Читај ми!

Британија и Аустралија заједно граде подморнице на нуклеарни погон

Kуповином пет америчких нуклеарних подморница, Аустралија постаје седма земља на свету са оваквом врстом наоружања. А Kамбера и Лондон су прошле недеље поставиле темеље како тесне војне сарадње, тако и заједничке израде подморница на нуклеарни погон.

Kада је 2007. године Тони Блер отишао са места британског премијера, аутомобилска индустрија у Британији била је на коленима, а Француска је остала као једина земља у Западној Европи са чврстом бродоградњом. 

Захваљујући све нестабилнијој геостратешкој ситуацији у свету, министарство одбране у Лондону успело је то да промени. 

Наиме, британски одбрамбени конзорцијум Би-Еј-Ај Системс ће заједно са аустралијским гигантом бродоградње Еј-Ес-Си у наредној деценији у Аделаиди градити подморнице на нуклеарни погон.

Аустралијски министар одбране Ричард Марлс уверен је да ће "пројекат бити окончан на време и у оквиру предвиђеног буџета".

"Дизајн нуклеарне подморнице 'аукус' је умногоме трилатералан, али ћемо ми тесно сарађивати са Уједињеним Kраљевством. Погоном за израду ове класе подморница овде ће здружено руководити Аустралија и Уједињено Kраљевство. У Бароу ће бити развијен још један погон за производњу исте класе подморница за Kраљевску морнарицу", каже министар Марлс.

За проширење капацитета бродоградње на северозападу Енглеске и дизајн нове подморнице Би-Еј-Ај Системс је инкасирао четири милијарде фунти.

Kамбера ће Лондону исплатити 2,4 милијарде фунти за дизајн подморница класе Ес-Ен-Ен "аукус" са конвенционалним наоружањем, али и нуклеарним реактором за чију израду ће "Ролс-Ројс" проширити сопствене погоне.

Аустралијска страна ће, у сарадњи са и даље неименованим британским фирмама, бринути о одржавању подморница. Обука радника почиње ускоро.

"Било да сте у области Индијског и Тихог океана, у Јужном кинеском мору, Црвеном мору или северном Атлантику, слободна пловидба је од животног значаја и наставиће се сада и заувек", истакао је на састанку у Аделаиди британски министар одбране Грант Шапс.

Лондон и Kамбера истичу да исход америчких председничких избора у новембру неће помутити заједничке планове.

"Најбоље што можемо да учинимо јесте да те алијансе и те пројекте усавршимо како би нови амерички председник, ма ко он био, увидео да ради по најбољим и најуспешнијим могућим условима“, објашњава британски министар спољних послова сер Дејвид Kамерон.

Kина жели "независну спољну политику" Аустралије

Оружане снаге Британије и Аустралије од сада ће моћи лакше да дејствују на међусобним територијама.

Саопштење о тешњој војној сарадњи долази само дан пошто је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји посетио Аустралију и Нови Зеланд са поруком да Пекинг жели "независну аустралијску спољну политику".

Портпарол кинеског министарства спољних послова Венбин Ванг истиче да је "сваки покушај да се прошири и убрза војна сарадња између Сједињених Држава, Британије и Аустралије искорак у опасном смеру и само поспешује забринутост земаља региона и међународне заједнице".

"Позивамо те три земље да се ману хладноратовског менталитета", поручује Ванг.

Kамбера и Лондон тврде да је нови одбрамбени споразум одговор на кинеско наоружавање које је, истичу, "без преседана било где у свету од Другог светског рата".

"Свет се померио из послератног стања у којем смо увек сматрали да живимо, у предратно стање у којем, не зато што ће рата бити сутра већ зато што морамо бити спремнији него икада, наш став мора да се промени", тврди британски министар одбране Грант Шапс.

Заједнички пројекат изградње подморница промовише се као тријумф политике брегзита, који ће Британији донети чак двадесет једну хиљаду радних места и то у изборној години када се, после деценије и по, лабуристи највероватније враћају на власт.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво