Читај ми!

Рекордно топло лето у Европи, климатолог Ђурђевић открива каква нас јесен чека

Климатолог и професор на Физичком факултету Универзитета у Београду Владимир Ђурђевић изјавио је за РТС да у септембру неће бити високих температура, али да неће бити ни претежно кишовито. Очекује се, каже, да ће време бити као и претходних дана – пар дана топлије, па киша. Најтоплији дан у месецу биће следећи петак, када ће температура бити око 30 степени, указује Ђурђевић.

Лето траје, што су претходних дана показале и временске прилике. Полако се, ипак, припремамо за хладније дане.

Климатолог Владимир Ђурђевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да ће током следеће недеље доћи до постепеног пораста температуре до петка, али да ће викенд бити кишовит.

Према његовим речима, у септембру "неће бити високих температура или превише кише". "Остајемо у времену какво је било претходних неколико дана. Слично време ће бити до краја септембра", наводи Ђурђевић.

Истиче да ће најтоплији дан у септембру бити следеће петак, када ће температура бити близу 30 степени на Целзијусовој скали.

"Киша касно дошла"

Ово лето памтиће се по суши и високим температурама. За Европу ово је једна од највећих суша у последњих 500 година.

Климатолог каже да је киша "касно дошла", али да помаже да се стање, када је реч о суши, поправи. "Што више будемо имали кише у току јесени, већа је шанса да ћемо се извући из суше и вратити у нормалне вредност", наводи Ђурђевић.

Указује да је суша утицала и на реке, те да је потребно да се речна корита поново напуне.

"Последњи подаци показује, осим што је ово била највећа суша у последњих 500 година, да је ово било најтоплије лето када гледамо Европу. Ово је било рекордно топло лето, никада у прошлости нисмо имали овако топло лето", објашњава Ђурђевић.

"Мања производња за 15 одсто"

Када је реч о пољопривредној производњи, истиче, очекује се да ће на континенталном нивоу 15 одсто бити мања, те објашњава да је то последица суше. "Ово је реткост да на целом континенту постоје овако велики губици", наводи климатолог.

Ђурђевић каже и да је наша потрошња ресурса који се природно обнављају, већа него што су капацитети планете.

"Дугорочно гледано, ми смо у дебелом минусу, односно требало би да имамо пуно година у којима трошимо мање ресурса него што смо до сада трошили, да би планета успела да обнови неке ресурсе који су у међувремену потрошени", закључује климатолог Владимир Ђурђевић.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије