Читај ми!

Влада и пољопривредници постигли договор о цени сунцокрета

Влада Републике Србије постигла је договор са удружењем Стиг из Пожаревца и групом грађана Јужни Банат о цени сунцокрета, потврђено је РТС-у. Пољопривредници из Шумадије, који су тракторима кренули за Београд, враћају се кући пошто је договор постигнут.

Наиме, према финалном договору који је парафирала Влада Србије, коначна цена сунцокрета ка пољопривредним произвођачима износи 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године.

Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног места до уљаре, сносе саме уљаре.

Што се тиче горива, подстицај у наредном периоду износиће 20 динара по литри, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара.

Додатно, Влада се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мера у сектору сточарства, разговара са сточарима.

Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Из Владе Србије за РТС је речено да су задовољни успешним завршетком преговора, као и да су очекивали овакав сценарио с обзиром на то да је током јучерашњег састанка постигнут висок степен сагласја.

Додају да им је драго да су удружења Стиг и Јужни Банат показала висок степен толеранције, разумевања и солидарности, имајући у виду тешку недељу која је пред Србијом и да су разумели колико је за Србију важно очување унутрашњег мира и стабилности.

Обе стране су нагласиле да ће убудуће заједно радити на свим даљим корацима ка побољшању услова рада пољопривредника у Србији и сигурни су да ће уз сталну комуникацију и редовне састанке ситуације попут ове бити предупређене.

Ратари већ осам дана протестују широм Србије. Након јучерашњих преговора данас су наставили блокаде путева у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Панчеву. Пољопривредници из Шумадије, који су поподне кренули тракторима за Београд, одлучили су да се врате након што је договор постигнут.

На јучерашњим разговорима са Владом постигнут је договор о премијама за млеко.

Пољопривредници су тражили да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укине акциза на гориво и ограничи трговинска маржа. Влада је првих дана протеста испунила део захтева, укинула забрану извоза уља и понудила да откупна цена сунцокрета буде 535 евра по тони.

Ратари су поручили да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра, неће имати чиме да плате сетву и да ће, онда, следеће године хране бити још мање.

Тражили су и смањење акциза на 20 динара за до 80 литара горива за газдинства до 20 хектара.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво