Невреме у Србији – у Сомбору страдала жена, ванредна ситуација у Новом Пазару, евакуисано пет особа и беба

Невреме праћено градом и јаким ветром захватило је Србију. У Сомбору настрадала жена, када је стабло пало на возило којим је управљала. Ватрогасци-спасиоци током дана евакуисали пет особа и бебу. Најјачи пљускови праћени градом били су у Мачви, Бачкој, Срему, на подручју Златиборског округа. Севојно је остало без струје, као и поједина насеља у Новом Пазару. У Мачви за два сата пало између 40 и 80 литара кише по квадратном метру. У Пожеги се излили бујични потоци и угрожавају куће. Има штете на усевима и у воћњацима.

Падавине, са локалним пљусковима, градом и јаким ветром погодиле су Златиборски округ - Бајину Башту, Чајетину, Ужице, Пожегу и Косјерић, као и Подриње.

Обилну кишу, која се сручила на Пожегу у једном тренутку заменио је град који је био величине ораха, јавља дописник РТС-а. 

Противградни стрелци су дејствовали са више десетина ракета, тако да су умањили штету коју је могао да донесе градоносни облак над Пожегом. Град је падао у два наврата, око 15 часова неколико минута, да би у другом налету падао пола сата, праћен обилном кишом и грмљавином.

Снажна облачност стигла је и до Подриња, у Лозници је такође пала велика количина кише праћена градом.

У Мачви је метео-аларм подигнут на највиши црвени ниво, у наредна два сата може пасти између 40 и 80 литара кише по квадратном метру, локално и више уз грмаљавину и град.

Облачност ће се ширити ка Колубарском округу, даље ће се интензивирати у западном Срему, а почетак јаких падавина очекује се и на западу Бачке, наводи РХМЗ у најновијем упопзорењу.

Према објашњењу са сајта Републичког хидрометеоролошког завода, црвени метео-аларм означава врло опасно време.

Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика, следити наредбе и савете надлежних државних служби, наводе из РХМЗ-а.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије