Читај ми!

Берлусконијева палата Грациоли, од бунга-бунга журки до Удружења страних дописника

Улога слободних медија у данашњем друштву је изузетно важна, изјавио је председник Италије Серђо Матарела, обративши се страним дописницима на инаугурацији у њиховом новом седишту у Риму, у палати Грациоли, некадашњег премијера Силвија Берлусконија.

У сали новог седишта Удружења страних дописника у Риму, председник Матарела је новинаре подсетио да је ово удружење у Италији отворено још 1912. године, те истакао колико је улога новинарства данас важна, као и да је Италија изузетно захвална страним дописницима.

"Са интернетом се променио смисао новинарства и важни светски медији су почели да објављују вести на Тик-току, Инстаграму те нам траже, поред прилога за ТВ, и монтажу за интернет, где се формат мења у потпуности. Како да се суочимо с тим променама? Битно је да прави новинари извештавају о ономе што се дешава јер су на терену, виде све и сведоци су онога што се дешава, што је заиста важно. Онај ко манипулише вестима није прави новинар, то је разлика", каже председница Удружења страних дописника Есма Цакир.

Ендру Спанаус из Сједињених Америчких Држава каже да данас новинари немају времена за детаље, потребна је синтеза онога што се дешава, а то треба да раде новинари на терену, који су најбоље упознати с оним што се дешава. 

"Овде живимо годинама, знамо како италијанско друштво функционише, да разликујемо шта је важно а шта не, како да избегнемо површност", напоменуо је.

Поред председника Матареле, који је постао и почасни члан Удружења страних новинара, отварању је присуствовао и министар спољних послова Италије Тајани, који се подсетио како је изгледала његова сарадња са Берлусконијем, те да је често боравио у палати Грациоли која је била дом бившег премијера више од 25 година. Обративши се страним дописницима, изјавио је да медији имају важну улогу моментима тешким за читав свет.

"Улога дописника је фундаментална данас када је превише информација на друштвеним медијима, објављују се великом брзином а често ни извори нису поуздани, тако да је за сваку земљу важно да има своје дописнике. Мислим да свака медијска кућа мора имати свог дописника", каже Памела Франческато.

Јанко Петровец, дописник РТВ Словенија, додао је да су дописници оријентир у мору информација које понекад и нису информације.

"Дописник мора добро да познаје менталитет људи из земље у којој живи и земље из које потиче и за коју ради, и да пренесе информације из једне земље у другу. Вест се мора пренети коректно. Дописници су у стању да прецизно пренесу информацију, Удружења страних новинара у Италији је доказ за то", каже дописник грчке телевизије ЕРТ Крис Маврис.

На отварању новог престижног седишта страних дописника у Риму била је и Радио-телевизија Србије. Сви италијански и светски медији објавили су вест да се Удружење преселило у римски дом Силвија Берлусконија, што звучи иронично јер је бивши премијер први и последњи пут говорио у Удружењу у новембру 1993, када је све стране дописнике назвао комунистима, а након што је постао премијер, одбијао је разговор са страним новинарима.

Данас новинари имају канцеларије у собама у којима су одседали светски познати политичари и богат свет и где су неки од њих учествовали на бунга-бунга забавама.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара