Читај ми!

Мицотакис упозорио ВМРО-ДМНЕ да престане с провокацијама око назива Северне Македоније

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис упутио је упозорење владајућој македонској партији ВМРО-ДПМНЕ да престане са провокацијама и да у потпуности поштује Преспански споразум који предвиђа назив државе "Северна Македонија".

Кирјакос Мицотакис је упутио поруку упозорења новој влади Северне Македоније тражећи да поштује централну одредбу Преспанског споразума и користи назив Северна Македонија.

"Иначе ће створити проблем, не у односима Грчке и севера Македоније, већ и Европе и Северне Македоније", рекао је Мицотакис у интервјуу за грчки јавни сервис ЕРТ.

Он је подсетио на осуђујуће изјаве коју су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел упутили новоизабраној председници Северне Македоније Гордани Сиљановској-Давковој зато што није употребила уставни назив земље Северна Македонија током церемоније полагања заклетве.

"Било је осуда и председнице Комисије и председника Савета и Сједињених Америчких Држава. Тако да ће, верујем, бити извршен свеукупни притисак на руководство Северне Македоније... Апсолутно ћемо јасно ставити до знања да се никакав напредак на овом путу, дугом путу Скопља ка Европи, не може постићи без апсолутног поштовања Преспанског споразума о питању имена", упозорио је Мицотакис.

Скопље и Атина потписали су 2018. године Преспански споразум о промени имена из Македонија у Северна Македонија, чиме је завршен дугогодишњи спор и отворен пут Македонији да се интегрише у ЕУ.

Споразум је потписао бивши премијер Зоран Заев, а наредна Влада Димитара Ковачевског испоштовала је одредбе споразума.

Споразуму с Грчком противи се ВМРО-ДПМНЕ, која је на председничким и парламентарним изборима 24. априла и 8. маја однела убедљиву победу, док су њени челници у више наврата изјављивали да ће у интерној и међународној комуникацији користити стари назив државе.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије