Шта су највећи проблеми савремене породице

Петнаести мај обележава се као Међународни дан породице. Са којим се изазовима и проблемима сусреће савремена породица и колика је њена снага?

Са општом глобализацијом, променама у друштву, напретком технологија, и породица се мења - све више се удаљава од традиционалне и приближава савременој.

„Самим тим мења се и структура, начин функционисања и проблеми, као и начин на који их решава. Рецимо да су данас доста присутни проблеми или изазови у родитељству, такође насиље у породици, вршњачко насиље“, каже Драгана Стојановић, Саветовалиште за породицу.

Да је насиље, које је у порасту, и данас један од највећих проблема породице сагласни су и социолози. Професор Крстић напомиње да је то готово увек мушко насиље, и да у тим случајевима породица не испуњава своју основну функцију - да брине о сваком члану, пружи му сигурност и уважи његове потребе и слободе усред свих трендова који удаљавају људе једне од других.

„Највећи изазов за савремену породицу је да одрже блискост, да одрже толеранцију једни за друге, разумевање за различитости“, наводи доц. др Немања Крстић, социолог, Филозофски факултет Ниш.

Кључна за то је отворена комуникација, пружање и добијање љубави, дељење лепих и тешких тренутака, што не ретко изостаје упливом савремених технологија. Како би се превазишли проблеми и изазови у породици неопходна је сарадња институција.

„Центар за социјални рад као релевантна установа која се бави породицом сарађује са школом, школском управом, са стручњацима за ментално здравље који се такође баве породицом“, истиче Маја Стојановић, из Центра за социјални рад „Свети Сава" у Нишу.

Најбољи резултати постижу се када је породица спремна на сарадњу. Тада, кажу стучњаци, долази до изражаја њена снага која је управо у спремности да се мења како би успоставила и развијала здраве односе, односно како би њени чланови увек могли да рачунају на сигурно уточиште, љубав и блискост.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије