењу.

Из "Београдског водовода" моле све суграђане да се суздрже од нерационалне потрошње и да воду користе само за основне потребе.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 19:23:48 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489278/havarija-na-postrojenju-makis-moguci-prekidi-u-snabdevanju-vodom-u-beogradu.html
Пољопривредница из Доњег Точана https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5489194/poljoprivrednica-iz-donjeg-tocana.html Обрађивати више од 10 хектара земље у осмој деценији живота, вредно је поштовања, нарочито ако то ради жена која тешке пољопривредне послове обавља сама, без ичије помоћи. По производњи жита, она је међу водећим ратарима у куршумлијској општини. Љубинка Петровић по одласку у пензију, из Београда вратила се у Доње Точане и обновила породично имање.Ових дана вредно ради на сређивању шљивика од којих очекује рекордан род ове године.

"Имам пет воћњака. У тих пет воћњака, има око хиљаду стабала шљива. Дођу деца помогну, поберемо, однесемо, продамо, завршимо. Финансије дођу код бабе, баба онда после свима и мајка подели, а ја иначе од остатка печем и ракију", каже Љубинка Петровић, из Доњег Точана.

Тримером, косачицом, трактором и свим прикључним машинама Љубинка искусно рукује, а резултати су видљиви на сваком кораку од беспрекорних воћњака до берићетних њива.

"Башту имам, паприку, парадајз, кромпир, лука жути, црвени, бели, купус, тиквице. То исто сејем све за своје потребе и за децу кад деца дођу да имамо", наставља Љубинка.

Двориште, кућа и окућница уређени су за пример. Радионица је ту када нешто треба поправити. Сама је свој мајстор, а на њиви и у кући прави домаћин, кажу комшије којих је овде мало остало.

"Обрађује све сама. Кад јој затреба помоћ, ту смо да помогнемо. Кад нама затреба ту је она да нам учини све што може. Оре, сеје, бере шљиве, пече ракију", набраја Миливоје Радовић, из Доњег Точана.

"Са радом ја продужавам себи живот, што се тиче поготово хране, све има и за мене и за моју децу, све здраво и природно", наглашава Љубинка Петровић, из Доњег Точана.

Љубинка има разне врсте живине и неколико свиња. За јачање кућног буџета претходних година одгајила би по пар бикова за продају, како каже, радиће то опет када буде исплативо.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 17:34:15 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5489194/poljoprivrednica-iz-donjeg-tocana.html
Почела санација штете од невремена које је пре два дана погодило Косјерић https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5489185/pocela-sanacija-stete-od-nevremena-koje-je-pre-dva-dana-pogodilo-kosjeric.html У општини Косјерић почела је санација штете, коју је пре два дана проузроковало јако невреме. Механизација ради на поправљању локалних путева, а током дана се очекује и стабилизација електроснабдевања. Невреме које је погодило Брдо Град показало је разорну моћ природе. Породица Николић немоћно је чекала да протутњи елементарна непогода у касним вечерњим сатима, са каквом су први пут имали блиски сусрет.

"Са свих страна је склопило и кренуло. Ненормалан град од 34 минута, олуја која је савијала, чупала дрвеће, скидала кровове. На овом делу овде баш десило се вероватно или пијавица, или је торнадо био", препричава Владе Николић, пољопривредник из Брдо града.

На такав закључак указује необична путања невремена, јер у брдскопланинским крајевима добро познају разне ветрове.

"Да је олујни ветар скинуо би онде малине, скинуо би ове малине. Па видио си онде зоб уништена, ово изваљено, овде малина здрава. Види ти колики је цер. Метар на пању. Погледај све ударци на стабљици изрешетано све комплет", показује Владе.

Невреме је обрало малине, чија је сезона биле била при крају, а окончало бербу купина пре него што је и почела. Штета је причињена у неколико месних заједница општине Косјерић.

"Општина Косјерић је сву расположиву механизацију комуналног предузећа ангажовала, где смо притекли у помоћ елетродистрибуцији и санирали смо колико толико те последице невремена. Што се тиче путних праваца они су сви проходни. Што се тиче електромреже, електромрежа је скоро сва у функцији. Мали део нисконапонске мреже није у функцији, али то ће решити у току дана", истиче Жарко Ђокић председник општине Косјерић.

Општинска комисија ће проценити штету на пољопривредним усевима, а у појединим воћњацима због последица овогодишњег невремена највероватније неће бити бербе ни наредне сезоне.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 17:11:20 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5489185/pocela-sanacija-stete-od-nevremena-koje-je-pre-dva-dana-pogodilo-kosjeric.html
Бадовинци, полиција пронашла 30 килограма кокаина у кабини камиона https://www.rts.rs/vesti/hronika/5489182/badovinci-kokanin-zaplena.html Припадници Министарства унутрашњих послова у Шапцу, у сарадњи са Управом граничне полиције, станице граничне полиције Бадовинци ухапсили су А. Ј. из Руме, у чијем камиону су пронашли више од 30 килограма кокаина. Возач је ухапшен. Осумњиченом А. Ј. (38) је на терет стављено кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, саопштено је из МУП-а.

Полиција је приликом контроле, на граничном прелазу Бадовинци,у кабини камиона "мерцедес" којим је управљао осумњичени пронашла више од 30 килограма кокаина.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Шапцу, осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он је, уз кривичну пријаву, приведен тужиоцу.

Судија за претходни поступак одредио му је притвор до 30 дана.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 19:46:39 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5489182/badovinci-kokanin-zaplena.html
Због суше, рестрикција и застарелих водосистема више места без воде https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5489177/zbog-suse-restrikcija-i-zastarelih-vodosistema-vise-mesta-bez-vode.html Прекомерна потрошња воде током ових врелих дана прави проблеме на застарелим сеоским водоводнима, а због суше, у многим местима уведене су рестрикције. Проверавали смо каква је ситуација у селима у околини Горњег Милановца и Врњачке Бање, као и у Тополи, Нишу и Ужицу. Иако годинама имају проблем са водоснабдевањем мештани Бруснице код Горњег Милановаца кажу најтеже је последњих месеци и ових врелих јулских дана.

''У задњих 10 дана имали смо свега два пута по неколико сати воде проблем је значи за прање веш то је највећи проблем воде за пиће и тако сналазимо се... Имамо флаше и балоне, грејемо воду за купање, али проблем је генерално купатило, веш машина и тако'', наводи Драган Вујичић, село Брусница код Горњег Милановца.

Проблема је било и у нижим зонама, где сада повремено има воде.

“Мало је смањен притисак, али има. Кад нема, снађемо се кад наиђе цистерна, у буриће, лончиће... имамо нешто живине, снађемо се, шта ћемо”, каже Вера Радоњић, из села Велереч код Горњег Милановца.

Због тропских температура у Нишу је потрошња воде посебно у вечерњим сатима рекордна. Апелује се на штедњу, а кварови на мрежи углавним се брзо решавају.

''У овом тренутку је врло важно због стабилности система у рубним подручјима да се потрошња врати у нормалу, у овом тренутку повећање дистрибиције воде преко 50 одсто у односу на редовну дистрибуцију воде'', истиче Милан Цветковић, из ЈКП Наисус Ниш.

У селима у околини Врњачке Бање јавно предузеће које испоручује воду за 1.200 сеоских домаћинстава увело је планска искључења по групама у трајању од 6 часова дневно.

Драго Рсовац, из села Подунавци има фарму оваца. Каже да је тешко: “Буре напуним, имам за дан, али јутрос нисам могао да напуним јер није било воде, па већ други дан трошим оно што треба.''

''Ми што смо низбрдо па не осетимо, али притисак је мањи морам да искључим бојлер тад кад се смањи…”, наводи Ружица Дуркалић из села Грачац.

Због прекомерне употребе воде у 4 највећа села код Врњачке Бање забрањује се поливање башти, травњака и пуњење базена. Вода се користи искључиво за пиће и у санитарне сврхе.

Бобан Ђуровић, директор ЈП Врући извор Грачац истиче: „Уз помоћ комуналних инспекција и органа општинске управе мораћемо да вршимо кажњавање таквих корисника казне нису мале значи од пет до 75.000 је казна за ненаменску коришћење воде за пиће.''

У ужичком крају водом за пиће уредно се снабдевају са акумулације у Врутцима. За количину воде не брину, проблема кажу једино може бити у дистрибуцији.

''Због велике потрошње немогуће је допремити захтеване количине воде јер цевоводи су димензионисани за одређен број потрошача и за одређену количину воде, међутим ако ти потрошачи користе четири - пет пута више воде дефинитивно систем не може да допреми то'', наглашава Душко Љујић, директор ЈП "Водовод" Ужице.

Због прекомерне потрошње воде и опадања дотока, од 11. јула у вечерњим сатима, са водоводног система у општини Топола, искључени су делови седам села, која су у систему Јавно комуналног предузећа. У периоду од 23 сата до раног јутра, без воде је и градско подручје. Само у петак, потрпшња је достигла историјски максимум од 53 литра у секунди.

 

]]>
Tue, 16 Jul 2024 17:02:33 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5489177/zbog-suse-restrikcija-i-zastarelih-vodosistema-vise-mesta-bez-vode.html
Дачић: Важно је да сви који деле исте циљеве буду заједно https://www.rts.rs/vesti/politika/5489167/sps-dacic-stranka-vucic.html Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је на обележавању 34 године од оснивања те странке, коме је присуствовао и председник Александар Вучић, да је важно да они који деле исте циљеве буду заједно. Дачић се осврнуо на слоган СПС "Верни Србији" рекавши да је то мото који има не само СПС већ сви који заједно раде у коалицији на челу са председником Вучићем.

"То је суштина свих дана које смо имали у ове 34 године. Јер историја Социјалистичке партије Србије и сада Српске напредне странке је историја и Србије, јер смо пролазили кроз сваки државни и национални проблем кроз који су наше друштво, наша држава и наш народ пролазили свих ових деценија", рекао је Дачић.

Зато је битно, како је рекао, да сви који деле те исте циљеве буду заједно, да буду у истом политичком фронту, да се међусобно поштују и да развијају што бољу сарадњу у интересу Републике Србије.

Он је рекао да без Србије нема ниједне партије, оцењујући да је то основна одлука свих патриотских странака.

Дачић је рекао да је на данашњи дан започео први конгрес СПС у Сава центру и трајао је цео дан и ноћ, и завршио се 17. јула који се обележава као дан странке.

Замолио је и да се не расписују више ванредни избори, а рекао је и да је од првог дана СПС ту, и изразио наду да ће бити још дуго.

Вучић: СПС има чиме да се поноси

Председник Србије Александар Вучић рекао је да СПС има чиме да се поноси као и да СПС види као важног чиниоца за напредак Србије.

"Желим да вам честитам 34 године постојања, напорног рада и успеха који сте у тих 34 године постигли на политичком небу Србије. Хоћу да свим члановима и симпатизерима Социјалистичке партије Србије честитам годишњицу постојања партије. Имате чиме да се поносите у својој прошлости, надам се да ћете имати још много чиме да се поносите због свог рада у будућности", рекао је Вучић.

Како је рекао, Социјалистичка партија Србије је у свим претходним годинама и деценијама имала једну важну карактеристику, да су је чинили људи из народа, људи који су волели Србију, људи који би увек били уз Србију и људи који су се залагали за независну и суверену политику, да Србија сама доноси своје одлуке, а не да неко други у њено име те одлуке доноси.

Каже да је то важно и данас да кажемо свим људима.

"Зато што сам уверен сам највећи број оних који данас гласају за вас и нас, желе да виде Србију успешну, Србију економски снажну, али и Србију која неће да гази по својој традицији, по пријатељствима која је стварала вековима, Србију која хоће да се одупре свима који би да је унизе и сруше, али и Србију која ће увек да буде верна пре свега себе. И овај ваш слоган - Верни Србији, 34 године можда на најбољи могући начин одсликава вашу политику и ваше залагање у претходном периоду", рекао је Вучић.

И уз захвалност за све то што чините за Србију, у Социјалистичкој партији Србије видим важног чиниоца за напредак Србије, истакао је Вучић.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 18:51:27 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5489167/sps-dacic-stranka-vucic.html
Затворене три НИС-ове пумпе на Косову и Метохији https://www.rts.rs/vesti/politika/5489161/nis-pumpe-kosovo-i-metohija.html Службеници агенције за приватизацију затворили су данас три пумпе "Нафтне индустрије Србије" у северном делу Косовске Митровице и Зубином Потоку, јер наводно нису пословале са лиценцом надлежног министарства. Службеници агенције, пореске администрације и централне инспекције утврдили су да три бензинске пумпе "нису опремљене лиценцом министарства индустрије, предузетништва и трговине, а да две од њих нису ни опорезоване".

Тврде да је прекршен уговор о закупу са агенцијом и закон о трговини нафтним производима и обновљивим горивима, чиме се, наводно, "угрожава безбедност потрошача и животне средине".

Након данашњег теренског обиласка инспектори су обуставили рад пумпи, а потом је агенција раскинула уговоре о закупу.

Око тих објеката постављене су жуте траке, а службеницима агенције и министарства су асистирали припадници полиције.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 18:52:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5489161/nis-pumpe-kosovo-i-metohija.html
Министарство: Родитељски додатак за прво дете нешто више од 380.000 динара https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489154/roditeljski-dodatak-ministarstvo.html Родитељски додатак за рођење првог детета од 1. јула 2024. године износи 380.161,59 динара, предвиђено је решењем који је потписао министар за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски. Родитељски додатак за друго дете, који се исплаћује у 24 рате, сада износи 337.225,46 динара (месечно 14.051,06 динара), за треће дете, који се исплаћује у 120 рата, 2.023.352,80 динара (месечно 16.861,27 динара), а за четврто дете 3.035.029,19 динара у 120 рата (месечно 25.291,92 динара), саопштило је Министарство за бригу о породици.

Једнократна помоћ за рођење другог и трећег детета за децу рођену од 1. јула 2024. године и касније износи 126.720,53 динара, док паушал за набавку опреме за дете износи 7.025,53 динара, предвиђено је Решењем о номиналним износима родитељског додатка, паушала за набавку опреме за дете, једнократне помоћи за рођење другог и трећег детета и дечијег додатка и цензуса за остваривање права на дечији додатак од 1. јула 2024. године.

Износи родитељског додатка и паушала за набавку опреме за дете, цензус за остваривање права на дечији додатак и износ дечијег додатка усклађују се два пута годишње, 1. јануара и 1. јула, на основу података републичког органа надлежног за послове статистике, са кретањем индекса потрошачких цена на територији Републике Србије, у претходних шест месеци.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 15:48:16 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489154/roditeljski-dodatak-ministarstvo.html
Хаг, бившем припаднику ОВК Пјетру Шаљи 18 година затвора https://www.rts.rs/vesti/hronika/5489137/hag-salja-zatvor.html Пред Специјализованим већима такозваног Косова у Хагу изречена је пресуда некадашњем припаднику ОВК Пјетру Шаљи - осуђен је на 18 година затвора. На терет му се стављају злочини почињени 1999. године над албанским затвореницима у граду Кукешу. Како се наводи у саопштењу, у које је Танјуг имао увид, Шаља је проглашен кривим за ратне злочине произвољног лишења слободе, мучења и убиства, док је из материјално-правних разлога ослобођен оптужбе за кривично дело суровог поступања.

Како се наводи у пресуди је закључено да Шаља сноси индивидуалну кривичну одговорност за дела која му се стављају на терет, а којима је лично допринео као учесник у удруженом злочиначком подухвату у ком су учествовали и други припадници тзв. ОВК.

Истиче се да се кривична дела, која му се стављају на терет, односе на период од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. у објектима некадашње фабрике метала у месту Кукеш, на северу Албаније, када се штаб тзв. ОВК налазио у тој фабрици, која је коришћена у разне сврхе, пре свега за регрутовање, мобилизацију и логистику.

Наводи се и да су неки припадници тзв. ОВК фабрику користили и као место у ком су затварали, саслушавали и злостављали лица за која су сматрали да сарађују са српским властима, да су повезана с тим властима или их подржавају, односно лица за која су мислили да недовољно подржавају тзв. ОВК.

Жртве су углавном биле косовски Албанци, који су страдали од руку других косовских Албанаца.

Укупан број људи који су у том периоду држани у затвореништву у фабрици метала у Кукешу није познат, али су Већа проценила да их је било око 40, а међу њима су биле и најмање три жене.

Већа су утврдила идентитет 18 затворених лица и констатовала да су ти људи држани у нехуманим и понижавајућим условима, у тесним просторијама, без довољно воде, хране и медицинске помоћи и да им није било дозвољено ни да се оперу ни да се пресвуку.

Затвореницима није речено из ког су разлога лишени слободе и они нису имали могућност да оспоре законитост затварања, а подвргавани су суровим саслушавањима, најчешће ноћу, и присиљавани да дају изјаве и признања.

Такође, наводи се у саопштењу, били су излагани психичком и физичком злостављању, а неки су присиљавани и на физички рад, а услед таквих околности,
затвореници су живели у сталном страху.

Током суђења саслушана 22 сведока

"Брутално злостављање оставило је на њих трајне физичке и психичке последице. Неке жртве више нису у стању да зарађују за живот или да издржавају породицу. Неки од тих људи су престали да иду на посао или су прекинули школовање зато што се сматрало да потичу из породице шпијуна. У једног затвореника ког је група припадника ОВК сурово злостављала пуцао је један од припадника ОВК. Тај затвореник преминуо је од последица рањавања, пошто му је ускраћена адекватна медицинска помоћ. Током маја и јуна 1999, Шаља је био припадник ОВК. Он је у неколико наврата био физички присутан у фабрици метала у Кукешу и заједно с још неколико припадника ОВК учествовао је у пребацивању једног затвореника у фабрику метала у Кукешу и у саслушавању и бруталном злостављању неколицине затвореника. Осим тога, Шаља је учествовао и у бруталном злостављању једног затвореника који је касније преминуо од последица рањавања ватреним оружјем. Иако у ОВК није имао конкретан чин или службени положај, Шаља је у фабрици метала у Кукешу уживао извесну аутономију", наводи се у саопштењу.

Током суђења Шаљи је саслушано је 22 сведока - 10 које је позвао специјализовани тужилац, два која је позвао заступник жртава и 10 које је позвала одбрана, а разматране су и писмене изјаве, документарни докази и вештачења.

Суђење се одвијало у контексту континуиране праксе застрашивања сведока, у поступку је учествовало и осам жртава којима су одобрене мере заштите.

Додаје се да је то друга пресуда коју Специјализована већа такозваног Косова доносе по оптужбама за ратне злочине - бивши командант тзв. ОВК Саљих Мустафа осуђен је на 22 године затвора.

 

]]>
Tue, 16 Jul 2024 20:32:03 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5489137/hag-salja-zatvor.html
Министарке Јелана Жарић Ковачевић и Сенка Јујић положиле заједнички венац у Доњој Градини https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489122/donja-gradina-venac-ministarke-zaric-kovacevic-senka-jujic.html Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Јелена Жарић Ковачевић и ресорна министарка Републике Српске Сенка Јујић положиле су на спомен-подручју Доња Градина заједнички венац, као симбол јединства Републике Србије и Републике Српске. На тај начин две делегације су јединствено одале почаст жртвама концентрационих логора из Другог светског рата, саопштено је из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

"Морамо стати једни уз друге, уједињени, ка још бољој будућности. Овде смо данас не због тога што протокол тако налаже, већ зато што осећамо потребу да се сећамо страдања нашег народа. Наша је дужност да чувамо успомену на жртве концентрационих логора. Са овог места шаљемо поруку јединства и заједништва, односно поруку да ћемо се борити за српски народ, који живи с обе стране Дрине, како бисмо им омогућили стабилну и сигурну будућност", рекла је Јелена Жарић Ковачевић.

Осим што је боравила у Козарској Дубици, где је обишла у Доњој Градини спомен-подручје, Жарић Ковачевић је обишла данас и манастир Моштаницу, а посетила је и Специјалну болницу за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница".

]]>
Tue, 16 Jul 2024 15:32:51 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5489122/donja-gradina-venac-ministarke-zaric-kovacevic-senka-jujic.html
Помоћ из Србије - наши ватрогасци и хеликоптери у акцији гашења пожара у Северној Македонији https://www.rts.rs/vesti/region/5489086/severna-makedonija-helikopteri-srbija-pozar.html Припадници Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације Србије одлетили су противпожарним хеликоптером Камов Ка-32 у Северну Македонију да помогну у гашењу шумског пожара. МУП Србије биће ангажован на потезу Неготино-Конче-Штип. У Северној Македонији је проглашена кризна ситуација због пожара који букте већ неколико дана и гасе се и са земље и из ваздуха.

Стојанче Ангелов из Центара за управљање кризом изјавио је да се боре са више пожара.

"Имамо више од пет тешких пожара јер је захваћено велико подручје које није приступачно", навео је Ангелов и захвалио Србији на помоћи.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су македонске власти изразиле заинтересованост за хеликоптер Камов К-32, с обзиром на капацитет носивости од пет тона воде.

Командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић указао је на то да се хеликоптер Камов К-32, који се у региону издваја по својим максималним капацитетима, први пут упућује ван граница Србије.

В. д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић навео је да ће тим МУП-а Србије бити ангажован на потезу Неготино-Конче-Штип.

Дачић је, током испраћаја припадника МУП-а на Аеродрому "Никола Тесла", навео да је помоћ упућена на основу захтева Владе Републике Северне Македоније, додавши да је у оквиру Механизма цивилне заштите, више држава позвано да помогне у гашењу пожара у тој земљи.

Према његовим речима, припадници Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице у овом случају делују заједно, напоменувши да су ангажовани и у гашењу пожара на територији Србије.

"Спремни смо да помогнемо кад год то наши капацитети дозвољавају. У овом тренутку то је могуће. Спремни смо да делујемо и на територији Републике Српске, односно БиХ. Чекамо да се заврши процедура да помогнемо у гашењу пожара и на тој територији", истакао је Дачић.

Подсетио и на ранија ангажовања припадника МУП-а у ванредним ситуацијама у иностранству, попут разорног земљотреса у Турској.

Влада Северне Македоније прогласила је раније кризну ситуацију због великог броја пожара на територији те земље.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 21:21:34 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5489086/severna-makedonija-helikopteri-srbija-pozar.html
Пленковић, Милановић и нови окршај у предворју хрватских председничких избора https://www.rts.rs/vesti/region/5488985/andrija-plenkovic-zoran-milanovic-hrvatska-zagreb.html Андреј Пленковић и Зоран Милановић, премијер и председник Хрватске, поново су у политичком окршају. Пленковићу је засметала Милановићева изјава да би актуелни председник хрватске владе био идеалан председнички кандидат. Милановићу би било боље да се понаша као председник, а не као простак и дивљак, каже Пленковић. Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је Зорану Милановићу, председнику те земље, да би било боље да се понашао у складу са функцијом, а не као политички дивљак и простак.

"Било би боље, а не фора, да се он понаша као председник, а не као политички дивљак и простак који је извређао целу политичку сцену, који је Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) назвао нацистичком странком. У Вашингтону је ћутао. Какав став, о чему", каже Пленковић. 

Хрватски премијер се осврнуо на јучерашњу изјаву Милановића да би "Пленковић био супер кандидат за председника (државе)", пренели су хрватски медији.

Милановић је раније најавио да ће се кандидовати за још један мандат на предстојећим председничким изборима, који би у Хрватској требало да буду одржани крајем децембра 2024. године.

Милановићеву кандидатуру подржала је његова бивша странка, најутицајнија опозициона СДП.

У актуелној власти најава Милановићева није примљена са одобравањем, а Пленковић стално упозорава на кршење Устава хрватског председника током парламентарних избора у априлу.

Милановић је, наиме, тада тврдио да ће бити нови хрватски премијер и, упркос забрани Уставног суда, је све време учествовао у кампањи.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 14:41:10 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5488985/andrija-plenkovic-zoran-milanovic-hrvatska-zagreb.html
Влада Србије донела нову уредбу о пројекту Јадар https://www.rts.rs/vesti/politika/5489062/vlada-srbije-donela-novu-uredbu-o-projektu-jadar.html Влада Републике Србије констатовала је на данашњој седници да је одлуком Уставног суда утврђено да Уредба о престанку важења Уредбе о утврђивању подручја посебне намене за реализацију Пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита "Јадар" коју је донела Влада Србије, није у сагласности са Уставом и законом, и у вези с тим биће предузете мере. Влада Србије ће предузети мере којима би се правни поредак вратио у стање које је било пре доношења Уредбе, која је проглашена неуставном.

"У циљу реализације одлуке Уставног суда, како би се обезбедила могућност даље примене Уредбе и како би се започети поступци окончали на уставан и законит начин, Влада доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак вратио у стање које је било пре доношења Уредбе која је проглашена неуставном", наводи се у саопштењу са седнице Владе.

На данашњој седници донета је и одлука о образовању Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, чији је циљ да прати, усмерава и координира активности везане за смањење броја саобраћајних незгода и њихових последица и спроводи Националну стратегију безбедности caoбpaћaja на путевима.

Такође, основана је и Стручна радна група за унапређење безбедности возила и квалитета робе, Стручна радна група за унапређење деловања хитних служби након саобраћајне незгоде, Стручна радна група за унапређење здравствених прегледа за утврђивања способности возача за управљање моторним возилима.

Влада је усвојила више закона о потврђивању споразума о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша из Републике Гане, Републике Малдиви, Демократске Републике Сао Томе и Принсипе, Свете Луције, Краљевине Есватини, Републике Того, Републике Таџикистан, Гвинеје Бисао, Републике Венецуеле и Републике Гватемале.

Чланови Владе су на седници донели Одлуку о образовању Комисије за манастир Хиландар која, као посебно радно тело Владе, разматра питања и даје предлоге, мишљења и стручна образложења.

На седници је усвојен Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и организације Мултинационалне снаге и посматрачи у операцији на Синајском полуострву којим се, између осталог, установљава правни основ за ангажовање Војске Србије у оквиру организације Мултинационалне снаге и посматрачи у операцији на Синајском полуострву.

]]>
Tue, 16 Jul 2024 18:33:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5489062/vlada-srbije-donela-novu-uredbu-o-projektu-jadar.html
Председник Руанде Пол Кагаме освојио нови петогодишњи мандат https://www.rts.rs/vesti/svet/5489005/ruanda-pol-kagame-predsednik.html Досадашњи председник Руанде Пол Кагаме победио је убедљиво на председничким изборима у тој земљи, што значи да ће продужити своју 24-годишњу владавину за још пет година, саопштила јеизборна комисија на основу скоро 80 одсто пребројаних гласачких листића. Пол Кагаме је освојио 99,15 одсто гласова после око 79 одсто пребројаних гласачких листића, навела је изборна комисија.

Његова два противкандидата поделила су мање од један одсто гласова, додаје се у саопштењу.

Изборна комисија навела је да је на изборима учествовало 98 одсто од више од 9,5 милиона бирача.  

Одржани и парламентарни избори на којима су бирана 53 посланика, док се данас одржавају избори за 27 посебних посланичких места намењених женама, младима и особама са инвалидитетом.

Кагаме је захвалио грађанима на поверењу током обраћања у седишту своје партије Патриотски фронт Руанде.

Потпуни привремени резултати избора биће објављени до 20. јула, а коначни до 27. јула. 

На председничким изборима 2017. године Кагаме је освојио 98,8 одсто гласова.       

Најмање три кандидата су дисквалификована из учешћа на изборима у понедељак, укључујући Дајан Рвигара која отворено критикује Кагамеа.

Кагаме је де факто лидер Руанде од 1994. и председник од 2000. године. 

]]>
Tue, 16 Jul 2024 14:25:46 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5489005/ruanda-pol-kagame-predsednik.html