Od Lopatnice pa do Troglava najbolje se odmara

Domaćinstva koja dočekuju goste u Lopatnici kod Kraljeva već su dobro poznata na turističkoj mapi Srbije. I ovog leta, domaći turisti rado biraju da odmor provedu pored reke.

Prirodnim lepotama Lopatnice, kraja na šumovitim obroncima Troglava, pečat daje istoimena planinska reka. Jedna je od najbistrijih u našoj zemlji, stanište mnogih vrsta riba i rečnih rakova.

„Prilično je hladna, ali nije da ne može da se kupa. Što se kaže, proradi cirkulacija. Stvarno pun pogodak. Prelepa je i voda i priroda, smeštaj i hrana. Srbija u malom“, kaže Branko Barbara iz Beograda.

Uz slapove i domaću hranu tri dana dovoljno za odmor 

Da je tako, uverili su se turisti koji su boravili kod domaćina u Lopatnici i susednom Bogutovcu. Pored tradicionalne gostoprimljivosti i zdrave domaće hrane, oni nude i dodatne sadržaje.

„Imamo i zatvoreni bazen sa neuro-vodama koji postoji više od 200 godina, a prvi pomen su iz 1.300 i neke godine o tom bazenu. To je neuro-voda za lečenje, slična voda kao u Bogutovačkoj banji“, objašnjava Dragan Milovanović, vlasnik seoskog domaćinstva u Lopatnici.

Domaćini kažu da je dovoljno i tri dana da se turisti odmore u ovom kraju. Za aktivnije goste, Lopatnica nudi i druge sadržaje.

„Mi obilazimo dosta pešačke staze. Juče smo išli do Bogutovačke banje. Sad ćemo ići do, kako mi zovemo Mali Kolorado, Kace je lokalni naziv, onako malo je uži deo gde je reka pa se prave onako dosta veliki slapovi kao vodopadi“, priča Teodora Živanić iz Beograda.

Nadomak Žiče, Studenice, Manastira Gradac 

Danijela Soldatović Pavlović, vlasnica seoskog domaćinstva u Lopatnici, ističe da gostima koji se ne snalaze baš u prirodi, uvek pomaže i izlazi u susret: „ Da prošetam s njima po pešačkim stazama, da odemo do Žiče, Studenice, Krstovgrada, da im objasnim, da im ispričam o našim znamenitostima“.

Na tu listu dodajemo i studeničku Isposnicu koju je po povratku sa Hilandara sagradio Sveti Sava, ali i Manastir Gradac – zadužbinu Jelene Anžujske. Nakon obilazaka, neretko ih čeka ručak u ne baš uobičajenom ambijentu.

„Standardna praksa, da, nekada imamo roštilj, nekad prase. Svakako je slađe jesti pored reke“, priznaje Jovana Vučetić, iz Kraljeva.

Rafting na Ibru ili džipom do vrha Stolova 

Posle predaha od ručka, mogu da biraju da li će otkrivati skrivene virove Lopatnice, voziti bicikl ili pešačiti planinskim stazama. I ne samo to. Organizovano mogu na rafting Ibrom i džipovima do vrha Stolova.

„Sa prelepim pogledom na Kraljevo i mogućnošću da se fotografišu sa krdom poludivljih konja. A oni malo hrabriji mogu da uživaju u tandem letu sa profesionalnim pilotima i da uživaju u tom paraglajdnigu sa planine Stolovi prema Meljanici“, navodi Pavle Pavlović, turistički vodič.

U seoskim domaćinstvima slobodnog kreveta gotovo da nema do kraja avgusta. Ali ako je suditi po prethodnim godinama, uživanje pored Lopatnice moguće je bar do kraja septembra.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво