Читај ми!

Си Ђинпинг: Кину радују напредне САД, Пекинг и Вашингтон би требало да буду партнери

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је у Пекингу, где се састао с америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, да би САД и Кина требало да буду партнери и да Пекинг с радошћу посматра отвореност, напредак и истрајавање САД. Нада се да ће Вашингтон такође моћи да сагледа развој Кине у позитивном светлу, преноси Синхуа.

Си Ђинпинг је рекао да је то фундаментално питање које се мора размотрити.

"Као што прво дугме на кошуљи треба добро закопчати, како би се односи САД и Кине истински стабилизовали, побољшали и напредовали", рекао је Си Ђинпинг током разговора с Блинкеном.

Кинески председник је истакао да би САД и Кина требало да буду партнери а не ривали, да помогну једни другима, а не да међусобно наносе штету, да траже заједничка становишта, уместо да се упуштају у опаку конкуренцију, наводи кинеска агенција.

Си Ђинпинг је током састанка у Пекингу подсетио да се ове године обележава 45 година од успостављања дипломатских односа Кине и САД.

"Предложио сам да узајамно поштовање, мирна коегзистенција и сарадња у којој обе стране добијају буду три свеобухватна принципа. То су лекције научене из прошлости и водич за будућност", рекао је Си.

Блинкен: САД и Кина ће наставити да разговарају о међусобним разликама

Амерички државни секретар Ентони Блинкен истакао је да постоји напредак у односима две земље и да ће Вашингтон и Пекинг наставити да "разговарају о међусобним разликама" како би се смањио ризик од неспоразума.

"Потребно је разумевање и уважаваћемо наше разлике да бисмо избегли неспоразуме, било какво погрешно тумачење, било какве погрешне процене", истакао је Блинкен.

Додао је да је у разговору са Сијем изразио забринутост због подршке Кине Русији и инвазији на Украјину, као и другим питањима укључујући Тајван и Јужно кинеско море, људска права и производњу и извоз синтетичких дрога и прекурсора, јавља АП.

"Подстицање руске одбрамбене индустријске базе не угрожава само украјинску већ и европску безбедност. Као што већ неко време говоримо Кини, осигуравање трансатлантске безбедности је кључни интерес САД. Јасно сам ставио до знања да Кина не решава овај проблем", додао је секретар.

Блинкен је такође рекао да је позвао Кину да искористи свој утицај ''да обесхрабри Иран и његове заступнике да прошире сукоб на Блиском истоку“ и убеди Северну Кореју ''да не изазива немире и укључи се у дијалог“.

Такође је разговарао са Сијем о кинеским поморским маневрима у Јужном кинеском мору и поновио "гвоздену" подршку САД Филипинима, најстаријем савезнику Вашингтона у Азији.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара