Читај ми!

Опсада Лењинграда

Лењинград је током Другог светског рата провео 872 дана под опсадом немачких и финских снага. Блокада је трајала од 8. септембра 1941. до 27. јануара 1944. Немци су, до 8. септембра 1941. године, потпуно окружили град, блокирајући све путеве снабдевања до Лењинграда и његових предграђа.

Забележено је да је само у једном дану умрло више од 10 000 људи. Становници града су буквално умирали од глади у потпуној изолацији до 20. новембра 1941, када је успостављен пут преко језера Ладога назван „Пут живота. Опсада се наставила све до операција Искра, која је започета 12. јануара 1943. године.

Након жестоких борби, које су трајале даноноћно, 18. јануара јединице два фронта совјетске армије спојиле су се – што је значило да је извршен пробој опсаде Лењиграда. Град је под делимичном блокадом био све до ослобођења 27. јануара 1944. године. Коначан број жртава блокаде града никада није прецизно утврђен. Процењује се да је умрло, углавном од глади, од осамсто хиљада до милион становника Лењинграда. О страхотама животу у опкољеном граду говоре преживели становници Лењинграда и историчари, а гледаоци ће видети и ретке снимке живота у граду за време опсаде.

Аутор: Драган Станојевић

Сниматељ: Доне Зипевски

Монтажер: Оливера Даничић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара