"А"... зауставља дах

Брачни пар Мељниченко који већ недељама крстари уз јадранску обалу на својој луксузној "А" јахти, стигао је данас у Задар.

На ултралуксузној "А" јахти, од Дубровника, преко Корчуле, Хвара и Брача, брачни пар Мељниченко стигао је данас и у Задар, објавио је хрватски сајт "Index.hr".

Руски тајкун Андреј (36) и његова супруга, Српкиња Александра (девојачко) Николић, бивша манекенка и "Моделсица", пропутовали су целу Далмацију, а како су кренули "можда ће остати и читавих годину дана".

Футуристичка јахта на којој већ недељама живе, име је добила по почетном слову њеног имена.

Рађена по узору на америчке ратне бродове, изграђена је 2008. године у немачком бродоградилишту "Blohm&Woss". Пројектовао ју је светски познати дизајнер Филип Старк.

Британски медији су својевремено објавили да је Андреја ова суперјахта коштала чак 250 милиoна евра, али "шта је то за човека који се налази на 172. месту најбогатијих људи на свету", и који је платио Кристини Агилери 1,7 милиона евра да им 2005. отпева две песме на венчању.

Сандрина јахта

"А" јахта је, наводно, Андрејев прошлогодишњи поклон Сандри за њен 30. рођендан, чију прославу је својим наступом увеличала и Џенифер Лопез, за "тричавих" 600.000 евра.

Са 119 метара, на деветом је месту по дужини на свету, а трећа ако се не рачунају велики чартер-крузери, који су намењени превозу путника и туристичким крстарењима.

Широка је 19 метара и једна је од пет најскупљих на свету, има седам спратова, хелиодром и одвојене лифтове за посаду и госте.

Да би се потпуно напунили резервоари са горивом, потребно је потрошити око 1,4 милиона долара. Одржавање годишње кошта око 2 милиона долара, а само испловљавање на краћи пут око 200.000 долара.

Важи и за најопремљенију приватну јахту на свету, са сасвим новим дизајном који омогућава да при брзини од 25 чворова крстари без прављења таласа, што је први такав случај у наутичком туризму и дизајну.

Крајњи домет јој је 6.500 наутичких миља, што значи да би без досипања горива могла без проблема да стигне од Лондона до Кејптауна. 

"А" јахту покрећу два мотора укупне снаге 12,240 КС и постиже брзину до 25 чворова. За одржавање оваквог пловила неопходна је бројна и добро обучена посада, која броји око 40 људи.

Плови под заставом Бермуда.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије