Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израелци обележавају Дан сећања: Нећемо спустити мачеве; тенкови ушли у Џабалију

Сукоб Израела и Хамаса – 219. дан. Израелски војска делује у Џабалију, после тешких ваздушних и копнених бомбардовања, у којима је погинуло најмање 19 људи. Цивилно становништво напушта Рафу, док се ИДФ спрема се за офанзиву на град. Примирје би могло да ступи на снагу већ сутра ако Хамас ослободи преостале таоце које држи у Гази, рекао је председник САД. Израел обележава Дан сећања.

Израелци обележавају Дан сећања: Нећемо спустити мачеве; тенкови ушли у Џабалију Израелци обележавају Дан сећања: Нећемо спустити мачеве; тенкови ушли у Џабалију

Израелска војска је поручила становницима Рафе да се евакуишу  сигнализирајући проширење  војних операција у граду. Више од 150.000 људи већ је побегло из Рафе, што је једно од највећих расељавања палестинског становништва унутар Појаса Газе последњих месеци.

Затварање граничног прелаза Рафа према Египту и тешкоће у доласку до прелаза Керем Шалом са Израелом, значе да помоћ тешко стиже до јужне и централне Газе.

Израелска војска је прошле недеље заузела гранични прелаз са Египтом. Иако је прелаз Керем Шалом отворен, превише је опасно за хуманитарне агенције да прикупљају залихе на прелазу из Израела.

Египат је одбио да координира са Израелом улазак помоћи у Газу, наводећи као разлог израелску "неприхватљиву ескалацију". Извори Црвеног полумесеца у Египту рекли су да су испоруке потпуно заустављене.

Најмање 34.971 Палестинац је убијен, а 78.641 рањен у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је палестинско министарство здравља под контролом Хамаса.

Протести су одржани у суботу широм Израела са захтевом да се ослободе сви таоци из Газе а демонстранти су тражили оставку владе и превремене изборе.

Наоружано крило Хамаса саопштило је да је британско-израелски талац Надав Поплвел умро од рана задобијених у израелском ваздушном нападу пре више од месец дана. Поплвел је заробљен и одведен из кибуца Нирим 7. октобра.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије