Алгоритам: Прва емисија

У разговору о модерној технологији или у причи на свакодневне теме вероватно сте чули реч алгоритам. A шта та реч тачно значи? Једноставно речено, алгоритам је скуп корака за завршетак одређеног задатка. Алгоритми су, рецимо, градивни блокови за програмирање и омогућавају стварима попут рачунара, паметних телефона и веб-апликација да функционишу и доносе одлуке.

Међутим, и ствари које радимо свакодневно такође су базиране на алгоритмима. Aко сте негде погрешили у предвиђеном процесу и реду корака, резултат вероватно неће бити добар као што сте очекивали. Тако је и у науци и иновацијама. Делове њиховог алгоритма чине људи, њихов таленат, знање и посвећеност, али и инспиративни простори, опрема, и, коначно, атмосфера – степен подршке, стално учење и разумевање за покушаје и погрешке – јер без свега тога нема оптималних услова за креативност.

У првој епизоди погледаћемо делове успешног алгоритма Иницијативе Дигитална Србија, која већ неколико година прави помаке у подршци иновацијама широм Србије. Потом ћемо са професорком Електротехничког факултета Универзитета у Београду, др Јасном Црњански, завирити у сложени алгоритам Лабораторије за фотонику ЕТФ-а, а затим и у алгоритам комуникација и друштвених мрежа и данашњег дигиталног друштва са колегама и колегиницама из Института за филозофију и друштвену теорију.

На крају ћемо Вас упознати са условима конкурса овогодишње престижне „Џон Мадокс“, награде за храброст у одбрани научних резултата, која носи име уредника престижног научног часописа ”Nature”, коју може да добије особа из било ког дела света. Намењена је онима који су одолели притисцима у представљању резултата свог научног рада и изборили победу у борби за научну истину. То Вас можда наведе и на размишљате о томе шта је Ваш алгоритам.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара