Читај ми!

Смртоносни топлотни талас захватио Европу, букте пожари, у Србији тропске врућине до краја јула

Незабележене температуре у Британији премашују 40 степени, горе Француска, Шпанија, Португалија са преко 45. Стотине људи умрло је од последица врућине. И у Србији жива у термометру ће крајем недеље стићи до 40. подељка. Метеоролог РХМЗ-а Србије Слободан Совиљ каже да ће овако високе температуре обележити последњих 10 дана јула, а најављује и тропске ноћи.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода од среде до петка температуре ће се кретати од 34 до 37 степени, а за викенд и почетком наредне седмице биће још топлије са температурама од 37 до 40 степени.

"Ми смо на почетку новог топлотног таласа. Извориште тропске континенталне ваздушне масе је Сахара. Ова изузетно топла маса је преко Пиринејског полуострва дошла до Западне Европе, али и Велике Британије, што је неуобичајено. Одатле ће се преко средње Европе премештати ка Балканском полуострву", рекао је Совиљ.

У наредном периоду падавина ће бити углавном на подручју Атлантика, северне и источне Европе, док ће у Средоземљу и на Балкану бити суво.

"Овај топлотни талас ће обележити последњих десет дана јула. Изузетно високе температуре, наредна два до три дана имаћемо жути, па наранџасти метео-аларм, температуре ће бити од 32 степена до 36 степени. За дане викенда очекујемо даљи пораст, па ће достићи и 40 степени. За Београд је прогнозирано максимално 38 степени", наводи Совиљ.

Падавине ће бити локална појава у петак на северу земље, а пролазно освежење нас очекује од 26. до 28. јула у целој Србији. "То ће мало оборити температуру, а после тог периода нас поново очекује топло време", каже метеоролог РХМЗ-а.

Топло време наставиће се и у августу, за када су прогнозиране мале количине падавина.

Совиљ најављује и тропске ноћи и објашњава да се оне најчешће јављају у великим градовима због бетона, стакла и челика.

"У Београду је досад било 20 тропских ноћи, очекујемо их бар још толико до краја лета, а у Нишу су биле само две. Таj број варира и зависи од величине урбане средине", истиче Совиљ.

Соларна олуја се креће према Земљи и, како се наводи, директан ударац се очекује у јутарњим сатима.

Совиљ истиче да је реч о уобичајеној појави која може да доведе до краткотрајних проблема у телекомуникацијама, а метеоролошки се јавља поларна светлост која је видљива на вишим географским ширинама, али ако је интензивна – може се видети и на нижим.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара