Читај ми!

Зашто се јавља и како се лечи рефлуксна болест – враћање желудачне киселине у једњак

Проблеми са варењем су проблеми савременог човека. Појачану желудачну киселину можемо осетити с времена на време, али ако се она јавља често или ако се стално враћа у једњак, то је тренутак да се потражи савет стручњака.

Зашто се јавља и како се лечи рефлуксна болест – враћање желудачне киселине у једњак Зашто се јавља и како се лечи рефлуксна болест – враћање желудачне киселине у једњак

У РТС Ординацији о проблему рефлуксне болести говорио је доц. др Огњан Скробић са Прве хируршке клинике, Универзитетског клиничког центра Србије.

Шта је ГЕРБ, односно стално враћање желудачне киселине у једњак и по чему се разликује од стандардне појачане киселине?

– ГЕРБ је скраћеница за гастроезофагеалну рефлуксну болест или како то људи често воле да кажу рефлукс. Киселина у желуцу је нормална ствар, али је проблем када почне да се враћа. Разлози за то су бројни и не само киселина, него проблем рефлукса је било какав садржај у желуцу кад почне да се враћа у једњак и доводи до појаве симптома односно до оштећења једњака то онда можемо сматрати рефлуксном болешћу

Колико често то треба да се дешава како бисмо знали да је време да се обратимо стручњаку?

– По дефиницији кажу да ако се јавља два пута недељно, да је то већ забрињавајуће и да би требало да се обратите лекару, то је по некој прихваћеној дефиницији за ГЕРБ. Симптоми који се јављају код рефлуксне болести два или више пута већ представљају алармантан знак да треба да потражите помоћ.

Који су атипични симптоми и шта је тихи рефлукс?

– То је доста широк спектар тих разноразних могућих симптома који могу да се јаве, сви су повезани са рефлуксом. Постоји велики проценат људи који се жали на осећај иритације у грлу, печења само у ждрелу и мада немају ону типичну горушицу или онај типични осећај враћања, ми то зовемо регургитација када легнете да спавате, па вас у току ноћи пробуди садржај који вам се практично вратио у усну дупљу и некад залио гласнице и довео до иритације.

Тај неки тихи рефлукс, људи се жале на чест кашаљ и то је обично непродуктивни, сув кашаљ, надражајни, промуклост, повремено, чак и на симптоме са дисањем, оштећење зубне глеђи неретко, слузокоже усне дупље – то су све неки симптоми које везујемо са рефлуксом, а сама природа рефлукса може бити различита.

Може бити да се враћа само течан садржај кисели, али доста често ако се ваздух накупља у желуцу и ако се желудац спорије празни, а тај ваздух се вентилира стално, то ми зовемо гасни рефлукс и такав рефлукс изазива ове симптоме тог тихог рефлукса.

Који су могући узроци честог враћања желудачне киселине у једњак?

– То је мултифакторијално и генерално постоји стање, то је она желудачна кила, односно хернија хијатуса једњака, када ослаби тај наш природни механизам сфинктерски, једњак нормално пролази кроз дијафрагму, улази у трбух и наставља се на желудац.

Временом тај отвор на дијафрагми може да се олабави и једњак се повлачи горе, повлачећи за собом желудац и долази горе иза срца и ако постоји и мала килица такве врсте, а ви сте пребрзо појели обилан оброк и унели у себе велику количину ваздуха ако једете брзо. Врло је вероватно да ће доћи до враћања и до симптома рефлуксне болести.

У појединим случајевима и када нема киле, али се желудац споро празни, као на пример код људи који имају шећерну болест, може доћи до појаве симптома рефлукса. Код већине људи пражњење желуца траје сат или сат и по, док код неких траје преко шест или осам сати, можда чак и дуже.

Да ли су храна или начин на који једемо криви што се киселина враћа на горе?

– Наравно, врста хране јесте. Брза храна коју конзумирамо и ти концентровани шећери, пецива, бело брашно које је јако неквалитетно и намирнице које се од тога спремају, али уз то ту су битне још две ствари, а то је брзина којом једемо, односно количина хране коју једемо, а то је врло повезано. Ако једемо брзо, по правилу ћемо да поједемо много више него што нам стварно треба.

Колико је опасно ако се желудачна киселина враћа у једњак стално?

– Овде стално спомињемо желудачна киселина, али у желуцу, посебно је можда опаснији за рефлукс ако уз киселину постоји и жучни садржај који се вратио, који може да буде јако опасан и агресиван по једњак.

Класично киселина која се враћа стално довешће до појава упала једњака и то ми називамо ерозија једњака и то је стање које је слично, рецимо, чиру на желуцу, на дванаестопалачном цреву и сад те ерозије могу бити од почетног до неког А, Б, Ц, Д стадијума, где када су јасно изражене, праћени су симптомима јаког бола у средогруђу и ако се не лечи доводи до сужења једњака, односно отежаног гутања хране.

Најопаснија компликација је Баретов једњак и настаје као резултат дугогодишњег хроничног рефлукса где је присутан садржај жучи и то је нека врста предкарцинозе. То је карцином са највећим порастом инциденце од свих солидних тумора, од преко 500 одсто у последњих 30 година и постао је доминантан тип тумора једњака.

Колико дуго треба да траје рефлукс да би се развио озбиљан проблем?

– У питању су године, то је јако дугачак процес и неће ништа да се деси преко ноћи и зато је битно са једне стране отићи на рутински преглед и то стално понављамо свима, рутинска ендоскопија чак иако не осећате никакве симптоме, апсолутно је нешто је препоручљиво да се одради у некој средњој доби, а већ и на благу појаву симптома није довољно узимати лекове који ће да ублаже симптоме, него да се истражи шта је у позадини тога.

Када се због проблема са желудачном киселином ради гастроскопија?

– Ако су ти симптоми учестали, ако почну да се јављају два или више пута недељно, ако се јаве узнемирујући симптоми као што је отежано гутање што је апсолутна индикација да се одмах јавите лекару и да се што пре уради ендоскопија. Ако дође до осећаја печења, горушице, враћања хране, то су све неке индикације да се што пре уради тај преглед.

Шта ако се гастроскопијом ништа не открије, а човек има и даље симптоме?

– Постоји низ прегледа које можемо да радимо, а то су такозвани прегледи из групе функционалне дијагностике. Постоји један преглед који се зове двадесетчетворочасовна пе-ха метрија комбинована са неком импеданцом где се убацује један танки катетер кроз нос у једњак и њим меримо 24 сата каква је пе-ха вредност односно ниво киселости у једњаку, а детектујемо и сваку епизоду рефлукса управо на бази те импеданце.

Које су опције да се ситуација враћања садржаја исконтролише да не дође до хирургије?

– Оно што ћемо прво да саветујемо, то је промена животних навика, дијета. Следеће, то су лекови, данас све прихваћени ти инхибитори протонске пумпе, врло ефикасни лекови. Да би деловали, најбоље је неких пола сата пре оброка, то је неко златно деловање, да се узимају и ти врло ефикасни лекови могу да врло брзо дођу до регулације симптома. Наравно, ако пацијент захтева да ту терапију узима стално годинама и ако без лекова више не може, поново негде почнемо да размишљамо о хирургији.

Колико дуго се лекови за контролу желудачне киселине могу користити?

– Ради се о врло ефикасном и безбедном леку, јако дуго је сад већ на тржишту уз једну јако широку распрострањеност ових лекова за бројне индикације, од којих је ГЕРБ вероватно најчешћа.

Оно што је ипак чињеница да је последњих година су посебно почели ипак да излазе научни подаци да ти лекови имају своје нежељене ефекте. Превасходно треба да знамо да та желудачна киселина и те како има своју физиолошку улогу, ако је стално супримирамо да ће неке бактерије које, можда не треба да прођу ипак да прођу до дигестивног тракта. На овај начин се мења бактеријска флора, може доћи до проблема у пражњењу, до диспептичних тегоба, па се ови лекови не препоручују људима који имају остеопорозу.

Када се проблем враћања киселине у једњак, ГЕРБ, решава хируршким путем?

– Код пацијента који имају анатомски велике желудачне киле, али и пацијента који немају превелику килу, али ипак имају анатомски дефект и не могу без лекова или они који, поред горушице, имају стално враћање хране и ту лекови не могу да помогну. Такође, треба размотрити ту могућност и код пацијената који имају Баретов једњак и који имају тешка рефлуксна запаљења.

Које се хируршке методе примењују код овог проблема?

– Ова врста хирургије се изводи искључиво минимално инвазивно лапароскопски кроз оних пар малих рупица на трбуху. Постоје данас и неке иновативне методе, рецимо, ми смо баш скоро почели да радимо једну нову, а то је практично фундупликација без реза која се изводи ендоскопски, трансорално, посебним апаратом, где изнутра шијемо желудац и враћамо ту неку анатомију што више приближно ка нормалној.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије