Vučić: Presuda Glavašu neshvatljiva

Odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Branimiru Glavašu, premijer Aleksandar Vučić ocenio je kao sasvim neshvatljivu, a situaciju našeg naroda u Hrvatskoj kao sve komplikovaniju i težu. Zbog nestabilnosti i tenzija u regionu, ali i šire, postoje objektivni razlozi zašto nova vlada još nije formirana, kaže Vučić.

Vučić je rekao da je situacija za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija. "Naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno", naveo je Vučić.

"Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon promocije knjige o Vinstonu Čerčilu koju je napisao šef britanske diplomatije Boris Džonson.

U skladu s tim, kako je dodao premijer, štitiće nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi.

Kako je naveo, mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bismo te činjenice nipodaštavali, da bismo unižavali srpske žrtve, niti da bilo kome to dozvolimo.

S druge strane, dodao je, te žrtve su takve da treba da učinimo sve što možemo da ih ne bude više u budućnosti.

"Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem", kaže Vučić.

Premijer je naveo i da bi želeo da Evropsku uniju pita kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju, ali da se istovremeno plaši da oni sada imaju svoje probleme u Evropi.

Srbija će, s druge strane, kako je naveo, braniti, čuvati i štititi svoju antifašističku prošlost, čuvaće uspomenu na ubijene u Drugom svetskom ratu, ali neće gaziti po tuđim žrtvama. 

"To je naša politika, i ma koliko teško bilo plivati u tome, jasno vam je da je nemoguće da podilazimo narodu koju bi želeo mnogo oštriju reakciju. Mislim da reagujemo mudro i odgovorno, u interesu naroda", zaključio je, uz poruku da odluke moramo donositi trezveno i mirno pre svega zbog Srba u Hrvatskoj.

Ranije danas, presudu Glavašu komentarisali su ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Danas nisam imao vremena da mislim ko će biti ministar

Kada je reč o formiranju nove vlade, mandatar Vučić je rekao da zbog nestabilnosti i tenzija u regionu, ali i šire, postoje objektivni razlozi zašto nova vlada još nije formirana i da još nema predlog za nove ministre.

Vučić je, upitan kada će biti formirana nova vlada, rekao da u danu kad se u Hrvatskoj pojavio kukasti krst i kada je poništena presuda Branimiru Glavašu, nije imao vremena ni da razmišlja o ministrima i formiranju Vlade.

Na pitanje da li će biti iznenađenja u novoj vladi, Vučić je rekao da ne misli da je pitanje da li će biti iznenađenja, već da li Vlada može sa uspehom da nastavi put koji je do sada napravila.

"Voleo bih kada bi, uprkos tim različitim subjektivnim poteškoćama koje postoje, pokušali da sagledate dubinu problema koji se pred nas postavljaju posle, recimo, presude Branimiru Glavašu, događaja u Srbu, zabrane odlaska srpskim zvaničnicima u Srebrenicu, sutra je Glina...", rekao je Vučić.

Upitan da li je izabrao ministre za novu vladu, rekao je da bi predlog u tom slučaju već bio u parlamentu, ali je otkrio da će sa mnogim ministrima nastaviti da radi.

Novinari su pokušali da saznaju i da li će Ivica Dačić biti u idućoj vladi. Vučić je rekao da je danas bio težak dan i za njega i za Dačića i da danas ne bi govorio o tome.

"Danas nisam imao vremena ni da mislim ko će da bude ministar", ponovio je Vučić.

Dodao je i da će neki ministri biti promenjeni, što je, naveo je, normalno, dodajući da i fudbalski klub menja igrače čak i posle osvojenog prvenstva, da bi došla sveža krv.

Premijer je naveo da vlada u tehničkom mandatu radi i donosi odluke koje su neophodne, ali da mora da se vodi računa o tome da se ne naprave greške za budućnost, jer je svaka greška veoma skupa.

"Potrebne su nam ozbiljne i odgovorne odluke, a ne politika – Vučiću, fomiraj Vladu da mi možemo na more", rekao je Vučić i dodao da one koji tako govore ne zanima i ne razumeju politiku u svetu koja diktira trendove i na našem području.

Oni, rekao je Vučić, imaju svoj domet i ne mogu da preskoče tu lestvicu, a onaj ko odgovorno vodi državu mora da gleda i više i dalje.

U julu suficit 14 milijardi, MMF hvali rezultate

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Vučić je rekao da je u julu ostvaren suficit u budžetu od 14 milijardi dinara i podsetio da je i odlazeći šef kancelarije MMF-a u Srbiji Daehang Kim ranije danas čestitao Vladi što je, kada je reč o budžetu, za kratko vreme ostvarila rezultat kakav nije viđen ni u jednoj drugoj zemlji.

"Zaključno sa jučerašnjim danom ostvaren je suficit od 14 milijardi, na današnji dan mi smo u suficitu koji ćemo do kraja jula i do kraja avgusta, uveren sam, održati", izjavio je Vučić i konstatovao da takav rezultat Srbija do sada nije imala.

Vučić je ukazao da je stanje u budžetu godinama ranije bilo mnogo lošije, a da je samo jedne godine ostvaren suficit i to tako što je tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić rekao da "nema više izlaza novca iz trezora" u oktobru, da bi, primetio je Vučić, mogao politički da se pohvali.

"Sada je to sve pod kontrolom. Uredili smo javne finansije", poručio je on dodajući da to dokazuje i niže učešće duga u BDP-u od 72 odsto, naspram 80 odsto, koliko se očekivalo.

"To je zato što nam i BDP raste ubrzano, ali i zato što je deficit budžeta minimalan", rekao je Vučić.

Zahvalio je i odlazećem stalnom predstavniku MMF-a u Beogradu Dehengu Kimu, jer je mnogo uradio za Srbiju, a zahvalio je i na međusobnom poverenju istovremeno podsetivši kako je Kim jutros pohvalio Srbiju.

"On je rekao: 'Pokažite mi zemlju u svetu koja je za samo dve godine uspela da spusti budžetski deficit sa osam odsto na manje od dva odsto BDP-a. Ko mi takvu zemlju pokaže, vodim ga na večeru.' A mi njima nismo tražili izvinjavajući razlog za mere koje preduzimamo, nego saradnike", rekao je Vučić.

Podsetio je da je na mesto Kima došao novi čovek, Sebastijan Sosa, sa kojim će Vlada, uveren je, nastaviti dobru saradnju.

"Uprkos problemima, ne brinem za ekonomiju", rekao je premijer a problemi su, naveo je, "oko jednog zakona vezanog za lokalne samouprave, ali i oko EPS-a"...

"Imamo katastrofalne stvari u vezi sa lokalnim samoupravama", konstatovao je Vučić.

Osvrnuvši se ponovo na fiskalne rezultate, Vučić je rekao da očekuje da će oni biti još bolji u septembru.

Kada je reč o stopi rasta, premijer je rekao da će BDP sigurno rasti po stopi od 2,8 odsto ove godine, a da će se pokušati da ona pređe i tri odsto.

"To je rast koji je među najvišima u Evropi", istakao je Vučić.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво