Trivan: Srbija će koristi iskustva EU iz ekologije

Srbija je na putu da stanje životne sredine dovede na odgovarajući nivo, a to će u narednom periodu raditi povećanim brojem inspektora i korišćenjem iskustava organizacija EU zaduženih za tu oblast, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Jedna od tih organizacija je Odbor mreže EU za sprovođenje i primenu prava životne sredine (IMPEL), čiji predstavnici su se danas u Beogradu sastali sa predstavnicima srpskog ministarstva.

"Veoma je važno što je Srbija postala članica IMPEL-a, jer nema napretka u oblasti životne sredine ukoliko se ne iskotiste iskustva, sredstva i tehnike organizacija koje se bave životnom sredinom, naročito kada je u pitanju nadzor i predostrožnost", poručio je Trivan uoči sastanka sa predstavnicima Odbora.

On je objasnio da je inspekcija jedan od najvažnijih alata u oblasti zaštite životne sredine i da u toj oblasti Srbija ima premalo kapaciteta, što je neophodno promeniti.

Upravo zbog toga, Trivan kaže da će se u narednom peridodu, kroz mogućnost koju je to ministarstvo dobilo od vlade, zaposliti 180 ljudi, od čega deo i u Inspekciji za zaštitu životne sredine.

"Uslovi za zapošljavanje jesu formalno stvoreni, a kada će se to desiti zavisi od stanja u budžetu. Pre svega ćemo popunjavati radna mesta u inspekciji".

Ministar je rekao i da kaznena politika svakako mora da bude oštrija, ali i da nadležni organi kazne primenjuju jer su se, kaže, dešavali česti propusti.

"Poslednji događaji, a posebno oni u Obrenovcu, govore da su ljudi koji čine zločine protiv životne sredine dobili gotovo maksimalne kazne. Postoji veći stepen razumevanja i uveren sam da će se sa tim nastaviti", podvukao je Trivan.

Upitan kakvo da li možemo da očekujemo sličnu kaznenu politiku i kod zagađivanja reka, ministar je rekao da svi znamo u kakvom stanju su naše vode, i da je ključno rešenje ulaganje u izgradnju kapaciteta za preradu otpadnih voda.

"Nismo najgori u regionu ali se ponašamo kao da jesmo. Ključni cilj je da se taj kapacitet, u koji bi trebalo uložiti pet milijardi evra, izgradi. Sve ostalo su sporedna rešenja", rekao je Trivan i dodao da se moraju stimulisati i građani da ne zagađuju životnu sredinu.

Šef IMPEL-a Kris Dijkens rekao je da je zadovoljan što je Srbija još 2016. godine postala članica tog tela, a da će oni na današnjem sastanku nastojati da bolje upoznaju stanje životne sredine u našoj zemlji i naprave zajedničke planove za budućnost.

"Treba da naučimo i saznamo šta su u Srbiji najveći problemi od zajedničkog interesa i gde možemo da pružimo pomoć, ali i razmenimo mišljenja", rekao je Dikens.

On je naveo da veliki broj zemalja sada postavlja kao prioritet zaštitu životne sredine, jer je šteta od zagađenja u Evropi i do 50 milijardi evra.

Takođe, Dijkens je rekao da je važno postaviti standarde kada je ekološka inspekcija u pitanju, što je, kaže, uočio i kao prioritet našeg ministarstva.

IMPEL je evropska mreža za sprovođenje zakona iz oblasti zaštite životne sredine, koja ima tradiciju od 25 godina i 36 zemalja članica.

Njena misija je da podrži primenu svih zakona na polju prava životne sredine u EU, da podršku svim organizacijama na polju izdavanja dozvola...

Šef IMPEL-a rekao je i da ta organizacija nastoji da sve zakone koji se pokažu loši u praksi izmeni, a da u saradnji sa Mrežom tužilaca uspostavi jednake kazne za prekršaje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво