Параћин: Изложба "Записи из црне воде"

На десетогодишњицу од великих поплава у Параћину, Завичајни музеј у том граду је, у сарадњи са Фото-групом "Арт тим", приредио изложбу фотографија "Записи из црне воде", познатог параћинског уметничког фотографа Бојана Бокца Перовића.

Набујала Црница маја 2014.потопила је више од пет хиљада објеката. Укупна штета у општини процењена је на две и по милијарде динара. Фотографски апарат Бојана Петровића тих дана у поплављеном Параћину бележи слике догађаја и људи који се сваки на свој начин боре са црном водом.

„Тог дана није се уопште у ваздуху осећала та мука, тај терет чак људи који су из сувог подручја претерали своје аутомобиле у Врапчане јер су сматрали да ће бити сигурнији, безбеднији и ти аутомобили су на крају остали под водом су се смејали својој судбином“, каже Бојан Перовић Бокац, фотограф из Параћина.

Изложене фотографије су, кажу у Завичајном музеју документарне а неке и уметничке.Све подсећају на дане које би многи Параћинци да забораве.

„Гледајући ове слике и фотографије мислим ипак не верујемо шта смо преживели и готово да смо заборавили да је могуће да се овако нешто деси“, наводи Филип Стевановић, коаутор изложбе.

„Надамо се да тако нешто није могуће зато што је изграђен читав систем заштите од поплава, тако да се надам да се овако нешто никад неће поновити, али изазива онако неку језу када гледамо и сећамо се и не можемо да верујемо да се овако нешто дешавало у овом граду“, истиче Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја у Јагодини.

За 4 дана Бојан је направио 2800 фотографија. Многе је одмах постављао на друштвене мреже како би отишле у свет. Желео је, каже, да помогне бар на тај начин.

„То је било јако тешко урадити јер је део града где ја станујем био без струје, без интернета, тако да сам ја ишао код пријатеља, сналазио се на брду како бих имао приступ интернету и поделио те фотографије што раније са грађанством“, додаје Бојан.

Део изложбе "Записи из црне воде" су и панои са фотографијама из београдског часописа "Илустровани лист о поплавама" 1925. године, када је Црница поплавила центар града, и Данково и Врапчане тада, на периферији Параћина.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије