РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Погинуо радник у Старој Моравици, поправљао на бандери квар на кабловском систему https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321380/poginuo-radnik-u-staroj-moravici-popravljao-na-banderi-kvar-na-kablovskom-sistemu.html Двадесетосмогодишњи радник из Пачира који је запослен у кабловском оператеру из Бачке Тополе, погинуо је око 10 часова у Старој Моравици, приликом интервенције на кабловској мрежи, потврђено је РТС-у у Основном јавном тужилаштву у Суботици. Према информацијама из те институције, трагедија се догодила на бандери у улици Шоља кез у Старој Моравици када је А. З. покушао да поправи квар на кабловском систему и том приликом је дошло до контакта са струјним кабловима.

Од струјног удара радник је изгубио живот.

Увиђај је извршио дежурни тужилац Основног јавног тужилаштва у Суботици. 

]]>
Sun, 3 Dec 2023 13:51:50 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321380/poginuo-radnik-u-staroj-moravici-popravljao-na-banderi-kvar-na-kablovskom-sistemu.html
Тело жене изучено из Палићког језера https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321374/telo-palicko-jezero.html Око 11.30 часова из Палићког језера извучено је тело жене, потврђено је РТС-у у Полицијској управи у Суботици. Хитна помоћ је на лицу места констатовала смртни исход. 

За сада није познат идентитет преминуле жене. 

Полиција је обавила увиђај, а Више јавно тужилаштво је наредило обдукције. 

]]>
Sun, 3 Dec 2023 13:40:36 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321374/telo-palicko-jezero.html
Бомбашки напад током мисе на Филипинима, четворо погинулих https://www.rts.rs/vesti/svet/5321327/-filipini-napad-misa-.html Најмање четири особе су погинуле, а више од 50 је повређено у експлозији бомбе током јутарње католичке мисе у универзитетској сали у филипинском граду Маравију. Председник Филипина Фердинанд Маркос Млађи осудио је бомбашки напад за време католичке мисе, у којем су најмање четири особе погинуле, а више од 50 повређено, преноси Ројтерс.

"Најоштрије осуђујем бесмислена и најгнуснија дела која су починили страни терористи", рекао је Маркос.

Полиција и војска појачале су стање приправности на југу земље и у околини главног града Маниле.

На месту експлозије пронађени су делови минобацача калибра 16 милиметара, саопштила је полиција.

"Могуће је да оно што се јутрос десило представља осветнички напад", рекао је начелник филипинске војске Ромео Бравнер.

Експлозија се догодила после низа војних операција против локалних происламских група у јужном делу Филипина.

Групе повезане са Исламском државом заузеле су Марави у мају 2017. године, а током петомесечних борби исламиста и филипинских снага, убијено је више од 1.000 људи, укључујући цивиле.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 12:03:13 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5321327/-filipini-napad-misa-.html
Приступ дому здравља, школи или коришћење јавног превоза за особе са инвалидитетом често свакодневни изазов https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321310/medjunaordni-dan-osoba-sa-invaliditetom-pasalic-.html Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да је предуслов за пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву приступачно окружење. Приступ дому здравља, школи, биоскопу или коришћење јавног превоза, проблем је о коме већина нас не размишља, а за особе са инвалидитетом то је често свакодневни изазов, изјавила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности. Остваривање људских, политичких, економских и социјалних права сваког грађанина зависи од доступних информација, услуга, објеката, зато морамо активно и континуирано радити да им се то омогући, навео је Зоран Пашалић у саопштењу.

Пашалић је указао на то да се о положају особа са инвалидитетом не говори довољно. Наглашава да врло важан аспект активности Заштитника грађана јесте подизање свести на свим нивоима о неопходности предузимања системских мера за унапређење њиховог положаја, пре свега приступу образовању, запошљавању, здравственој заштити и другим основним услугама.

Стога је, између осталог, Заштитник грађана са Сталном конференцијом градова и општина и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва, покренуо иницијативу, и већ седам година заредом спроводи јавни позив за доделу награда јединицама локалне самоуправе за допринос развоју приступачности, са жељом да подстакне и ода признање оним јединицама локалне самоуправе које су у својој средини највише допринеле развоју свих облика приступачности.

Кроз солидарност, разумевање и инклузивне мере можемо створити средину у којој се сваки појединац цени и подржава како би имао једнаке шансе за развој и остваривање својих циљева, својих снова, истакао је Зоран Пашалић.

Бранкица Јанковић: Особе са инвалидитетом суочавају се са различитим проблемима

Приступ дому здравља, школи, биоскопу или коришћење јавног превоза, проблем је о коме већина нас не размишља, а за особе са инвалидитетом то је често свакодневни изазов, изјавила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Она је у саопштењу указала да се особе са инвалидитетом суочавају са различитим проблемима, како у погледу приступа објектима, јавним површинама, информацијама и комуникацијама, тако и услугама здравствене и социјалне заштите, при запошљавању и напредовању на послу.

Иако су видни помаци, пракса Повереника показује да је по броју притужби грађана, инвалидитет међу првих пет основа и ове, као и свих претходних година. Приступачност објекта у ком се живи је основни услов како би особе са инвалидитетом биле равноправне и учествовале пођеднако у свим сегментима живота.

Због тога смо, између осталог, упутили иницијативу за измену Закона о планирању и изградњи, која је делимично усвојена, тако да је сада поступак олакшан, па се за извођење радова који се односе на остваривање приступачности на грађевинском земљишту или објекту у власништву више лица, не тражи више оверена сагласност власника, него одлука стамбене заједнице, наводи повереница. Јанковић наглашава да особе са инвалидитетом теже долазе до посла и поред мера активне политике запошљавања, а остваривање права на рад је кључно и за остваривање других права, излазак из сиромаштва или ризика од сиромаштва.

Значајан број деце са инвалидитетом и даље нема адекватну подршку у образовању

Повереница каже да значајан број деце са инвалидитетом и даље нема адекватну подршку у образовању, јер се мере подршке не организују и не спроводе на истом нивоу у свим општинама и градовима. Повереник је упутио још 2019, а поновио 2021. године препоруку свим јединицама локалне самоуправе да предузму све неопходне мере и активности којима ће обезбедити успостављање и пружање услуге личног пратиоца деци којој је ова услуга неопходна.

Подршка личног пратиоца није услуга на коју дете може да чека, а уколико се не обезбеди на време и у континуитету, може отежати деци са инвалидитетом и сметњама у развоју напредовање у школовању и осамостаљивању, наводи Јанковић. Повереница истиче да је потребно уложити додатан напор за пуно укључивање особа са инвалидитетом у друштвени живот, што подразумева и остваривање политичких права. У погледу архитектонске приступачности бирачких места, направљен је највећи помак, а потребно је и даље радити на могућности гласања уз помоћ шаблона или листића на Брајевом писму за слепе и слабодиве особе.

Свакако, ми као друштво морамо много више урадити на уклањању свих препрека како би наши грађани и грађанке са инвалидитетом били истински равноправни у свим сегментима живота, закључила је Јанковић.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 14:08:45 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321310/medjunaordni-dan-osoba-sa-invaliditetom-pasalic-.html
Кфор: Присуство на северу КиМ смо учетворостручили после сукоба у Бањској https://www.rts.rs/vesti/politika/5321309/kfor-sever-kosovo-banjska-nato.html Мисија Кфора је навела да је после оружаног сукоба у Бањској учетворостручила своје присуство на северу Косова и Метохије, и утростручила број патрола, укључујући и оне дуж административне линије са централном Србијом. После догађаја од 24. септембра у Бањској, НАТО је распоредио скоро 1.000 додатних војника у саставу Кфора, наводи се у одговору мисије приштинској Кохи диторе.

"Учетворостручили смо присуство Кфора на северу Косова и утростручили број патрола, укључујући и дуж административне граничне линије. Ово су разборити кораци како би се осигурало да Кфор настави да испуњава свој мандат, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. Године", истиче се у одговору.

Кфор додаје да настоји да осигура безбедно окружење за све људе на Косову, у било ком тренутку и на непристрасан начин.

"Генерално гледано, безбедносна ситуација је сада мирнија, али је и даље крхка. Кфор наставља да делује као трећи реагујући на Косову, после косовске полиције и Мисије владавине права ЕУ (ЕУЛЕКС)", истичу из мисије.

Напомиње да су за истрагу о оружаном сукобу у Бањској надлежни у Приштини и Београду.

"Кфор није организација за спровођење закона. Кфор задржава своју улогу трећег безбедносног одговорног лица, после полиције и Еулекса. Затражили смо од надлежних органа у Приштини и Београду да спроведу неопходне правне истраге како би доказали чињенице и привели одговорне правди", подвлачи се у одговору.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 10:41:54 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5321309/kfor-sever-kosovo-banjska-nato.html
Земљотрес 3,6 јединица Рихтера у региону Петровца на Млави https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321304/zemljotres-petrovac-na-mlavi.html Земљотрес магнитуде 3,6 јединица Рихтерове скале регистрован је јутрос у 09.47 сати у региону места Петровац на Млави, 12 километара југоисточно, објавио је Републички сеизмолошки завод. Теоријски интензитет у епицентру процењен је на V-VI  степени Меркалијеве скале.

Земљотреси оваквог интензитета могу изазвати врло мала оштећења на објектима у епицентралној области, наведено је на сајту Републичког сеизмолошког завода.

Претходно је на листи аутоматски лоцираних сеизмичких догађаја било наведено да је земљотрес био код Марковца, близу Свилајнца, али је накнадно прецизирано да је реч о Петровцу на Млави.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 10:42:20 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321304/zemljotres-petrovac-na-mlavi.html
Осморо ухапшених осумњичених за пореску утају "тешку" скоро 180 милиона динара https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321302/hapsenje-poreska-utaja.html Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за сузбијање криминала УКП и Полицијске управе у Шапцу, у сарадњи са Пореском полицијом у Шапцу и основним јавним тужилаштвима у Лозници и Лазаревцу, ухапсили су осам особа због постојања основа сумње да су извршили кривична дела пореска утаја. У координисаној акцији полиције, спроведеној на подручју Шапца, Лознице и Лазаревца, ухапшени су С. Д. (1990), Н. М. (1987), Ј. Д. (1991), П. Н. (1991), Ј. И. (1985), Л. С. (1994), Б. Ж. (1986) и Р. Д. (1980), саопштио је МУП.

Како се сумња, С. Д. и Р. Д. су од јануара 2019. до краја прошле године, на основу фиктивне пословне сарадње о промету секундарних сировина и 786 лажних фактура, пребацивали више од 618,1 милион динара са рачуна својих привредних друштава на рачуне 18 предузетничких радњи којима су управљали остали осумњичени.

Тај новац су они, потом, на основу лажне документације, како се сумња, подизали са рачуна у готовини и предавали С. Д. и Р. Д. који су на овај начин избегли плаћање пореских обавеза у укупном износу од 179.284.820 динара, за колико су оштетили државни буџет.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежним тужилаштвима.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 10:23:52 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321302/hapsenje-poreska-utaja.html
Бисенић: Кисинџер је саградио свој мини светски систем, противио се бомбардовању и политици САД према КиМ https://www.rts.rs/vesti/svet/5321262/henri-kisindzer-diplomatija-dragan-bisenic.html Новинар и дипломата Драган Бисенић каже за РТС да се Хенри Кисинџер разликовао од свих претходних америчких државних секратара и председника по утицају који је остваривао и после одласка са власти. У ставовима о Кини и Русији био је у мањини, а његова предвиђања о бруталном 21. веку се, како изгледа, остварују. Противио се бомбардовању и политици САД према КиМ, а решење за Косово видео је у одржавању међународне конференције. Вест о смрти ветерана америчке дипломатије Хенрија Кисинџера обележила је ову недељу. Широм света анализира се његов допринос дипломатији 20. века. Ко је био Кисинџер – визионар или ратни хушкач, како су га често карактерисали? Колико је утицао на политику Америке, али и света, у Јутарњем програму говорио је новинар и дипломата Драган Бисенић.

Бисенић указује да није уобичајено за људе који оду са положаја власти, посебно у САД, да задрже значајан утицај, и да се управо по томе Хенри Кисинџер разликовао од својих бивших колега државних секретара, али и од бивших председника.

Према његовим речима, Кисинџер је у оквиру једног светског система, ако се тако може назвати време Хладног рата, успео да сагради и да креира свој, "мини светски систем".

"Он је био човек који је довео или окончао рат у Вијетнаму, променио однос снага 1973. године на Блиском истоку након Јомкипурског рата, 1974. године отпочео процес детанта и на крају га завршио у Европи попуштањем између Истока и Запада, што се видело по Конференцији о европској безбедности и сарадњи и Хелсиншком завршном акту, где је чак и Београд имао важну улогу. Коинциденција је да је он заправо преминуо 29. новембра, управо на дан када је почело 30. заседање министарског савета ОЕБС-а, некадашњег КЕБС-а", подсећа Бисенић.

Троугао САД, Кине и Русије – шта је Кисинџер постигао 

Кисинџер ће, истиче, свакако бити забележен по томе што је интегрисао Кину у светски поредак. Сматрао је да су интереси Кине и Америке неодвојиви.

"Без Кине, раст и привредни успон САД на крају 20. века и почетком овог века, заправо све до сада, уопште не би био омогућен. Кина и САД, и поред тога што се разликују по својим идеолошким концептима, по својим циљевима, на глобалном плану су, по Кисинџеровом мишљењу, компатибилне силе", објашњава Бисенић.

У време Хладног рата, додаје, основна супротност били су Москва и Вашингтон.

"Увођењем Кине, односно Пекинга у ту конфронтацију, Кисинџер је заправо хтео да ојача положај Запада тако што ће привући Кину на своју страну. Тврдио је заправо да Вашингтон увек мора да има боље односе и са Москвом и са Пекингом, него што то Пекинг и Москва имају међу собом", напомиње Бисенић.

Данас, међутим, то није случај, пошто Пекинг и Москва имају боље међусобне односе, него Вашингтон са једном или са другом престоницом.

"Припадао је школи која сматра да Запад и САД не треба да провоцирају Русију"

Када се ради о рату у Украјини, Кисинџер је имао став да су можда неки неопрезни потези НАТО-а и САД довели до те ситуације.

"Кисинџер није био у томе усамљен, али је био мањина свакако. Он је припадао једном правцу америчке спољне политике, која је сматрала да се морају узимати у обзир односи снага и да се сила, заправо и моћ држава мора калкулисати, а не само да се говори, рецимо, о неким хуманитарним питањима, ширењу демократије, заправо о некој врсти мисионарства", објашњава Бисенић.

Кисинџер је, наводи, припадао оној школи која је сматрала да Запад и САД не треба да провоцирају Русију.

"Заправо, то је једна верзија оног дугог телеграма Џорџа Кенана, који је објашњавао да је став Русије у свету дефанзиван, значи да се Русија брани. И посебно је ту апострофирао Украјину, наравно образлажући, није то ништа непознато, да Русија сматра Украјину плацдармом, преко којег долази сваки агресор према Москви. То је био и Наполеон, то је био и Хитлер и да притисак на Украјину истовремено значи и притисак на Москву", каже Бисенић.

У том смислу, подсећа да је Кисинџер још 2007. године предлагао такозвано "финско решење" за Украјину.

Противљење бомбардовању и политици САД према КиМ

Кисинџер се бавио питањима Балкана, а многи су га прижељкивали у преговорима о Косову и Метохији деведесетих и касније, али се он није прикључио.

"Он је врло добро знао проблеме Балкана и он је полазио од тога да тај амерички прозелитизам, значи борба за увођење демократије или за неку другу врсту концепта, не може да буде амерички циљ. Он се посебно противио бомбардовању 1999. године и посебно војној акцији која би одвојила Косово од Србије", истиче Бисенић.

Кисинџер је тих месеци веома интензивно наступао и у јавности и у америчком Сенату.

"На пример, он је у априлу 1999. године рекао да је незамисливо да се САД укључе у један такав подухват одвајања дела територије једне државе са којом Сједињене Америчке Државе нису у рату, значи то се односило на Србију", наводи Бисенић.

Ипак, напомиње да никада није у тој мери јавно доводио у питање и оспоравао америчке акције када се већ се претворе у војне, али је то веома интензивно радио до 24. марта.

"И 23. марта, уочи бомбардовања, на Си-Ен-Ену је веома снажно довео у питање америчку намеру да се умеша у питање Косова. И оно што је на крају видео као исход, није сматрао да Косово треба да буде признато као независна држава, значи одбацивао је независност Косова која настаје из оваквог процеса", истиче Бисенић.

Решење за Косово видео је у међународној конференцији

Решење је, наводи, видео у међународној конференцији где би се решавала балканска питања, аналогно Берлинској конференцији 1878. године.

"Кисинџер је заправо у томе био највише близак нечему што је став међународног односа према тим питањима. Оно што сада видимо у Украјини, оно што сада видимо у Гази, то су све преобликована питања косовског проблема – ко има право на рат, на употребу силе и шта је држава", закључује Бисенић.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 09:42:30 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5321262/henri-kisindzer-diplomatija-dragan-bisenic.html
Туча и пуцњава у Врању, четворо повређено https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321295/tuca-pucnjava-vranje.html Три особе су лакше повређене из ватреног оружја у Врању, а још једна особа теже је повређена у тучи. Двема особама одређено је задржавање. У Врању је рано јутрос дошло до туче на улици, јавља дописник РТС-а.

Према подацима из Вишег јавног тужилаштва у тучи је учествовало шест особа у Улици Краљевића Марка.

Три особе имају повреде нанете ватреним оружјем, ради се о лакшим телесним повредама.

Тужилаштво наводи и да је још једна особа повређена у тучи, и да има теже телесне повреде. 

М. М. (1985) осумњичен је за кривично дело тешко убиство у покушају и недозвољено ношење ватреног оружја, а М.М. (1987) за помагање у извршењу кривичног дела.

Инциденту на улици у раним јутарњим сатима претходила је свађа у кафићу.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 14:06:40 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321295/tuca-pucnjava-vranje.html
У Трешњевици код Ариља ветар однео читаву кровну конструкцију са објекта https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321288/vetar-nevreme-.html Два претходна дана пролећа у децембру обележила је висока температура, али и јак олујни ветар који је причинио штету у појединим деловима Србије. Тако је у ужичком крају носио кровове, ломио дрвеће, због чега је саобраћај био отежан. Олујни ветар који је захватио делове западне Србије, нанео је материјалну штету, и бројне проблеме у саобраћају. Оборио је стабло на државном путу Ужице-Бајина Башта, због чега је део пута код Зло-дола био блокиран. Проблемa у саобраћају због обореног стабла било је и на Тари.Невремена је било и око Лознице и Сјенице.

Oлујни ветар није поштедео ни ариљски крај, у селу Трешњевица однео је комплетан кров од панела на објекту породице Станимировић.

"Ја сам овако ходала и онда је само преко мене летело. Прво нисам могла да поверујем да то тако нешто може да буде. Уплашила сам се и онда утрчала сам под магацин. Најбитније је да смо сви живи и здрави, све остало ће се полако решити и урадити", каже Верица Станимировић из Трешњевице.

Ветар је скинуо кров за објекта намењеног за сезонске раднике, који је ове године изграђен. Панели које је носио оштетили су и помоћни објекат и трактор.

"Тај кров је пренело тридесет метара са места одстојања. Набацио на тај помоћни објекат, полупало цреп, баскије, пребацило на другу страну, пало преко трактора и тамо још на неки помоћни објекат, штала, качара, како ми то већ зовемо", каже Милован Станимировић из Трешњевице.

Станимировићи живе искључиво од производње малине. Ова сезона им није била наклоњена, а упркос ниској цени нису још увек наплатили овогодишњи род. Али комшије су им у невољи притекле у помоћ.

 "Кад сам ја летос имао проблем, сви су се скупили људи из комшилука, био је и Милован, тако и ево овде се скупило људи да кренемо. Ми смо дошли да помогнемо колико можемо и колико знамо", каже Младен Пантовић.

Поред ариљског краја, олујни ветар причинио је штету и у општинама Бајина Башта и Ужице. Бројна домаћинства била су сатима без електричне енегрије, али се ситуација стабилизовала.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 14:15:39 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321288/vetar-nevreme-.html
Почео попис у Црној Гори; Живковић за РТС: То је део ширег процеса мењања идентитета https://www.rts.rs/vesti/region/5321266/crna-gora-popis.html У Црној Гори је почео попис становништа и домаћинстава. Историчар Богдан Живковић рекао је за РТС да је овај попис део ширег процеса мењања идентитета у Црној Гори. Ако на овом попису дође до тога да се констатује да већина у Црној Гори говори српским језиком – онда се поставља легитимно и питање промена Устава Црне Горе и по том питању, неког оснажења српског идентитета, што је главна борба, истакао је Живковић. После 12 година, почиње попис становништва и домаћинстава у Црној Гори. Попис ће трајати до 18. децембра, првобитно је било планирано да се одржи од 30. новембра до 15. децембра, али је одлуком Владе одложен.

Та одлука је донесена након што је опозиција најавила да ће бојкотовати попис. Из Управе за статистику Црне Горе саопштавају да су обезбеђени сви услови за спровођење пописа. 

Попис је по дефиницији путоказ за државни апарат, чини се не и у Црној Гори, недвосмислено политичко питање са фокусом на национално и верско изјашњавање. Још од стицања независности 2006. управо су то питања која суштински деле Црну Гору.

Историчар Богдан Живковић, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је положај Црне Горе у том погледу специфичан из два разлога.

С једне стране, зато што је то држава која нема јасну националну већину и у таквој ситуацији нормално је да је у једној хетерогеној средини сваки попис међусобно пребројавање, каже Живковић.

"С друге стране, када погледамо претходне пописе, структура црногорског становништва се у много чему мењала. Поготово ако видимо питање језика. Тако да имајући у виду те велике промене и ту чињеницу да је претходна власт имала један процес изградње нације и стварање новог језика, црногорског језика, то су све на неки начин категорије које су још увек флуидне", навео је Живковић.

Према његовим речима, овај попис је део ширег процеса мењања идентитета у Црној Гори.

О етничком инжењерингу

Одлагање пописа био је први договор дугочекане већине у црногорској скупштини. Опозиција је најављивала бојкот.

Опозиција је рекла да ће током пописа бити извршен етнички инжењеринг. "Мислим да је то важно напоменути, то је на неки начин аутопројекција, пошто је ДПС чинио етнички инжењеринг у своје време. Ја мислим да је то потпуно незаснована оптужба. Када погледате покрет Европа сад, који је доминантан и који води власт у Црној Гори, види се да они немају никакву врсту националне политике. Дакле, да они не форсирају људе да се изјасне ни на један ни на други начин", рекао је Живковић, уз напомену да више форсирају економска питања.

У том смислу, како каже, сматра да ће овај попис бити важан као нека прва слободна могућност без неког инпута власти да се грађани слободно изјашњавају.

Да ли су захтеви опозиције били оправдани

Одговарајући на питање да ли су били оправдани захтеви опозиције или не, Живковић каже да то зависи од тога да ли је опозиција имала добру вољу или не. Према његовим речима, ту постоје различита тумачења.

"Андрија Мандић, на пример, који води српске странке у Црној Гори, рекао је да су захтеви опозиције били добри, оправдани и да су они унапредили пописни процес. Дакле, да неке њихове сугестије, поготово око софтвера, да ће сваки грађанин у Црној Гори моћи онлајн да провери да ли су тачно уписани подаци, како се изјаснио – били су добри предлози. А Дритан Абазовић је рекао да овде није било добре воље од стране опозиције, него да је ово све било време уцена и понижавања државе. И да се показало да је Милојко Спајић на неки начин контролисан од стране бивше власти“, рекао је Живковић.

Поставља се питање да ли је та оцена Дритана Абазовића у овом тренутку оправдана.

"Чињеница је да је овај попис већ давно требало да буде одржан. ДПС беспотребно политизује једно питање које би требало да буде неки цивилизовани консензус свих политичких партија у Црној Гори. И видећемо да ли ће они заиста бити задовољни с овим што су добили, техничким стварима и да ли ће се спровести попис нормално“, наводи Живковић.

У том случају можемо рећи да Абазовић није био потпуно у праву. Али, ако дође на неке саботаже даље овог процеса онда можемо рећи да је овде био уцењивачка позиција ДПС-а, додаје Живковић.

Шта могу да очекују партије Срба у Црној Гори

Неке партије у Црној Гори желе да се одређени бројеви промене. У међувремену, на подгоричким улицама билборди са великанима из прошлости и порука "поносни на своје српско".

"Многе странке у Црној Гори се изјашњавају као грађанске, али ми у суштини имамо галерију националних странака у Црној Гори. Тако да не само српске странке, већ и Бошњачка странка и Демократска партија социјалиста, сви они желе раст својих етничких скупина и изјашњавање по питању језика – да то порасте", каже Живковић.

Фокус на питању језика

"Што се тиче српског политичког корпуса у Црној Гори, ми видимо да ту је можда већи фокус у овом пописном циклусу био по питању језика. Јер је питање језика била највећа дискриминација. Дакле, 2003. године је чак 63 одсто становништва у Црној Гори рекло да говори српским језиком. Иако је већина у националном смислу била црногорска, сви су говорили, огромна већина - да говори српским језиком", подвукао је Живковић.

Како каже, тај проценат је падао, а то је између осталог било и због тога што је у Уставу Црне Горе 2006. уписано да је црногорски званични језик, а српски језик – језик у званичној употреби.

ко сада на овом попису дође до неког раста изјашњавања људи који говоре српским језиком, ако дође до неке већине, до тога да се констатује да већина у Црној Гори говори српским језиком, онда се поставља легитимно и питање промена Устава Црне Горе и по том питању, дакле, и неког оснажења српског идентитета. Тако да мислим да је то главна борба, али свакако да ће се очекивати неки макар благи раст и тога колико се људи изјашњавају као Срби и по националном погледу", закључио је Живковић.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 14:14:16 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5321266/crna-gora-popis.html
Премијерка Италије Ђорђа Мелони допутовала у Београд https://www.rts.rs/vesti/politika/5321271/djordja-meloni-vucic.html Председник Србије Александар Вучић угостиће председницу Владе Италије. Ђорђа Мелони боравиће у првој посети Србији откако је изабрана за премијерку Италије. За 14.15 је предвиђен свечани дочек испред Палате "Србија", а затим ће уследити састанак. Вучић је пре два дана у Дубаију рекао да очекује срдачан разговор са италијанском премијерком.

На питање да ли ће тема разговора бити и могућност да се Италија активније укључи у преговоре са Приштином о чему је раније говорила Мелонијева, Вучић је за РТС казао да ће и то бити тема, али и билатерална сарадња две земље и економски односи.

Председник је рекао да је посета Мелонијеве важна за наше политичке односе и даљу подршку Италије напретку Србије на путу ка Унији, али и зато што је Италија у Европској унији по значају други партнер Србије, а укупно, трећи најзначајнији партнер Србије.

Ђорђа Мелони је прва жена премијер у Италији. На тој функцији је од октобра 2022. године, када је дужност преузела од Марија Драгија.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 14:14:50 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5321271/djordja-meloni-vucic.html
Столтенберг: Морамо бити спремни и на лоше вести из Украјине; У плану узвратне посете ратним заробљеницима https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5321210/stoltenberg-moramo-biti-spremni-i-na-lose-vesti-iz-ukrajine-u-planu-uzvratne-posete-ratnim-zarobljenicima.html Рат у Украјини – 648. дан. Украјинска ПВО уништила ноћас 10 дронова типа "шахед" од 12, колико је Русија лансирала према Украјини. Русија гранатирала Херсон. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су ратови сами по себи непредвидиви и да "треба бити спреман и на лоше вести из Украјине". Рат у Украјини ушао је у 648. дан. Обе стране најављују промене у војним системима

Руске трупе извеле су успешан напад на украјинске снаге на десној обали Дњепра у Херсонској области и спречиле њихово искрцавање на леву обалу, преносе руске агенције позивајући се на Министарство одбране Русије.

Украјинска војска је саопштила да припадници оружаних снага Русије врше нападе авионима у правцу Бахмута и бомбардују тај регион.

Украјинска нуклеарна електрана Запорожје, која је под контролом руских снага, поново је прикључена на електричну мрежу након што је отклоњен квар који је довео до прекида последње линије електране са територије коју контролише Кијев, саопштило је данас Министарство енергетике Украјине.

Немачка влада послала је нови пакет војне помоћи Украјини, објављено је на сајту владе у Берлину. 

 

]]>
Sun, 3 Dec 2023 12:50:34 +0100 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5321210/stoltenberg-moramo-biti-spremni-i-na-lose-vesti-iz-ukrajine-u-planu-uzvratne-posete-ratnim-zarobljenicima.html
Особе са инвалидитетом већ имају превише препрека, бар им не заузимајте паркинг-места https://www.rts.rs/vesti/smatracnica/5321176/osobe-sa-invaliditetom-vec-imaju-previse-prepreka-bar-im-ne-zauzimajte-parking-mesta.html Много пута сам до сада од својих најближих чула изреку „што фарбаш ђавола?“. И сваки пут би ми било јасно да ми скрећу пажњу на нешто што не би требало да радим, уколико не желим да ми се заиста догоди. Већ дуже време посматрам понашање данашњих возача и небројено пута сам и сама помислила како „фарбају ђавола“. Уколико обратите пажњу, приметићете да већина њих уопште не води рачуна о паркинг-местима за особе са инвалидитетом, већ на њима паркирају своје аутомобиле као да ознака не постоји. Сваки пут када имају прилику, а најчешће је то 3. децембра када се у свету обележава њихов дан, особе са инвалидитетом скрећу пажњу с каквим се све проблемима у друштву суочавају. Заузимање њихових места за паркирање само је један од изазова. Паркинг-места за особе са инвалидитетом ни у једном граду, варошици, насељу нема много. То је можда једно, два или тек неколико у кварту, на паркингу или у близини неке институције, продавнице... И готово као по правилу на њима је у већини случајева паркирано возило које нема посебну налепницу.

Овакво понашање је за сваку осуду, чак и у случају да у близини нема ниједног редовног слободног места за паркирање, а да не говоримо уколико их има.

Обично се возачи који паркирају на паркинг месту предвиђеном за особе са инвалидитетом правдају да су стали само на неколико минута, да се не задржавају дуго...

Али када особа са инвалидитетом дође возилом до тог места и види да не може да паркира, она је принуђена да се одвезе даље. Проблем је често што те особе не могу да паркирају своја возила на обичним местима за паркинг, јер им је потребно проширење како би могли да изваде рецимо колица или нека друга помагала која морају да користе.

И сама сам била затечена изјавом пријатељице која је покушала да се паркира на обележеном месту за особе са инвалидитетом. На моју, можда и не баш пријатну реакцију са питањем „шта то радиш?“, уследио је одговор – „па нећу дуго, само да нешто погледам“. Наравно да је наставак разговора био „не да нећеш дуго, него нећеш никако, јер је то предвиђено за оне којима је стварно потребно. Пронађи друго место ако га има или дођи неки други пут“.

Касније је и сама признала да никада није размишљала колико тај њен несмотрен гест у ствари може да направи проблем особама са инвалидитетом. Ако ништа друго, она је један, можда је прегруба реч, али бахати возач мање.

Следећа сцена је била у тржном центру. Слободних паркинг-места је било заиста много, али је једна госпођа одлучила да мора да се паркира баш на месту намењеном особама са инвалидитетом, јер се оно налази тачно испред врата продавнице у коју жели да иде. А како смо то констатовали, тако што је када је изашла из продавнице, препаркирала своје возило на обично паркинг-место, опет испред врата продавнице у коју је ишла. И тако неколико пута. Када је други пут у року од 20-ак минута стала на паркинг-место намењено особама са инвалидитетом, на питање да ли зна да је то посебно обележено паркинг-место, само је одмахнула руком и отишла.

Ништа мање непријатно није било ни испред једног трговинског ланца. На огромном паркингу само је шест места обележено и намењено особама са инвалидитетом. Готово као по правилу она су увек заузета. Чак ни кампања коју су покренули, а која се зове „Хоћеш да мењамо места“, не спречава возаче да се ту паркирају, а неретко и да се свађају са обезбеђењем када им на то скрене пажњу.

Е управо сам једној таквој ситуацији била сведок. Када је обезбеђење окачило флајер на којем пише да је возило паркирано на месту за особе са инвалидитетом, наишао је власник тог аутомобила и повишеним тоном се обратио раднику обезбеђења. Човек је заиста покушао да објасни да на паркингу има стотинак обичних места, а само шест посебно обележених и да убудуће не би требало ту да се паркира, али је то изазвало гнев возача који му је упутио нимало пријатне речи.

Ово је само неколико примера колико људи не мисле о томе како би својим малим гестом, у овом случају незаустављањем на местима која су посебно обележена, некоме могли живот да учине далеко лакшим.

И сад се враћамо на почетак приче и оном „фарбању ђавола“. Сви ти возачи који се заустављају на паркинг-местима за особе са инвалидитетом би, не дај боже, да имају неки инвалидитет желели да могу да паркирају своја возила на обичном паркинг-месту и да никада ту врсту „повластице“ не морају да користе.

Наравно да не желим никоме да се повреди или да добије неки облик инвалидитета, али бих волела када би се баш због тога, пре него што се паркирају на посебно обележеном паркинг-месту, запитали зашто су она посебна.

Надам се, да ће се након читања ових редова, а од овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом, смањити број возача који заузимају паркинг-места обележена жутим инвалидским колицима, а што ће омогућити онима којима су та места намењена и заиста потребна да лакше обављају свакодневне активности.

Ако своје бахато понашање промени макар и један возач, и то ће бити успех.

За ово није потребан новац, већ само добра воља. А често би проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом управо гестовима добре воље осталих чланова друштва могли да буду превазиђени.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 06:11:04 +0100 Сматрачница https://www.rts.rs/vesti/smatracnica/5321176/osobe-sa-invaliditetom-vec-imaju-previse-prepreka-bar-im-ne-zauzimajte-parking-mesta.html
Температурни шок на почетку децембра, 19 степени хладније него јуче https://www.rts.rs/vesti/vreme/5321225/temperaturni-sok-na-pocetku-decembra-19-stepeni-hladnije-nego-juce.html Талас хладног ваздуха стигао је у Србију и температуру са пролећних 22 степена, колико је измерено у суботу, оборио на 3 степена Целзијуса. Киша, која је почела да пада током ноћи, задржаће се данас у већем делу земље. У Београду су у суботу измерена 22 степена и то је био најтоплији 2. децембар у последњих 120 година у главном граду. Температурни рекорд забележен је на још 23 метеоролошке станице у Србији.

Промена времена стигла је данас. Током дана очекује се умерено до потпуно облачно време, уз местимичну кишу на југозападу, југу и југоистоку земље. У брдско-планинским пределима могућ је и снег, као и у нижим пределима западне и централне Србије.

После подне у Војводини, а увече и ноћу и у осталим крајевима разведравање. Ветар умерен и јак северозападни током јутра, после подне у слабљењу.

Најнижа температура од -1 до 7, највиша од 3 на северу и западу, до 9 степени на југу Србије.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 06:07:40 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5321225/temperaturni-sok-na-pocetku-decembra-19-stepeni-hladnije-nego-juce.html
Како штедети у кризним временима – злато, некретнине или њиве, шта се више исплати https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5321137/kako-stedeti-u-kriznim-vremenima--zlato-nekretnine-ili-njive-sta-se-vise-isplati.html Злато, каже се, најсјајније сија у кризама. На другом месту омиљених српских инвестиција су некретнине. Пољопривредно земљиште је пак инвестиција на дуге стазе, а од 2009. кренула је и јагма за дигиталним златом. Како штедети у кризним временима и треба ли сва јаја стављати у исту корпу? Први "Фордов" аутомобил направљен 1915. године и коштао је 370 долара. Данас, у просеку 27.000 долара. Међутим и данас, као и пре више од 100 година, тај ауто би могао да се купи за пола килограма злата.

"Предности злата, поменуо сам расте 10 одсто годишње и што је интересантно нема ризика. Ја сматрам, бавећи се овим јако дуго, оно ће и даље наставити да расте. Недостаци, оно не прави активан профит", објашњава директор "Инсигнитус фолда" Љуба Јакић.

На другом месту инвестиција су некретнине

Инвестиционо злато се лако купује и продаје. Од 2018. на њега се не плаћа ПДВ. Ипак, у Србији је прошле године продато инвестиционог злата у вредности свега један одсто од онога што грађани чувају у банкама. После штедње, на другом месту омиљених српских инвестиција су некретнине. Дају сигурност, могу да се изнајмљују, а око четири одсто уложеног годишње се враћа. Али, ни та инвестиција није без мане.

"Треба нам пар хиљада евра, у случају да то немамо ми не можемо продати ходник, купатило, кољемо вола за шницлу меса. То није баш много паметно. Некретнине јесу добра инвестиција, нису довољно ликвидне ако нам се жури да продамо и то треба знати", каже Драган Дејковић из "Голденспејса".

Пољопривредно земљиште инвестиција на дуге стазе

Као и злато и пољопривредно земљиште је инвестиција на дуге стазе. Ипак, за разлику од злата где се зарађује само на разлици у цени, у овом случају се може додатно приходовати од ренте или приноса са тог земљишта.

Њива, међутим, нема мобилност злата и теже ју је продати, а постоје и фактори на које се не може утицати.

"Ви можете купити неко земљиште, које је продуктивно у одређеном временском тренутку, а након одређеног периода због климатских промена то пољопривредно земљиште може бити непродуктивно, и онда губи своју вредност и остварујете губитак", наводи брокер Бранислав Јоргић. 

Јагма и за дигиталним златом

Непознат творац 2009. године је створио биткоин и покренуо јагму за дигиталним златом.

"Њему је просечно и до 100 и 200 одсто годишњи принос, али може да буде и губитак. Не може се причати о неким дугим роковима на 20, 30, 50 година јер стварно је питање шта ће са том технологијом бити за тако дуг период. У средњим роковима две, три или пет година његова перспектива јесте јака", каже извршни директор "Тесла крипто" Ђура Бајић. 

Можда је рецепт за чување капитала, био он мањи или већи, ипак у дисперзији ризика, или што би рекли – никада не стављати сва јаја у исту корпу.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 06:11:53 +0100 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5321137/kako-stedeti-u-kriznim-vremenima--zlato-nekretnine-ili-njive-sta-se-vise-isplati.html
Када ће први модели електричне "панде" изаћи из погона у Крагујевцу https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5321136/kada-ce-prvi-modeli-elektricne-pande-izaci-iz-pogona-u-kragujevcu.html Следеће године у Крагујевцу би требало да почне производња електричне "фијат панде". Иако нема званичних потврда из компаније "Стелантис", у фабрици увелико припремају производне погоне за нови модел. Нешто више од годину и по од када је последњи "фијат 500Л" сишао са производне траке у Крагујевцу, у јавности се све чешће говори о новом моделу који ће се производити у Шумадији. У фабрику је стигла и нова опрема.

"Очекујем да у предвиђеном року до октобра идуће године све то буде на месту и да кренемо у серијску производњу и да ће сви запослени, и наше колеге и колегинице који су у иностранству ће се вратити и нови који буду примљени, бити радно ангажовани", каже Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ФЦА.

Примљено је и неколико десетина нових радника који ће управљати роботима. Већа запошљавања се очекују почетком 2024. Ипак, предвиђа се да ће бити ангажован знатно мањи број радника него у производњи претходног модела.

"Сада тренутно имамо ангажовано 500 радника. Тај број ће се увећати. У сваком случају ће бити нешто мањи број радника него код класичних аутомобила", додаје Ђорђевић.

Нема потврде информације о новом моделу

Италијански и француски медији први су објавили да ће се у Србији производити електрична "панда" на платформи "ситроена Ц3". За Кристијана Бена, новинара Коријере Торина, нема дилеме да "Стелантис" озбиљно рачуна на Крагујевац када је реч о производњи "панде".

"У јулу је био састанак са ланцем снабдевача у Крагујевцу. Његово кодно име је 'смарт вејб аутомобил'. То је практично нова 'панда'. Информација је незванична, али како ми је речено производња нове 'панде' почеће у априлу у Крагујевцу", објашњава Бена.

Информације о новом моделу у "Стелантису" нико није спреман да потврди. Кажу да нови модел неће бити представљен све док не сиђе са производне траке.

"Из 'Стелантиса' су нам рекли да још није званично издато обавештење за јавност о томе где ће се производити нова електрична 'панда', чија би цена требало да буде око 20.000 евра. Незванично су нам рекли да Мароко није опција, како се у јавности причало, али да је Србија једна од могућности", каже Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије.

"Стелантис" под притиском италијанске владе да повећа производњу у Италији

Упућени кажу да је "Стелантис" већ дуже под притиском италијанске владе да повећа производњу аутомобила у Италији.

"Многи италијански политичари су апеловали на 'Стелантис' да производи нови модел 'панде' у Италији. Мислим да се нешто може променити, али не у великој мери. Један од снабдевача са којим сам разговарао је већ почео да шаље компоненте у Србију", наглашава Бена.

Нови модел је део "Стелантисове" стратегије чији је план да компанија до 2030. производи најмање 75 нових модела електричних возила. Очекује се да нова "панда" постане популарна из више разлога, пре свега захваљујући повољној цени.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 14:02:19 +0100 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5321136/kada-ce-prvi-modeli-elektricne-pande-izaci-iz-pogona-u-kragujevcu.html
Дачић: Приоритети СПС-а социјализам и патриотизам; Јеремић: Народна странка сигуран избор за очување КиМ https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5321230/dacic-prioriteti-sps-a-socijalizam-i-patriotizam-jeremic-narodna-stranka-siguran-izbor-za-ocuvanje-kim.html Тридесет други дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места. Утврђен је и редослед представљања изборних листа на Радио Београду 1 и РТС 2. Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ - СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) - БОРИС ТАДИЋ (СДС) - АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА

РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА - МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА - СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Борис Тадић ( Социјалдемократска странка-СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо

13. ВОЈВОЂАНИ - Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. "МИ - ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић".

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

Изборна листа број 1 "Александар Вучић – Београд не сме да стане"

Изборна листа број 2 "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила – градоначелник Београда"

Изборна листа број 3 "Србија против насиља – Добрица Веселиновић – проф. др Владимир Обрадовић (Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устзанак – Ћута, Демократска сртранка, Покрет слободних грађана)"

Изборна листа број 4 "Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – Државотворна снага – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери"

Изборна листа број 5 "Др Милош Јовановић – Нада за Београд – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић"

Изборна листа број 6 "Руска странка – Слободан Николић"

Изборна листа број 7 "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи – Вук Јеремић, Владимир Гајић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Марина Липовац Танасковић"

Изборна листа број 8 "Да се војска на Косово врати – Миша Вацић"

Изборна листа број 9 "Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – Добро јутро Београде"

Изборна листа број 10 "Усаме Зукорлић – Промена је победа – Странка правде и поверења"

Изборна листа број 11 "Србија на западу" – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – Да се струка пита – Владимир Ковачевић"

Изборна листа број 12 Група Грађана "Ћале, ово је за тебе"

Изборна листа број 13 "Ми – Глас из народа, Александар Јерковић"

Изборна листа број 14 "Чедомир Јовановић – Мора другачије".

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 13:57:21 +0100 Избори 2023 https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5321230/dacic-prioriteti-sps-a-socijalizam-i-patriotizam-jeremic-narodna-stranka-siguran-izbor-za-ocuvanje-kim.html
ИДФ позвао Палестинце да напусте зоне сукоба у Кан Јунису, ВАФА: Серија напада на избеглички камп, 13 погинулих https://www.rts.rs/vesti/svet/5321216/rat-izrael-hamas-pojas-gaze-3-decembar-2023.html Након седмодневног прекида ватре, настављени су жестоки напади на Појас Газе. Најмање 13 цивила, укључујући децу и жене, погинуло је у серији израелских ваздушних удара на више стамбених објеката у избегличком кампу Нусејрат, јављају локални медији. ИДФ саопштио да је напао тунеле, командне центре, складишта муниције и друге локације повезане са милитантним групама, и позвао Палестинце да напусте зоне сукоба у Кан Јунису. Велика Британија најавила надзорне летове изнад Појаса Газе и Израела. Више од 15.000 људи погинуло од почетка сукоба, саопштио је портпарол министарства здравља у Гази. Након седмодневног прекида ватре, у петак су настављени жестоки напади израелске војске (ИДФ) на Појас Газе. 

У прва 24 сата након што је окончано примирје између Израела и Хамаса, израелска војска је извела више од 400 напада на палестинску енклаву.

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да израелска војска делује у деловима Појаса у којима до сада није деловала, уз напомену да ће операција допрети до сваке области до које треба да допре.

Галант је истакао да се израелска војска пуном снагом вратила у борбу и да "наставља тамо где је стала".

Најмање 193 Палестинца су убијена у Појасу Газе након што је окончан прекид ватре, док је укупно 15.207 људи погинуло од почетка сукоба 7. октобра, саопштио је портпарол министарства здравља у Гази, које контролише Хамас.

Упркос разговорима у Катару, договор о новом примирју се не назире, пошто је шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа наредио у суботу преговарачком тиму Израела да се врати у Тел Авив јер су преговори "доспели у ћорсокак".

Израел оптужује Хамас да је прекршио споразум о прекиду ватре и одбио да пусти 15 жена и два детета, али заменик шефа политичког бироа Хамаса Салех ел Арури тврди да та група више не држи жене и децу као таоце.

Арури је нагласио да неће бити размене заробљеника докле год се одвијају израелски напади на Појас Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је наставак копнене офанзиве једини начин да Израел оствари свој циљ – уништење Хамаса.

Нетанјаху је нагласио да ће рат бити настављен све док циљеви Израела не буду постигнути, као и да ће наставити да ради на ослобађању талаца које Хамас још увек држи у Гази.

Док ИДФ позива Палестинце да напусте борбене зоне, први камиони са хуманитарном помоћи након прекида примирја прошли су у суботу египатски гранични прелаз Рафа и ушли у Појас Газе.

Упоредо са нападима на Газу, израелске трупе су наставиле да размењују прекограничну ватру са припадницима либанског Хезболаха.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 13:34:06 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5321216/rat-izrael-hamas-pojas-gaze-3-decembar-2023.html
Свако пето дете у Србији доживело неки облик сексуалног узнемиравања, траума остаје до краја живота и носи последице https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321147/srbija-svako-peto-dete-oblik-seksualnog-uznemiravanja-trauma.html У акцији Европола и Интерпола, пре неколико дана, у више земаља ухапшено је 39 сексуалних предатора. Србија је у тој акцији пружила подршку, али на територији наше земље није било привођења. Из канџи злостављача спасено је троје деце, која су била део ланца трговине људима. У Србији се годишње пријави најмање 400 случајева сексуалног злостављања деце, а све чешће жртве постају и манипулацијом фотографија и снимака уз помоћ вештачке интелигенције. Траума коју деца доживе остаје до краја живота и носи бројне последице. Једанаест и по година затвора за хранитеља из Шида који је силовао штићеницу – један је од ретких случајева сексуалног злостављања који је добио судски епилог. Тек свако пето дете жртва осмели се да злостављање пријави. Прва баријера најчешће су страх и одсуство подршке најближе околине.

"У нашим случајевима се показало да су кључни били не стручни људи него сама околина и најближи пријатељи који су охрабривали жртве да кажу оно што трпе и ту је заправо за нас био кључ. Зато је важно да свако од нас зна да јесте подршка, без обзира на своје знање", истиче Игор Јурић из Центра за несталу и злостављану децу.

Дете призна да је било жртва тек кад на видело изађу друге последице – анксиозност, депресија, самоповређивање. Када деца постану део ланца трговине људима, проблема је још више.

"У оваквим ситуацијама много је комплексније бавити се пацијентима који су већ направили неку тврду одбрамбену снагу у својој личности, коју треба пробити и тек онда поново пресложити те трауматизоване деривате и црте личности које су измењене за до краја живота", објашњава клинички психолог Душан Вуковић.

У том ланцу, тврде упућени, могу да заврше и деца која побегну од куће. Свако шесто дете које нестане, показују подаци, трпи сексуално злостављање у сопственом дому.

"Морамо да будемо свесни да дете тражи оно што му недостаје у свом окружењу, па је често то недостатак љубави, пажње или слично. Предатори то јако добро знају и јако вешто користе. Зато морам да напоменем, немојмо да осуђујемо децу која беже из својих средина", наглашава Игор Јурић.

"Школе морају бити у приправности да реагују по правилницима"

Деца све чешће постају жртве и у школи. Пријављено је да су у Лозници, Краљеву и на Новом Београду дечаци користили апликације вештачке интелигенције како би ликове другарица из школе убацили у експлицитне фотографије и видео-снимке.

"У року од неколико минута, обичним прегледавањем Инстаграм профила или Тик-ток профила могу извући фотографије и направити кратак клип, што значи да је могућност злоупотребе јако велика. Школе морају бити у приправности да реагују по правилницима који су им дати, а родитељи морају да обрате много више рачуна шта њихова деца конзумирају од садржаја и да ли је случајно њихово дете потенцијална жртва", истиче стручњак за безбедност деце на интернету Катарина Јонев Ћираковић.

Потпуних података о сексуалном искоришћавању деце нема, али статистика која је позната је црна. Свако пето дете у Србији доживело је неки облик сексуалног узнемиравања, а свако треће неки облик насиља на интернету.

]]>
Sun, 3 Dec 2023 06:10:26 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321147/srbija-svako-peto-dete-oblik-seksualnog-uznemiravanja-trauma.html