Најврелији дан у Србији био је пре две године, Зајечарци су се топили на 45 степени

Последњих година свако лето које дође чини нам се као најтоплије у историји, a није баш тако. Сви рекорди су углавном пробијени у последњих 10 година али високе температуре су бележене и пре готово сто година.

Историјски температурни рекорд у Србији, забележен је пре две године у Зајечару, када је у 15 часова измерено 45 степени Целзијуса.

Најтоплији августовски дан у Београду у последњих 130 година био је 5. август 2017. године. Тада је измерено 40 степени између 16 и 17 часова. Претходни најтоплији 5. август, са 39 степени, био је давне 1928. године.

"Када је реч о наредним данима градови на југу биће изложенији топлотном таласу, пре свега Ниш, Ћуприја и Крушевац. У Нишу је ове године већ измерена температура од преко 42 степена", рекао је гост Јутарњег програма метеоролог Владимир Ђурђевић са Метеоролошког института.

Код нас врели топлотни талас најчешће стиже из Африке. У Европи другу годину за редом имамо лета која пробијају све рекорде. Ове године сви рекорди оборени су у  Француској.

"Тешко је прогнозирати где ће бити најтоплији талас али то не значи да ће се тај тренд наставити и у будуће. Сви рекорди су углавном пробијени у последњих 10 година а само у априлу ове године имали смо температурна одступања од 5-6 степени", каже Ђурђевић.

Захлађење нас очекује у среду и четвртак, након чега би требало да уследи стабилно и топлије време.

Глобално загревање је процес у коме живимо а у процесу климатских промена човек је кључан фактор због потрошње фосилних горива и ефекта стаклене баште.

"Постоји међународни договор који предвиђа престанак  коришћења фосилног горива. Према париском споразуму до половине овог века треба да се заустави повећање температуре од два степена. У супротном, ако пређемо неке тачке преокрета доћи ће до отапања Јужног пола и пораста нивоа мора што би условило исељавања стотина милиона људи и изумирања биљних и животињских врста", рекао је за РТС  метеоролог Владимир Ђурђевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара