Тајну пеглане кобасице знају и чувају Пироћанци

У Пироту се одржава 11. Сајам пеглане кобасице, јединственог светског производа. Припрема се по традиционалној рецептури, од неколико врста меса, без адитива – и суши се на ветру. Пироћанци су, пре неколико година, заштитили географско порекло пеглане кобасице.

Више од тридесет произвођача укрстило је потковице у намери да добију титулу мајстора пеглане кобасице. Победник је одао тајну, тек након проглашења.

„Традиција је од 1958. године у нашој породици. Састав меса је углавном исти, сваке године, али је битно набавити квалитетно месо. Код мене, у овој победничкој кобасици има четири врсте меса. Ја имам навику да стављам и јеленско месо, поред овчег, козјег и јунећег меса“, рекао је Нинослав Стојадиновић, мајстор пеглане кобасице.

Највећи број посетилаца дошао је из суседне Бугарске.

Пеглање је у Пироту мушки посао, само у зимским месецима. Припрема пеглане кобасице траје минимум четрдесет дана. Прави се од неколико врста чистог меса и суши на промаји. Отуда произвођачима оправдање за овогодишњу цену.

„Ми смо најскупљи. Код нас је цена пет и по хиљада за килограм. То је јединствен прозвод у свету и она заслужује најмање овакву цену“, рекао је Момчило Ђурић, произвођач пеглане кобасице.

Сајам ће проћи, произвођачи ће пребројати пазар, али остаје реторичко питање: како сачувати брендове, ако не сачувамо стада на Старој планини, јер од њих је све почело.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије