Уефа званично променила формат и место одигравања финала Лиге шампиона!

Европска фудбалска унија (Уефа) променила је формат такмичења у Лиги шампиона, како би сезона могла да буде завршена после пандемије коронавируса и премесетила финале елитног такмичења из Истанбула у Лисабон. У португалској престоници играће се завршница Лиге шампиона у нешто другачијем облику, односно у форми Фајнал-ејта. Он ће бити игран од 12. до 23. августа, док ће од 10. до 21. истог месеца у Немачкој бити организован сличан систем у Лиги Европе.

Промене је на видео-конференцији потврдио председник Уефе Александер Чеферин, који се обратио после састанака Извршног комитета о будућности европских такмичења.

"Одушевљен сам јер смо успели да наставимо готово сва такмичења у нашем спорту", почео је Чеферин и истакао да је одлагање Европског првенства за 2021. годину била храбра, али исправна одлука.

Потврђене су спекулације да ће, први пут у историји, најјаче фудбалско такмичење бити завршено на начин који је препознатљив за кошаркашку Евролигу.

Такође, промењен је град домаћин финала, уместо Истанбула где је и даље тешка ситуација са пандемијом ковида 19, изабран је Лисабон.

То је учињено због чињенице да има два велика стадиона која испуњавају Уефине услове – "Луж", на којем игра Бенфика, односно "Жозе Аваладе", дом Спортинга. Иза овог града у "трци" за домаћинство остали су Франкфурт и Москва.

На овај начин би се избегло и то да неки од клубова има предност домаћег терена.

Фајнал-ејт на програму ће бити између 12. и 23. августа, док још треба да се одлучи шта ће бити са дуелима који претходе оваквој завршници. У питању су двомечи осмине финала у којима се састају Барселона – Наполи, Манчестер сити – Реал Мадрид, Јувентус – Олимпик Лион и Бајерн Минхен – Челси.

Они ће бити играни 7. и 8. августа, али тек треба да буде одлучено где и када. Уколико буде потребе да се "премештају" у Португалију, биће активирани стадиони "Драгао", дом фудбалера Порта, као и стадион Викторије Гимараеш.

Дви окршаји биће играни на једну победу, тако да неће бити више двомеча.

Постоји могућност играња и пред публиком у августу, уколико безбедносна ситуација буде дозвољавала.

Лига шампиона, а претходно и Куп шампиона, никада није игран у оваквом формату.

Завршница Лиге Европе у Немачкој

Што се тиче Лиге Европе, другог по јачини европског такмичења, завршница ће бити организована у Немачкој.

Четвртфинала, полуфинала и финале биће играно у четири града, између 10. и 21. августа.

Келн, Дуисбург, Диселдорф и Гелзенкирхен добили су домаћинство завршног турнира, уместо Гдањска где је била предвиђена борба за трофеј.

Петог и шестог августа биће одиграни дуели шеснаестине финала, 10. и 11. су на програму четвртфинала, 16. и 17. полуфинале, док ће у Келну бити организовано финале.

Суперкуп Европе, који ће играти победници два такмичења, померен је за 24. септембар и домаћин ће бити Будимпешта.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво