Читај ми!

Učenici koji su u Trsteniku nastavnici izmakli stolicu vraćeni u klupe – kakva se time poruka šalje

Proredile su se, ali ne i prestale da stižu vesti o vršnjačkom nasilju. Formirana Radna grupa zbog vršnjačkog nasilja predložila je mere čija se primena čeka, bez propisanog roka. Neki rokovi su istekli, pa su učenici koji su u Trsteniku maltretirali profesorku, vraćeni u klupe. Nastavnica je, međutim, i dalje na bolovanju. Ta vest "zazvonila" je na uzbunu i prosvetarima i psiholozima.

Kada se deca brutalno tuku u školi, nekoliko njih protiv jednog, kada su nasilna prema profesorima ili obrnuto, postavlja se pitanje ko je odgovoran. O tome, neretko, presuđuju javnost i mediji, baš kao u slučaju škole u Trsteniku. Nastavnica engleskog kojoj su đaci izmakli stolicu i dalje je na bolovanju.

Jedan od trojice đaka koji je učestvovao u incidentu, odmah se ispisao. Druga dvojica su,  nakon odluke da se izbace iz škole zbog fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja, uložili žalbu i krajem decembra vraćeni na nastavu.

Disciplinski postupak je produžen jer je, između ostalog, jedan od njih bio odsutan iz škole sve do početka drugog polugodišta.

"Istina je da naš zakon ne prepoznaje udaljavanje sa nastave dok se ne završi disciplinski postupak. Bez obzira da li su školu pohađali ili ne, oni su u školu vraćeni odlukom. Ovo je vrlo loša poruka svakome ko radi u prosveti", kaže predsednica USPRS-a Jasna Janković.

Šta psiholozi savetuju 

Dok Školska uprava Kruševac odlučuje o statusu učenika koji su maltretirali nastavnicu, odnosno da li će ih udaljiti iz škole, psiholozi savetuju da se u tom, kao i svim ostalim slučajevima nasilja, sagledava šira slika.

"Kad se takav incident dogodi, u kome se povređuju druge osobe na vrlo ružan i neprihvatljiv način, odgovornost svih nas je da sagledamo šta smo uradili da bi naša deca imala pravo da se bahato ponašaju i da ne vode računa o posledicama", objašnjava dečji psiholog Branko Tišma.

Uslov za smanjenje nasilja 

Radna grupa formirana zbog učestalog nasilja u školama, Ministarstvu prosvete je u decembru predložila mere za njegovu prevenciju. Čeka se primena.

"U januaru smo usaglasili i predlog propisa koje je potrebno izmeniti da bi se mere primenile. Rok nije moguće zadati, jer među aktima ima i onih koji zahtevaju delovanje više resora. U toku je pravno-tehnička obrada pravilnika koji su izmenjeni, kao i Stručnog uputstva za rad odeljenskog starešine, a rad na zakonima ćemo nastojati da završimo u što skorijem roku", kažu u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo priznaje – izmena zakona jeste neophodan, ali ne i dovoljan uslov za smanjenje nasilja u školama. Važno je da se primene u praksi. A neće, po svemu sudeći, pre jeseni i nove školske godine.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво