Читај ми!

Prednosti nordijskog hodanja – jači mišići, zdravije srce, brže do cilja

Nordijsko hodanje sa motkama, i po brdovitom i po ravnom terenu, podseća na skijaško trčanje bez snega. Hodanje sa motkama nastalo je u Skandinaviji, a odatle se proširilo na centralnu Evropu pre dvadesetak godina.

U početku nordijsko hodanje nije bilo mnogo popularno iako je korisno za zdravlje. Još 1995. godine istraživači su primetili da nordijsko hodanje sagoreva 18 odsto više kalorija od uobičajenog hoda. Brojne studije su, od tada, potvrdile te nalaze - zbog čega se sugeriše da bi ova vrsta hodanja bila odličan oblik vežbanja za one koji žele da izgube težinu. Jedna studija iz Italije otkrila je da ljudi sa viškom kilograma brže gube na težini.

Može smanjiti bol u udovima

Dok hodate koristeći štapove možete da rasporedite svoju težinu na ruke i torzo, manje opterećujući leđa, kolena i kukove. Istraživanja su različita, a neke studije pokazuju da nordijsko hodanje može da smanji bol u donjem delu leđa i u kolenima. Preporuka je da se porazgovara sa svojim lekarom.

Poboljšava snagu gornjeg dela tela

Nordijsko hodanje angažuje vaše ruke i ramena više od običnog hodanja, što poboljšava snagu ruku i mišića. Snaga gornjeg dela tela važna je za mnoge svakodnevne aktivnosti, od nošenja kesa iz kupovine do podizanja šolje kafe ili čaja.

Povećanje mišićne snage je takođe važno za sprečavanje povreda, pomaže u stabilizaciji zglobova koje štiti.

Povećava snagu mišićnog jezgra

Nordijsko hodanje angažuje mišiće jezgra (uključujući one na stomaku i leđima) više nego obično hodanje. To je važno zbog poboljšanja držanja tela i ravnoteže.

Smanjuje rizik od pada

Nažalost, kako starimo, veća je verovatnoća da ćemo se spotaknuti i pasti dok hodamo. To je uglavnom zbog smanjenja mišićne snage, problema sa ravnotežom i problema sa načinom na koji hodamo. Prednost nordijskog hodanja je u tome što stavljate motke u zemlju u isto vreme kada koristite noge. Ovo poboljšava ravnotežu i smanjuje verovatnoću pada.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

Istraživanja pokazuju da nordijsko hodanje može poboljšati kardiovaskularnu kondiciju za samo četiri nedelje. Druga studija o gojaznim ženama takođe je pokazala da je nordijsko hodanje može povoljno uticati na krvni pritisak, kao i obično hodanje. Pored toga, pokazalo se da nordijsko hodanje kod žena u postmenopauzi poboljšava nivo šećera u krvi u mirovanju, što je važno u prevenciji dijabetesa, kao i za poboljšanje nivoa holesterola u krvi.

Brže do cilja

Nordijsko hodanje može vam pomoći da stignete tamo gde želite brže nego obično hodanje. Ono prosečnu brzinu hodanja, u odnosu na običan hod, povećava za 25 odsto.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу