Климава клима

Републички хидро-метеоролошки завод је упозорио да ће до 5. јуна време у Србији бити нестабилно, са честом појавом пљускова и грмљавина. За уторак и среду је најављена количина падавина од преко 20 литара по метру кубном за три сата, углавном на северу и истоку земље.

Владимир Ђурђевић из Института за метеорологију је рекао да нас у наредном периоду очекује "климаво време": Биће мало суво, па пљускови са много падавина за кратко време, уз велики ризик од олуја и града.

Објашњава да најављена количина падавина од 20 литара по метру кубном може да изазове бујичне поплаве, и у граду и у брдско-планинским деловима земље.

Истиче да се клима променила, и да је данас топлија него што је некада била. Последњи пут се овако хладан мај догодио 1991. године, подсећа Ђурђевић.

Пројекције показују да бисмо и у будућности могли да сведочимо већој количини падавина у мају, а до сада је највише кише било у јуну. Овог месеца је, тако, пало готово дупло више кише него што је било очекивано.

Ђурђевић указује да су временске непогоде интензивније.

"Олује настају услед наглог подизања ваздуха у вертикалном правцу, брзе кондензације и формирања кишних капи и зрна града. Основно гориво да би се створила непогода је ледена пара, што је има више у приземним слојевима, јача је непогода. Пошто је данас атмосфера топлија за један степен, може да буде више водене паре него некада. Резервоар је већи, зато су интензивније падавине", објаснио је Ђурђевић.

Јаче непогоде – већа штета. То, ипак, није специфично за Србију и наш регион, већ за целу Европу. С тим ћемо морати да живимо у будућности, поручио је Ђурђевић.

Иако можда не делује да је на видику, лето ће ипак стићи.

"Чули смо да до 5. јуна нема стабилизације, вероватно ни неколико дана после тога. Право летње време, са неколико дана заредом са преко 30 степени тешко да ће доћи у првој половини јуна, вероватно тек касније, са доласком лета по астрономском календару", рекао је Ђурђевић. 

Када дође, вероватно ће бити топлије од просека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се