Читај ми!

Аутор открива зашто је његов портрет краља Чарлса толико црвен

Уметник Џонатан Јео, најпознатији по портрету каља Чарлса, каже да је уживао у интернет мимовима које је изазвала његова слика монарха. Сликар открива да му је намера била да одврати пажњу од краљеве униформе јарких нијанси.

Слика Џонатана Јеа, коју је монарх открио у Бакингемској палати у уторак, приказује краља у униформи велшке гарде на црвеној позадини. Необичан портрет изазвао је подељена мишљења међу краљевским обожаваоцима и корисницима друштвених медија. Неки су рекли да им велики делови црвене изазивају „нелагоду“ и да им је деловало као да је монарх „у паклу“.

Јео каже да је рано „превазишао“ реакције и да су га забављали интернет мимови које је портрет изазвао.

Моја (млађа) ћерка је једва чекала да ми покаже откачене објаве о слици на Тик-току. Она има 17 година и то јој је био најбољи дан у животу због свих тих завера око слике, између осталог, да сам сатаниста и припадник илумината“, рекао је Џонатан Јео за Сандеј тајмс.

Како уметник истиче, да без обзира на то шта аутор уради са сликом, колико год да мисли да је прича коју прича очигледна, неко ће у њу учитати нешто сасвим друго.

Што се тиче разлога за толико црвене боје на портрету краља, 53-годишњи сликар објаснио је да је желео да одврати пажњу од краљеве униформе јарких боја.

Мислио сам да ће црвена заиста одвратити пажњу. То је можда имало и психолошку позадину јер сам имао срчани удар (у марту 2023. године) када сам ово сликао. Али тога нисам био свестан – било је само: Свиђа ми се ова боја“, навео је Јео.

Открио је да прилично намучио сликајући краљеве медаље и униформу: „Више времена сам провео на медаљама него на лицу јер сам знао шта желим да радим са лицем када сам почео. Што сам више сликао медаље, оне су постајале све уочљивије јер су биле тако сјајне. Нисам желео да то буде у фокусу, али они су морале да буду ту негде“.

Нова слика је димензија 260 са 200 сантиметара и наручена је 2020. године поводом прославе 50 година тадашњег принца од Велса као члана организације "The Worshipful Company of Drapers".

Јео се четири пута састао са краљем – у јуну 2021. у Хајгроуву, а касније у резиденцији Кларенс хаус. Последњи сусрет био је у новембру 2023. године у Кларенс хаусу.

Портрет ће бити изложен читав месец у Галерији Филип Молд у Лондону, од 16. маја до 14. јуна. Улаз је бесплатан.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије