Тинејџер из Британије сам опловио свет

Млади „морнар" из Велике Британије, Мајк Перхем, стар свега 17 година и пет месеци, постао је јутрос нови власник рекорда у категорији „најмлађа особа која је једрилицом сама опловила свет".

Мајк Перхем, седаманестогодишњи „морнар" из Потерз Бара у Хертфордширу, у Великој Британији, постао је данас најмлађа особа која је сама опловила свет, саопштио је његов тим.

Перхем је оборио досадашњи рекорд пошто је за девет месеци препловио 45.000 километара и стигао на циљ у Корнволу на југу Енглеске, јутрос, незванично око 9.47.

Младић је испловио 15. новембра 2008. године на својој једрилици „TotallyMoney.com", дугој 15 метара.

Његова идеја је била да овај подвиг изведе без заустављања, али технички проблеми су га натерали да пристане неколико пута. Због тога ће овај светски рекорд морати да се сврста у категорију „уз помоћ".

Пут га је водио преко Португала, Канарских острва, Јужноафричке Републике, Аустралије и Новог Зеланда. Прошао је кроз Панамски канал, јер је пропустио временске услове погодне за обилазак Кејп Хорна на јужном шпицу Јужне Америке.

Када је кренуо, имао је 16 година. Седамнаести рођендан је прославио 16. марта на својој једрилици пловећи кроз јужни део Индијског океана.

Перхем је неколико месеци млађи од Зака Сандерленда, 17-годишњака из Таузент Оука у Калифорнији, који је слично путовање завршио у јулу, после 13 месеци пловидбе.

Међутим, ово није Мајков први светски рекорд. У јануару 2007. године постао је најмлађа особа која је сама прешла преко Атлантског океана. Било му је само 14 лета.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво